Η οικογενειακή κατάσταση, η περιουσία και το εισόδημα είναι τα τρία σημεία που θα καθορίζουν το ύψος της επιδότησης που θα παίρνουν από το κράτος οι δανειολήπτες που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Δικαίωμα στην επιδότηση θα έχουν όλοι οι επιλέξιμοι δανειολήπτες και το ύψος της συνεισφοράς του Δημοσίου που θα δικαιούται ο καθένας αναμένεται να καθοριστεί αναλυτικά και συγκεκριμένα τις επόμενες ημέρες με ΚΥΑ. Μάλιστα, στην αιτιολογική έκθεση της νέας τροπολογίας αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι “είναι δίκαιο, τόσο για το Δημόσιο όσο και για τον οφειλέτη, το ποσοστό της συνεισφοράς να αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα οικονομικά δεδομένα του οφειλέτη, ώστε να αποτραπεί τόσο η ενίσχυση οφειλετών που παύουν στο μέλλον να είναι οικονομικά αδύναμοι όσο και η έκπτωση του οφειλέτη του οποίου η οικονομική κατάσταση χειροτερεύει στο μέλλον”.Η επιδότηση του Δημοσίου θα διαρκεί για όσο χρόνο διαρκεί και η ρύθμιση, δηλ. μέχρι 25 χρόνια, ενώ οι προϋποθέσεις και το ποσοστό της συνεισφοράς θα επανεξετάζονται αυτεπαγγέλτως κάθε χρόνο.
Ο δανειολήπτης τώρα μπορεί με την παρέλευση ενός έτους από τον αρχικό προσδιορισμό ή την τελευταία αναπροσαρμογή της επιδότησης να ζητήσει μεταρρύθμιση του ποσοστού της, αν εξαιτίας μεταβολής των εισοδημάτων του, των εύλογων δαπανών διαβίωσης ή του επιτοκίου αναφοράς προκύπτει αδυναμία του να καταβάλει τη δική του συνεισφορά.
Με πληροφορίες από εφημερίδα Έθνος