Του Σπυρίδων Καμπαξή αθλητή αποστάσεων -αθλητικού παράγοντα
Καθημερινά βλέπω φίλους συναθλητές όλων των ηλικιών να συμμετέχουν σε προπονήσεις- σε διάφορα προπονητικά προγράμματα και είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν την άγνοια πόσους κινδύνους κρύβει η προπόνηση δίχως την απαιτούμενη πρόληψη όπως:
- καρδιολογικές εξετάσεις (καρδιογράφημα υπέρηχο)
- επίσκεψη για ένα απλό πελματογράφημα που αν τα πόδια πατάνε έστω λίγο στραβά μπορεί ο αθλούμενος να έχει προβλήματα στα γόνατα στην μέση και σε όλο το μυικό σύστημα.
- Επίσκεψη σε ορθοπεδικό να δει το μυικό σύστημα
- διατροφολόγο (για προχωρημένους αθλητές και όχι μόνο).
Ένας άλλος σημαντικός λόγος είναι τα προγράμματα προπονήσεων που οι περισσότεροι θα το κατεβάσουν από το διαδίκτυο η θα το λάβουν από κάποιους προπονητές που δίνουν προγράμματα προπόνησης. Έχετε σκεφτεί ότι;;;
- Τα προγράμματα προπόνησης δεν είναι το ίδιο για όλους;
- Το μυικό σύστημα του κάθε αθλητή διαφέρει και δεν μπορεί να σηκώσει τον όγκο της προπόνησης σαν κάποιον άλλο αθλητή;
- Η ηλικία είναι καθοριστικός παράγοντας για τους αθλούμενους (η Ομοσπονδία του ΣΕΓΑΣ έχει ως ανώτερο όριο τα 31 χρόνια) Και καλά κάνει αφού μετά τα 31 χρόνια ο αθλητής χάνει ταχύτητα και ο μεταβολισμός είναι ποιο αργός.Υπάρχουν αθλητές που ξεκινούν τον αθλητισμό μετά τα 31 χρόνια της ηλικίας τους, άλλοι ήταν πρώην καπνιστές, παχύσαρκοι η έκαναν καθιστική ζωή. Ο αθλητισμός είναι ευεργετικός για αυτούς αλλά όχι ο πρωταθλητισμός. Δεν μπορεί κανείς σε αυτή την ηλικία να ξεκινήσει να κάνει πρωταθλητισμό και συζητάμε σε ηλικίες μετά τα 31 η σε πολλές περιπτώσεις μετά τα 40 η και 50
Υπάρχουν αθλητές που ξεκινούν τον αθλητισμό μετά τα 31 χρόνια της ηλικίας τους, άλλοι ήταν πρώην καπνιστές, παχύσαρκοι η έκαναν καθιστική ζωή. Ο αθλητισμός είναι ευεργετικός για αυτούς αλλά όχι ο πρωταθλητισμός. Δεν μπορεί κανείς σε αυτή την ηλικία να ξεκινήσει να κάνει πρωταθλητισμό και συζητάμε σε ηλικίες μετά τα 31 η σε πολλές περιπτώσεις μετά τα 40 η και 50 που κάνουν προπονητικά προγράμματα για να βελτιώσουν υποτίθεται τις επιδόσεις τους με όραμα κάποιο βάθρο νικητή με ανταμοιβή κάποιο έπαθλο ξεχνώντας ότι:
- Πόσο καταπονεί το μυικό σύστημα
- Πόσο καταπονεί το καρδιο-αναπνευστικό σύστημα
- Πόσο καιρό θα πάρει να αναρρώσει σε πιθανόν τραυματισμό (που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να μείνει χρόνιος λόγο του αργού μεταβολισμού)
Η προπόνηση πόσο ωφέλιμη και ταυτόχρονα επικίνδυνη μπορεί να είναι
Δυστυχώς ο ανταγωνισμός και όχι ο απλός αθλητισμός συνεπαίρνει τα μυαλά σχεδόν όλων των υπερηλίκων αθλητών και βλέπουμε καθημερινά να κάνουν όγκους προπονήσεων χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες . Επίσης ο οργανισμός του κάθε ηλικιακά αθλητή όπως έχει ανάγκη τον προπόνηση το ίδιο έχει εξίσου και την ξεκούραση- Φανταστείτε ότι μετά από κάθε αγώνα απόστασης και όταν τρέχουμε ανταγωνιστικά ο οργανισμός για να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα του χρειάζεται 25-40 ημέρες, πόσοι από τους αθλητές κάνει αυτή την αποθεραπεία; Αφου σχεδόν κάθε Κυριακή τρέχουν και σε άλλον αγώνα;
Ειδικά σε αθλητές Μαραθωνοδρόμους & Αποστάσεων το φυσιολογικό είναι όσο γυμνασμένος και να είσαι να κάνεις δύο Μαραθώνιους τον χρόνο, αν αναλογιστεί κανείς ότι απαιτούνται 4,5 μήνες προετοιμασίας περίπου πριν τον κάθε Μαραθώνιο, και περίπου 2,5-3 μήνες αποθεραπείας τότε έχουμε καλύψει όλη την διάρκεια του χρόνου και αποφεύγουμε τραυματισμούς και κάνουμε καλύτερες επιδόσεις και έχουμε ένα υγιές σώμα. Σε αντίθετες περιπτώσεις όπως: Πολύ προπόνηση, πολλοί αγώνες δημιουργούν στον οργανισμό ανεπανόρθωτες βλάβες που μπορούν να εξελιχθούν και μοιραίες για την ζωή μας.
Ολοκληρώνοντας ο υγιής αθλητισμός μετά από κάποια ηλικία είναι το απλό τρέξιμο ,το περπάτημα , το ποδήλατο, το κολύμπι χωρίς άγχος , χωρίς προπονητικά προγράμματα, χωρίς πολλούς αγώνες με στόχο την καλή επίδοση και το έπαθλο, ας δώσουμε στην ζωή μας την χαρά της άθλησης μακρυά από τα επιβλαβή για την υγεία μας παραδείγματα.
Του Σπυρίδων Καμπαξή, αθλητή αποστάσεων -αθλητικού παράγοντα