Βασισμένοι σε αυτή τη λογική και με στόχο αφενός μεν να δώσουν και πάλι ζωή στο αιολικό πάρκο του Οροπεδίου Λασιθίου και αφετέρου, αυτό να αποτελέσει αφορμή, προκειμένου να αποκτήσουν και πάλι ζωή τα χωριά της περιοχής, ο δήμος Οροπεδίου Λασιθίου και το Εργαστήριο Αιολικής Ενέργειας του ΤΕΙ Κρήτης, από το 2014 επιχειρούν να διαμορφώσουν, όχι μόνο την αναβίωση του αιολικού πάρκου, αλλά μια πρακτική που θα είναι βιώσιμη και για το μέλλον. Το εγχείρημα στηρίζεται στην πρόταση που έκανε το 2014 ο δήμος, προς τον Δημήτρη Χρηστάκη, καθηγητή του ΤΕΙ Κρήτης για τη δημιουργία ενός ανεμόμυλου που οπτικά θα είναι πιστό αντίγραφο του παραδοσιακού, ο οποίος θα παράγει ενέργεια, με απώτερο μάλιστα στόχο, την τοποθέτηση σε όλο το εύρος του Οροπεδίου τέτοιων ανεμόμυλων, οι οποίοι θα εξασφαλίσουν ενεργειακή αυτονομία.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης εξήγησε ότι η πρόταση για τον ανεμόμυλο που θα παράγει ενέργεια θα είναι αντίγραφο του παραδοσιακού που εμφανίστηκε στην περιοχή στα τέλη του 1800. «Όραμά μας είναι η αποκατάσταση του αιολικού πάρκου και της εικόνας που είχε κάποτε το Οροπέδιο, με βιώσιμο όμως χαρακτήρα και για το μέλλον».
«Οι παραδοσιακοί ανεμόμυλοι, υπήρξαν έμπνευση του Μανώλη Παπαδάκη, ο οποίος επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αποφάσισε, επιστρέφοντας στα 16 του χρόνια από την Αθήνα που πήγε για να μάθει την τέχνη του μαραγκού, να δημιουργήσει τον λασιθιώτικο ανεμόμυλο» λέει ο καθηγητής του ΤΕΙ Κρήτης κ. Χρηστάκης «δημιουργώντας όπως αποδείχθηκε ένα εργαλείο με το οποίο κατάφεραν να αυξήσουν την παραγωγή τους οι αγρότες της περιοχής».
Μέχρι στιγμής στο Εργαστήριο του ΤΕΙ Κρήτης, έχει επιτευχθεί να λειτουργήσει η πρώτη μονάδα, ενώ ο ανεμόμυλος έχει πιστοποιηθεί: « Ήδη έχουμε δεσμεύσει στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση που μετέχει ο δήμος Οροπεδίου 250 χιλιάδες ευρώ για το αιολικό πάρκο και 70 χιλιάδες ευρώ για πιλοτικά προγράμματα για ανεμόμυλους. Αν προσθέσουμε την χρηματοδότηση από την περιφέρεια, υπολογίζουμε ότι ξεκινάμε με 500 χιλιάδες ευρώ» εξήγησε ο κ. Στεφανάκης που επισήμανε ότι υπάρχει ήδη και το νομικό πλαίσιο για ενεργειακές κοινότητες.
«Έχουμε εδώ και καιρό κάνει επαφές. Μάλιστα από την διεύθυνση άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού έχουν δεχθεί την εξέλιξη του ανεμόμυλου από αντλητικό σε ενεργειακό, ενώ ήδη οι επαφές τόσο με τον περιφερειάρχη Κρήτης, όσο και με υπουργούς αλλά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον κ. Δραγασάκη, μας δίνουν την ελπίδα ότι το όραμά μας, δεν απέχει πολύ από την υλοποίησή του» σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της περιοχής.
Πάντως σε πρώτη φάση αυτό που επιχειρείται είναι, η πιλοτική εφαρμογή που θα καλύπτει τις ανάγκες φωτισμού στα δημοτικά καταστήματα, προκειμένου να υπάρξει ακριβής καταγραφή του πως μπορεί πρακτικά να εφαρμοστεί το σχέδιο και αμέσως μετά, εφόσον η κοινωνία του Οροπεδίου το αγκαλιάσει: «Να μπορέσουμε, εκτός από το να διασφαλίσουμε ενεργειακή αυτονομία στην περιοχή μας, να επαναφέρουμε την παραδοσιακή εικόνα που έχουμε όλοι στο μυαλό μας για το Οροπέδιο» δήλωσε ο κ. Στεφανάκης, προσθέτοντας ότι: «Η πολιτεία πρέπει να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε πολιτισμός δεν είναι μόνο τα γλέντια. Θα είναι σπουδαίο να αφήσουμε πίσω μας ένα τέτοιο έργο που αν μη τι άλλο είναι τόσο στενά δεμένο με τον πολιτισμό».
Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χρηστάκης: «Το Οροπέδιο προσφέρει τις ιδανικές οικονομικοτεχνολογικοκλιματολιγικές συνθήκες για ένα δίκτυο με τέτοιες μηχανές, που θα αλληλοϋποστηρίζονται. Το όλο εγχείρημα περιλαμβάνει την κοινωνική βάση, περιλαμβάνει καινοτομίες ενώ το σχέδιο που τεχνικά έχει υλοποιηθεί, είναι και οικονομικά εφικτό. Μένει η πολιτική απόφαση για να προχωρήσουμε σε πραγματικές εφαρμογές» ενώ πρόσθεσε ότι εφόσον η πολιτεία ενισχύσει αυτή την προσπάθεια, οι μύλοι θα επιφέρουν προστιθέμενη αξία.
ΑΠΕ-ΜΠΕ