Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΒτΕ για το νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας, ανέφερε τα παρακάτω:
«Από τον Νοέμβριο του 2018, με επαναλαμβανόμενες επιστολές προς τον Υπουργό Εσωτερικών, με επαναλαμβανόμενες συναντήσεις στο Υπουργείο και με επαναλαμβανόμενες συναντήσεις με συμμετοχή των συντονιστικών επιτροπών για την αυτονομία των δήμων Νέας Αλικαρνασσού, Ζαρού, Τυμπακίου και Ρούβα στην Π.Ε. Ηρακλείου, παρατηρώ σήμερα ότι στην τροπολογία που κατέθεσε το Υπ. Εσωτερικών δεν συμπεριλαμβάνονται οι συγκεκριμένοι δήμοι. Θα ήθελα και πάλι να σας εξηγήσω τους λόγους που αποδεικνύουν την αναγκαιότητα της αυτονομίας τους.
Όσον αφορά στον τ. δήμο Νέας Αλικαρνασσού: Ιστορικότητα. Πρόκειται για τον μοναδικό δήμο στην Κρήτη που εκπροσωπεί τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας, για τον οποίο σημαντικό λόγο και είχε δημιουργηθεί εξ αρχής ο δήμος Νέας Αλικαρνασσού. Η οικονομική αυτάρκεια του τ. δήμου και η ύπαρξη άμεσα εκμεταλλεύσιμων κτηριακών εγκαταστάσεων. Επιπλέον, τίθενται λόγοι δημοκρατικότητας, μιας και από την 1η Οκτωβρίου 2017 υπάρχει ομόφωνη απόφαση-λαϊκή εντολή των κατοίκων για την επανασύσταση του δήμου. Τέλος, η μέχρι τώρα εξυπηρέτηση των πολιτών όσον αφορά τις δημοτικές υπηρεσίες και η ποιότητα ζωής τους, μετά τη συγχώνευση με τον δήμο Ηρακλείου, έχει αλλάξει προς το χειρότερο.
Για την επανασύσταση του Δήμου Ζαρού: Πρόκειται για μια περιοχή κατά 84% ορεινή, στην περιφέρεια της οποίας βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα μαρτυρικά χωριά της Κρήτης. Έχουν χαθεί ήδη 3 εκατ. ευρώ, λόγω της ενοποίησης και δημιουργίας του Δήμου Φαιστού, την ώρα που ο πρώην Δήμος Ζαρού είχε πλεόνασμα ύψους 400.000 ευρώ. Τέλος, όσον αφορά τη βιωσιμότητα, μέσα στα όρια του πρώην Δήμου Ζαρού, υπάρχει η λίμνη Βότομος, που λόγω της έντονης επιχειρηματικής και τουριστικής δυναμικής, προσφέρει μεγάλο οικονομικό πλεονέκτημα.
Για την επανασύσταση του Δήμου Ρούβα: Είναι γνωστό ότι ο Δήμος Γόρτυνας, δεν είναι βιώσιμος. Η επανασύσταση του Δήμου Ρούβα είναι πάγιο αίτημα των κατοίκων, γεγονός που καταδεικνύεται και από την πρώτη φορά που συστάθηκε ο Δήμος μετά από τοπικά δημοψηφίσματα και εκούσια συνένωση των χωριών της περιοχής. Τα κρατικά προγράμματα που έχουν χαθεί λόγω της υλοποίησης του Δήμου Γόρτυνας είναι πολλά, αλλά το κυριότερο πρόβλημα που παρατηρείται είναι αυτό της γεωγραφικής και κοινωνικής συνοχής.
Τέλος, για την επανασύσταση του Δήμου Τυμπακίου: Χάρηκα όταν άκουσα τον Υπουργό κ. Χαρίτση χθες να λέει ότι σε 2-3 μήνες θα τακτοποιήσει το θέμα του δήμου Τυμπακίου. Γιατί όχι τώρα, κ. Υπουργε; Η μαρτυρικότητα (ΠΔ99/2000) και η ιστορικότητα (έτος ίδρυσης 1879) του πρώην Δήμου Τυμπακίου, είναι ισχυροί λόγοι που καταδεικνύουν την αναγκαιότητα της επανασύστασης του Δήμου, αλλά και το γεγονός ότι είναι από τις πιο παραγωγικές περιοχές της Π.Ε. Ηρακλείου και δύναται να συστήσει έναν άκρως βιώσιμο Δήμο.
Για τους παραπάνω λόγους, κ. Υπουργέ, σας δηλώνω ότι καταψηφίζω την τροπολογία.»