Διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα έγινε νωρίς το απόγευμα της Τρίτης από την Αθήνα, για την παρενόχληση του ελικοπτέρου το οποίο μετέφερε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Αγαθονήσι, για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου.
Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό αποκάλυψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τον χαιρετισμό του προς τους κατοίκους του νησιού κάνοντας λόγο για «ανόητες ενέργειες».
Η παρενόχληση
Όλα έγιναν στις 11.45 το πρωί της Δευτέρας, όταν το ελικόπτερο που πλησίαζε το Αγαθονήσι έλαβε εντολή αλλαγής ρότας εξαιτίας των δύο τουρκικών μαχητικών, που είχαν χαράξει πορεία προς την περιοχή. Είχαν παραβιάσει τον εθνικό εναέριο χώρο ανάμεσα από Σάμο – Κω και κατευθύνονταν προς το ελικόπτερο που μετέφερε τον Πρωθυπουργό. Από την πρώτη στιγμή πτήσης το Chinook συνόδευαν δύο οπλισμένα ελληνικά F-16, που είχαν απογειωθεί από την 113 Σμηναρχία Μάχης, στο Καστέλλι της Κρήτης.
Βλέποντας λοιπόν τους Τούρκους να πλησιάζουν προς το ελικόπτερο του Πρωθυπουργού δόθηκε εντολή αλλαγής πορείας. Όπως κι έγινε. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, το ελικόπτερο πραγματοποίησε χαμηλή πτήση πάνω από τους Αρκιούς σε υψόμετρο περίπου 600 ποδών. Αυτό μεταφράζεται σε ύψος περίπου 200 μέτρων. Ένα πραγματικά πολύ χαμηλό υψόμετρο. Έκανε τουλάχιστον μία γύρα σε αυτό το πραγματικά χαμηλό υψόμετρο, σύμφωνα με πηγές από το ΓΕΕΘΑ.
Την ίδια στιγμή, 4 μίλια ανατολικά του ελικοπτέρου τα ελληνικά F-16 αναχαίτιζαν σε αερομαχία τα 2 τουρκικά Phantom. Και αν οι Τούρκοι επισήμως αρνούνται ότι προχώρησαν σε αυτήν την ενέργεια, θα πρέπει να δούμε κάποιες λεπτομέρειες. Καταρχάς, η αναχαίτιση έγινε σε υψόμετρο 6.000 ποδών, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλό. Κι αν δεν έκαναν καμία παρενόχληση, γιατί δια ασυρμάτου νωρίτερα προειδοποίησαν του Έλληνες πιλότους να εγκαταλείψουν την περιοχή γιατί βρίσκονται – υποτίθεται – σε τουρκικό εναέριο χώρο;
Η ανακοίνωση της Τουρκίας
Υπάρχει, λοιπόν εδώ άλλη μία λεπτομέρεια. Η ανακοίνωση της Τουρκίας δεν αναφέρει ότι δεν προσπάθησαν να πλησιάσουν και να αναχαιτίσουν το ελικόπτερο. «Τα τουρκικά μαχητικά δεν επιχείρησαν καμία παρενόχληση, αλλά εκτελούσαν τα συνηθισμένα καθήκοντά τους» αναφέρουν πηγές του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Τι λένε δηλαδή οι Τούρκοι ότι δεν παραβίασαν το ελληνικό FIR. Επιμένουν δηλαδή στην πολιτική της διπλής πρόκλησης, που έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια ότι δηλαδή ο Εθνικός Εναέριος Χώρος της Ελλάδας είναι στα 6 μίλια και όχι στα 10, όπως έχουν οριστεί δυνάμει του Διατάγματος της 6ης Σεπτεμβρίου 1931.
Συνολικά, χθες, το κοντέρ της τουρκικής προκλητικότητας έγραψε 47 παραβιάσεις, εκ των οποίων οι 29 από 2 κατασκοπευτικά αεροπλάνα τύπου CN-235 και οι υπόλοιπες 18 από το ζεύγος των δύο Phantom, που παρενόχλησαν και το ελικόπτερο με τον Πρωθυπουργό αλλά και 2 ζεύγη F-16 που μπήκαν και βγήκαν στον Εθνικό Εναέριο χώρο ανάμεσα από Λήμνο – Λέσβο. Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά μαχητικά, που δεν έφεραν οπλισμό, αναχαιτίστηκαν από ελληνικά οπλισμένα μαχητικά αεροσκάφη.
Κατά τα άλλα, γίνεται λόγος για έναρξη των διαδικασιών ενεργοποίησης των επιτροπών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στις 12 Απριλίου αλλά και για έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ, που υποτίθεται ότι σέβεται τους διεθνείς κανόνες και το διεθνές δίκαιο.