Ιστορική επίσκεψη: Στη Βόρεια Μακεδονία την Τρίτη ο Αλ. Τσίπρας

Τη Βόρεια Μακεδονία θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός την Τρίτη 2 Απριλίου – Οι συμφωνίες και το επιχειρηματικό ενδιαφέρον

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να αφιχθεί στο αεροδρόμιο των Σκοπίων το πρωί της Τρίτης και στη συνέχεια θα μεταβεί στο κυβερνητικό μέγαρο, όπου θα υπάρξει επίσημη τελετή υποδοχής. Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης θα υπάρξει συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Βόρειας Μακεδονίας και στη συνέχεια οι δύο πρωθυπουργοί θα πραγματοποιήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ. Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι.

To απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ζάεφ θα συμμετάσχουν σε επιχειρηματικό φόρουμ.

Αξίζει να σημειωθεί ότ ο Αλ. Τσίπρας είναι ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη γειτονική χώρα.

Διμερείς συμφωνίες

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου, οι δύο πρωθυπουργοί θα υπογράψουν μια σειρά από διμερείς συμφωνίες και οι κυριότερες από αυτές είναι οι εξής:

● Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και του υπουργείου Αμυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας

● Συμφωνία σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τους Προμάχους στην Ελληνική Δημοκρατία με το Majden στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας

● Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση

● Πρώτη Προσθήκη στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της εταιρείας ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας MER της 14ης Οκτωβρίου 2016

● Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν στο ταξίδι δέκα υπουργικά στελέχη και ειδικότερα: ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης και η υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας – Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Το επιχειρηματικό ενδιαφέρον και η αποτυχημένη σπέκουλα

Παράλληλα, όπως τονίζει το ρεπορτάζ του «Έθνους της Κυριακής», ενδιαφέρον για να συµµετάσχουν στην αποστολή της ερχόµενης Τρίτης στα Σκόπια έχουν καταθέσει δεκάδες επιχειρηµατικοί όµιλοι (σ.σ.: πάνω από 80) υποβάλλοντας τη σχετική πρόταση στο Enterprise Greece.

Ανάµεσά τους και κορυφαία στελέχη από τους οµίλους Μυτιληναίου, Περιστέρη, Κοντοµηνά, Βαρδινογιάννη, Κοπελούζου, Στασινόπουλου, Κόκκαλη. Κάποιοι εξ αυτών δε όπως οι κ. Μυτιληναίος και Κοντοµηνάς ενδέχεται να παραστούν αυτοπροσώπως στις συνοµιλίες µε την αντίστοιχη πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας. Ενδεικτικά, µεταξύ των οµίλων που έχουν δηλώσει συµµετοχή είναι οι ΣΙ∆ΕΝΟΡ, Promitheus Gas, ∆ΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, Α∆ΜΗΕ,Motor Oil,Intracom, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ακτωρ, ΑPIVITA.

Δεν έλειψε βέβαια και η πρόσφατη σχετική σπέκουλα με ορισμένους επιχειρηματίες που εμφανίστηκαν ως «μακεδονομάχοι», αν και στη συνέχεια αποδείχθηκε πως οι αντιρρήσεις τους για το ταξίδι ήταν εντελώς προσχηματικές μια και οι επιχειρήσεις τους δραστηριοποιούνται ανελλιπώς στη γειτονική χώρα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, ο οποίος πνέει μένεα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών την ώρα που το ταξιδιωτικό γραφείο που διατηρεί πραγματοποιεί εκδρομές στη γειτονική χώρα.

Έτσι, όπως σχολιάζει «Αυγή της Κυριακής»,  οι επιχειρήσεις αγνοούν τα εθνολαϊκιστικά παραληρήματα στα οποία επιδίδεται συστηματικά ο Κ. Μητσοτάκης, στην προσπάθειά του να μαζέψει λίγες παραπάνω ψήφους από την Ακροδεξιά.

Ναι, είναι αλήθεια, προσθέτει η «Αυγή» ότι οι καπιταλιστές κλείνουν δουλειές για δικό τους λογαριασμό και όχι για τα λαϊκά συμφέροντα, είναι όμως εξίσου αλήθεια ότι η διεύρυνση των οικονομικών και των εμπορικών σχέσεων ανάμεσα σε δύο χώρες είναι βασική εγγύηση για την εδραίωση ομαλών και σταθερών σχέσεων μεταξύ τους.

«Υπό το πρίσμα αυτό, η Συμφωνία των Πρεσπών δείχνει πολύ ταχύτερα από το αναμενόμενο τα αποτελέσματά της και ο Κ. Μητσοτάκης -που δηλώνει αποφασισμένος να υπερασπιστεί την επιχειρηματικότητα από τις ιδεοληψίες των συριζομαδούρων- μένει με μοναδικούς συμμάχους τους «πατριώτες» με τα ξυρισμένα κεφάλια και τις αρβύλες», καταλήγει το κύριο άρθρο της εφημερίδας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί