Βρήκαν έναν έξυπνο τρόπο να φύγουν με το κατιτίς τους από τη Βουλή νόμιμα και ηθικά
Μπορεί η Ενωση Κεντρώων να κατεβαίνει στις εκλογές, ωστόσο οι συνεργάτες των βουλευτών της βρήκαν έναν έξυπνο τρόπο να φύγουν με το κατιτίς τους από τη Βουλή νόμιμα και ηθικά, χωρίς να πολυπιστεύουν ότι το κόμμα τους θα πετύχει το ποσοστό που θα του επιτρέψει την είσοδο στη νέα Βουλή.
Ετσι, λίγες μέρες πριν κι ενώ όλοι έπεφταν με τα μούτρα στους μετακλητούς που θέλησαν να αποσπαστούν στη Βουλή και ειδικά στις αιτήσεις που αφορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι στις ισάριθμες αιτήσεις από τα άλλα κόμματα, οι συγκεκριμένοι θέλησαν να καταγγείλουν τις συμβάσεις τους ζητώντας χρηματική αποζημίωση!
Εφτά μέχρι στιγμής συνεργάτες βουλευτών της Ενωσης Κεντρώων κατέθεσαν έγγραφες καταγγελίες μεταξύ 3 και 6 Ιουνίου αναγγέλλοντας «διακοπή εργασιακής σχέσης μετά από άτακτη καταγγελία».
Ο γ.γ. της Βουλής Κώστας Αθανασίου με τη σειρά του ζήτησε εγγράφως τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου της Βουλής δεδομένου ότι όπως αναφέρει: «Σύμφωνα με το αρ. 4 εδαφ. β της υπ’ αριθμ. 4775/1982 απόφασης της Ολομέλειας για τη δημιουργία θεσμού Συνεργατών (γραμματέων) των βουλευτών (ΦΕΚ 137/Α/25.11.1982) όπως ισχύει, ορίζεται ότι η νόμιμη αποζημίωση καταβάλλεται σε περίπτωση καταγγελίας και λύσης μόνο της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου που αντιστοιχεί στην υποχρέωση καταβολής των παραπάνω ποσών, όπως η υποχρέωση αυτή προσδιορίζεται ειδικότερα από τα άρθρα 4,7 και 9 της απόφασης τούτης»
Ο Κ. Αθανασίου επισημαίνει ότι «στο τελευταίο εδάφιο του αρ. 7 της παραπάνω απόφασης ορίζεται για τις αποδοχές των επιστημονικών συνεργατών ότι: “η υποχρέωση της Βουλής ισχύει και για ένα μήνα μετά την αποβολή της βουλευτικής ιδιότητας”. Δεδομένου ότι στις 26/5 ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ζητήσει από τον ΠτΔ την άμεση και πρόωρη προκήρυξη εθνικών εκλογών -όπως έγινε στις 11 Ιουνίου- διατυπώνεται το ερώτημα εάν οι παραπάνω άτακτες καταγγελίες, στις οποίες δεν μνημονεύεται σπουδαίος λόγος που να αιτιολογεί την άσκησή τους στο επίμαχο διάστημα, ασκούνται καταχρηστικά και εάν η Βουλή έχει υποχρέωση να καταβάλει αποζημίωση».
Εν αναμονή της γνωμοδότησης κι ενώ ο πρόεδρος Β. Λεβέντης συνεχίζει τις αυστηρές περί ηθικής τοποθετήσεις του, θα είχε ενδιαφέρον να σχολιάσει αυτή την «πρωτότυπη» κίνηση συνεργατών των βουλευτών του κόμματός του που θεώρησαν ότι, εκτός από τις καλές συνθήκες εργασίας που απολαμβάνουν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Βουλή τούς οφείλει τώρα και αποζημιώσεις.