Μια επιστολή που είχε γράψει ο επί σειρά ετών επίτροπος του Βρετανικού Μουσείου, λόρδος Κένεθ Κλαρκ στις 3 Σεπτεμβρίου του 1943, αποτελεί ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα της Ελλάδας που μπορεί να το χρησιμοποιήσει στη μάχη για τη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, εκεί όπου ανήκουν… στην Ακρόπολη. Σε αυτή ο Κλαρκ διατυπώνεται απερίφραστα η θέση ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα.
Η συγκεκριμένη δισέλιδη επιστολή φυλάσσεται στο αρχείο της Tate Gallery αλλά όχι σε δημόσια έκθεση. Δημοσιογράφοι της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» επισκέφθηκαν, κατόπιν ειδικής άδειας, την Αίθουσα Αρχείων της Tate Gallery και φωτογράφισαν το επίμαχο έγγραφο, το οποίο έρχεται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας. Η επιστολή γράφτηκε όταν ο Κλαρκ ήταν διευθυντής της φημισμένης Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου.
«Κατά τρόπο παράλογο, είμαι υπέρ της επιστροφής των ελγίνειων μαρμάρων στην Ελλάδα» γράφει στο γράμμα που απευθύνει προς τον Τόμας Μπότκιν, τον ιρλανδό διευθυντή του Ινστιτούτου Καλών Τεχνών Μπάρμπερ και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. Μάλιστα, ο λόρδος Κλαρκ διατυπώνει την εξόχως τολμηρή θέση ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να στεγαστούν σε μουσείο δίπλα στην Ακρόπολη, το οποίο οφείλει να χτίσει με δικά του έξοδα το βρετανικό κράτος.
Σχολιάζοντας το θέμα που είδε το φως της δημοσιότητας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, δήλωσε στην εφημερίδα Τα Νέα, πως η παραδοχή του Κένεθ Κλαρκ ενισχύει το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Ο κ Παυλόπουλος επισήμανε επίσης ότι «η παραδοχή του λόρδου Κένεθ Κλαρκ χαρακτηρίζει το μέγεθος του πολιτιστικού του ήθους σε αντιδιαστολή με τη συνεχιζόμενη αδιάλλακτη στάση των υπευθύνων του Βρετανικού Μουσείου».