Στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές οι υποψηφιότητες δημάρχων, δημοτικών συμβούλων και περιφερειακών συμβούλων θα ανακηρυχθούν με βάση τους εκλογικούς περιορισμούς που ίσχυαν ως σήμερα, με τον «Καλλικράτη».
Δεν θα τεθούν σε ισχύ οι διατάξεις κωλύματος εκλογιμότητας που εισήχθησαν με τον Κλεισθένη Ι , οι οποίες ήταν αυστηρότερες σε σχέση με το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο. Η απόφαση για το «πάγωμα» ελήφθη από το υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο του μη αιφνιδιασμού των υποψηφίων αιρετών α΄ και β΄ βαθμού .
Οι νέοι αυστηροί περιορισμοί του δικαιώματος του εκλέγεσθαι οι οποίοι εισήχθησαν με κωλύματα εκλογιμότητας στον Κλεισθένη Ι είχαν προκαλέσει αναστάτωση ανά την Ελλάδα- πρόβλημα προέκυψε για υποψηφίους είτε γιατί δεν είχαν προλάβει να παραιτηθούν από θέση ευθύνης σε χρόνο που οριζόταν είτε γιατί αποτελούσε νέα περίπτωση στέρησης του εκλέγεσθαι.
Είναι ενδεικτικό ότι δεν μπορούσαν να θέσουν υποψηφιότητα διοικητές οργανισμών, νομικών προσώπων και διαφόρων φορέων, αλλά και γενικοί γραμματείς δήμων και δικηγόροι με έμμισθη εντολή των δήμων, στους δήμους στους οποίους υπηρέτησαν κατά την προηγούμενη των εκλογών αυτοδιοικητική περίοδο κ.ά. Τέτοιες περιπτώσεις υπήρξαν πολλές και ο τομέας αυτοδιοίκησης κομματικών επιτελείων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και άλλων πολιτικών χώρων) σε διάφορες περιοχές της χώρας , π.χ. Μεσολόγγι, Πάτρα και αλλού, είχε βρεθεί να μην μπορεί να υποδείξει ως υποψήφιο δήμαρχο κάποιο πρόσωπο της επιλογής του λόγω προβλήματος εκλογιμότητας.
Έτσι, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με δημοσιογράφους το μεσημέρι της Τρίτης, θα υπάρξει σε νομοσχέδιο που φτάνει σύντομα στη Βουλή, μεταβατική διάταξη ώστε κατά τις επερχόμενες εκλογές σε δήμους και περιφέρειες να εφαρμοστούν οι περιορισμοί για το δικαίωμα του εκλέγεσθαι οι οποίοι ίσχυαν πριν από την ψήφιση του Κλεισθένη .
Ειδικός επιστήμονας επί νομικών θεμάτων του υπουργείου Εσωτερικών επεσήμανε στο Documento ότι οι διατάξεις του Κλεισθένη Ι είχαν συνταχθεί σε «νεκρό» χρόνο. Όμως, υπήρξαν καθυστερήσεις μέχρι να εισαχθεί στη βουλή και όταν τελικά ψηφίσθηκε, το 2018, είχαν αλλάξει τα δεδομένα και οι αυτοδιοικητικές εκλογές (26 Μαΐου/2 Ιουνίου β΄ γύρος) ήταν επί θύραις. Έτσι, κρίθηκε σωστότερο να μην υπάρχει ζήτημα αιφνιδιασμού αιρετών υποψηφίων και να μην στερηθούν , λόγω αλλαγής της νομοθεσίας, τη δυνατότητα να εκλεγούν δήμαρχοι ή δημοτικοί (και περιφερειακοί) σύμβουλοι.