Αύριο, Παρασκευή 25 Ιανουαρίου, στις 14:30, θα γίνει η ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με απόφαση της σύσκεψης του προεδρείου της Βουλής και εισήγηση του Προέδρου. Σήμερα η συζήτηση θα λήξει στη 1:30 και θα συνεχιστεί το πρωί της Παρασκευής.
Το διήμερο της ιστορικής ευθύνης άρχισε το πρωί της Τετάρτης 23/1 και για τους τριακόσιους βουλευτές στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία καλείται να επιλύσει το «Μακεδονικό» μετά από 25 χρόνια ακινησίας.
Η συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα συνεχισθεί και αύριο, με απόφαση της σύσκεψης του Προεδρείου της Βουλής, κατόπιν εισήγησης του προέδρου, Ν. Βούτση. Η αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής επί του νομοσχεδίου θα αρχίσει στις 09:00 και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί περί τις 14:30, δι’ εκφωνήσεως του καταλόγου των βουλευτών.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, μέχρι σήμερα το απόγευμα είχαν μιλήσει μόνον οι μισοί περίπου από τους βουλευτές που είχαν εγγραφεί ως ομιλητές και αν η ψηφοφορία διεξαγόταν απόψε θα έπρεπε να κοπούν τουλάχιστον οι μισοί συνυπολογιζομένων των παρεμβάσεων υπουργών και πολιτικών αρχηγών. Με δεδομένη τη δέσμευση για άνεση χρόνου στη διαδικασία και την τοποθέτηση όσων βουλευτών το επιθυμούσαν, δεν θα είχε κανένα νόημα -και για τον κόσμο που παρακολουθεί- και δεν θα ήταν σωστό να συνεχισθεί η συνεδρίαση όλη τη νύχτα και να διεξαχθεί η ψηφοφορία το πρωί, αφού δεν υπάρχει κανενός είδους πίεση ή δέσμευση για το πότε θα ολοκληρωθεί.
Ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι οι ομιλητές, μαζί με τους πολιτικούς αρχηγούς, θα φθάσουν αύριο το μεσημέρι κοντά στους 230, περισσότεροι απ’ όσους τοποθετήθηκαν κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού.
«Θα στηρίξω τη Συμφωνία των Πρεσπών. Θεωρώ ότι είναι η αρχή μιας νέας εποχής», επανέλαβε, κατά την ομιλία του, το πρωί της Πέμπτης ο αντιπρόεδρος της Βουλής και ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης,ο οποίος συγκαταλέγεται στους βουλευτές που θα αθροιστούν με του 145 του ΣΥΡΙΖΑ για την υπερψήφιση της ιστορικής Συμφωνίας.
Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών τάχθηκε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητος βουλευτής Θανάσης Θεοχαρόπουλος τονίζοντας ότι πατριωτική στάση είναι με όρους ρεαλιστικούς να δοθεί λύση.Την θετική γενική της εκτίμηση για την Συμφωνία των Πρεσπών, εξέφρασε από την πλευρά της η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, η οποία ενημέρωσε ότι το κόμμα της είναι εκείνο που θα αποφανθεί για το ποια στάση θα τηρήσει η ίδια στην ψηφοφορία.
Το κείμενο του συντάγματος της ΠΓΔΜ κατέθεσε ο Γ. Κατρούγκαλος
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατέθεσε το απόγευμα της Τετάρτης το επίσημο κείμενο του συντάγματος της πΓΔΜ. Eίναι το συνταγματικό κείμενο που ισχύει σήμερα, χωρίς τις τροποποιήσεις, για τις οποίες πάντως η Βουλή έχει λάβει γνώση με τη ρηματική διακοίνωση. Είναι η συνταγματική πρακτική στην πΓΔΜ που επιβάλλει οι τροποποιήσεις να μην ενσωματώνονται αλλά να παρατίθενται στο τέλος του κειμένου, επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός.
«Μολονότι έδωσα διευκρινίσεις, για τον Τύπο με τον οποίο γίνονται οι συνταγματικές αναθεωρήσεις στη γείτονα χώρα, ότι δηλαδή δεν ενσωματώνονται και δεν κωδικοποιούνται, εξακολουθεί η ΝΔ να εγείρει θέμα ενόψει του του ότι χθες δεν είχα επίσημο κείμενο του συντάγματος. Καταθέτω λοιπόν, για τα πρακτικά, το επίσημο κείμενο του συντάγματος της πΓΔΜ όπου φαίνεται και αποδεικνύεται ότι η συνταγματική πρακτική που ακολουθείται στη χώρα αυτή, είναι να μην ενσωματώνονται και να μην κωδικοποιούνται οι αναθεωρήσεις στο κείμενο αλλά να παρατίθενται στο τέλος του ιστορικού κειμένου που παραμένει αναλλοίωτο.
Μολονότι επίσης το έχω πει πολλές φορές το επαναλαμβάνω επειδή βλέπω να διαστρεβλώνεται. Έχω καταθέσει και το σύνολο των συνταγματικών τροποποιήσεων σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών που περιλαμβάνεται στη ρηματική διακοίνωση», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.
Τη συνεδρίαση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών άνοιξε η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία ανακοίνωσε την έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας. Αντίρρηση συνταγματικότητας κατέθεσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ζήτησε να κατατεθεί το ενιαίο και τελικό κείμενο του Συντάγματος της γείτονος χώρας. «Όχι ένα αντίγραφο από το ίντερνετ του υπάρχοντος Συντάγματος αλλά το Σύνταγμα που θα προκύψει με την ενσωμάτωση των τροπολογιών», υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας και τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος το τελικό κείμενο να είναι διαφορετικό από το corpus που έχει συμφωνηθεί. «Για να κυρώσουμε αυτή τη συμφωνία πρέπει να έχουμε σαφή εικόνα της επόμενης μέρας. Δεν μπορεί να αποδεχθούμε τον κίνδυνο ενός συμπληρωματικού ψηφίσματος που οι Σκοπιανοί θα το χρησιμοποιούν όταν θέλουν και όπως θέλουν. Αυτό αφορά τη Βουλή και τον ελληνισμό», είπε ο κ. Δένδιας και επέμεινε ότι πρέπει να προσκομιστεί το ενιαίο κείμενο στη μορφή που το έχει διαπραγματευθεί η ελληνική κυβέρνηση. «Ή μας το καταθέτει ή αλλιώς αποφασίζει η Βουλή για να τον υποχρεώσει να το καταθέσει», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τόνισε ότι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε τελικό κείμενο συντάγματος, οι Σκοπιανοί μπορούν να κρατήσουν το Σύνταγμά τους ως έχει και να πορεύονται με το ψήφισμα όπως θέλουν. Υποστήριξε ακόμη ότι αν ο υπουργός πει πως δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία για τελικό κείμενο, τότε η Βουλή ψηφίζει μια Συμφωνία που διαιωνίζει το πρόβλημα.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, ζήτησε σειρά εγγράφων για να μην είναι ελλιπής η ενημέρωση της Βουλής, κυρίως των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που παίρνει την ευθύνη της κύρωσης. «Υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα με τις υποχωρήσεις στα θέματα της γλώσσας και της εθνότητας», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Επισήμανε επίσης ότι στη ρηματική διακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της FYROM, που έχει κατατεθεί στη Βουλή, δεν περιλαμβάνονται αυτά που είχαν περιληφθεί στη Συμφωνία. «Θέλουμε το επίσημο κείμενο της FYROM για το Σύνταγμά της και οκτώ έγγραφα που τα θεωρούμε κρίσιμα και αφορούν το πως αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο Α. Λοβέρδος.
«Υπάρχουν σπέρματα αλυτρωτισμού σε αυτή τη Συμφωνία και είναι φανερά. Μπαίνουν στη Συμφωνία για να χρησιμοποιηθούν σε περιόδους κρίσης και όξυνσης που θα προκαλέσουν οι ίδιες δυνάμεις που έφτιαξαν τη Συμφωνία, για να δημιουργήσουν γενικότερα θέματα στα Βαλκάνια», σχολίασε τις αιτιάσεις των άλλων κομμάτων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.
Επανέλαβε δε ότι η Συμφωνία υπαγορεύτηκε από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για την προώθηση των σχεδίων τους στην μπαρουταποθήκη των Βαλκανίων, σχέδια που -όπως υποστήριξε- περιλαμβάνουν ακόμη και την αλλαγή συνόρων.
Απορρίφθηκε το παρεμπίπτον ζήτημα που έθεσε η ΝΔ
Απορρίφθηκε δι’ εγέρσεως και κατά πλειοψηφία το παρεμπίπτον ζήτημα που έθεσε η ΝΔ, δηλαδή ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να συνεχίσει η συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς δεν έχει κατατεθεί στην ελληνική Βουλή το ενιαίο τελικό κείμενο του Συντάγματος της FYROM.
Η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, αποφάνθηκε ότι εκείνοι οι βουλευτές που δεν συμφωνούν με το παρεμπίπτον της ΝΔ, ήταν οι περισσότεροι στην ψηφοφορία δι’ εγέρσεως. Καταμέτρηση βουλευτών ζήτησε ο Νίκος Δένδιας, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε. Η πλειοψηφία ήταν προφανής και επειδή το ΚΚΕ, διά του Θανάση Παφίλη, δήλωσε “παρών στον καυγά” και ζήτησε να συνεχιστεί η συζήτηση επί της ουσίας.
Γ. Κατρούγκαλος: Η αντιπολίτευση δεν θέλει ειλικρινή και τίμια συζήτηση για μια συμφωνία
«Ζήτησα από την Επιτροπή το αυτονόητο. Να συζητήσουμε με νηφαλιότητα επί της ουσίας και όχι επί της διαδικασίας και με ειλικρίνεια. Τα θέματα έχουν απαντηθεί στην Επιτροπή και προσχηματικά επανέρχονται σήμερα, διότι κάποιοι δεν θέλουν τη συζήτηση αυτή», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας τις αντιρρήσεις που προβάλλουν κόμματα της αντιπολίτευση.
«Οι βουλευτές σας, ειδικά από τη Μακεδονία, έλεγαν ότι δεν πρέπει στην ονομασία να περιλαμβάνεται ο όρος “Μακεδονία”, όταν στη συνέχεια κατανοήσατε ότι υπάρχει η εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και περάσατε στη συζήτηση για την εθνότητα και τη γλώσσα. Όταν και αυτά αποδείχθηκαν έωλα, τέθηκε το ζήτημα του Συντάγματος», είπε απευθυνόμενος ιδίως στη ΝΔ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. «Η Συμφωνία των Πρεσπών ήθελε να ολοκληρώσουν όλες τις άλλες υποχρεώσεις τους και μετά να κυρωθεί. Ήταν συνεπώς μεγάλο το κέρδος που εισέφερε η Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και πρόσθεσε ότι και τα δύο κράτη στηρίζουν τη συμφωνία και άρα και τα δύο πρέπει να την τηρήσουν. Και άρα εφόσον ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους στη γείτονα, τώρα πρέπει και η Ελλάδα να τηρήσει την υποχρέωση της να την κυρώσει.
Ειδικά για το συνταγματικό κείμενο, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι η συνταγματική πρακτική στη γείτονα είναι η παράθεση των συνταγματικών τροποποιήσεων στο τέλος του κειμένου. Δεν προβλέπεται στη συνταγματική τους τάξη αυτό που επομένως ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Στον κ. Λοβέρδο, ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε πως ζήτησε σειρά εγγράφων που γνωρίζει ότι είναι διαβαθμισμένα, ένα του υπουργείου Εξωτερικών και τα υπόλοιπα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ειδικά για το έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών ενημέρωσε, παρόλα αυτά, ότι είναι στο πλαίσιο πάγιων οδηγιών, απευθύνει οδηγίες στο υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας για το πως θα χαρακτηρίζεται η πλειοψηφούσα εθνότητα στη γειτονική χώρα, πως θα προσδιορίζεται η γλώσσα, και διευκρίνισε ότι στο βαθμό που η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης εκκρεμεί, ισχύουν οι πάγιες οδηγίες, «συνεπώς δεν προσθέτει οτιδήποτε» και «αυτό είναι ένα ακόμα επεισόδιο στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης, ειδικά από εκείνες τις πλευρές που είχαν συνδιαμορφώσει την εθνική θέση για σύνθετη ονομασία, να μην συζητήσουμε επί της ουσίας».
«Εμείς σε αυτή την παγίδα δεν θα πέσουμε. Θα τα ακούσετε αυτά που πρέπει να ειπωθούν, γιατί η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια εθνικά επωφελής συμφωνία από την οποία πήραμε το 110% από αυτά που παγίως ζητούσαμε», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Το «”Μακεδονικό θέμα” γίνεται θρυαλλίδα για πολιτικές εξελίξεις, να μην δώσουμε την ευκαιρία να γίνει θρυαλλίδα για να καταλάβουν το κτίριο της Βουλής οι ακροδεξιές δυνάμεις», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.
Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικοτήτας ΑΝΕΛ και Χρυσής Αυγής
Απορρίφθηκαν οι δύο ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που είχαν καταθέσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος και η Χρυσή Αυγή, για τη Συμφωνία των Πρεσπών.Υπέρ της ένστασης αντισυνταγματικότητας των ΑΝΕΛ τάχθηκε μόνο η Χρυσή Αυγή.
Όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου απέρριψαν την πρόταση της Χρυσής Αυγής, ενώ σύσσωμα συντάχθηκαν απέναντι της, αρνούμενα κατηγορηματικά να μπουν στην ουσία της συζήτησης της πρότασης ενός φασιστικού κόμματος, όπως είπαν.
«Αρνούμαι να τοποθετηθώ επί ενστάσεως ενός κόμματος που οι ιδεολογικοί του πρόγονοι παρέδωσαν στους Βούλγαρους τη Μακεδονία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής, τόνισε ότι όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου δίνουμε μήνυμα δημοκρατίας, πως δεν επιτρέπουμε σε ναζί να υπερασπίζονται το σύνταγμα μας. Πρόσθεσε δε, ότι όλοι οι ισχυρισμοί του κ. Κασιδιάρη θα γραφτούν στη μαύρη σελίδα του κοινοβουλίου.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΣΥ Ανδρέα Λοβέρδου.
Για την ένσταση αντισυνταγματικότητας των ΑΝΕΛ, ο κ. Κοντονής αντέτεινε ότι αυτά που υποστήριξε ο κ. Καμένος δεν έχουν καμία βάση. «Το γεγονός ότι τα Σκόπια αλλάζουν το όνομά τους, σε τίποτα δεν συνιστά εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε άλλη χώρα», τόνισε.
Ο κ. Δένδιας, από τη πλευρά του, τη χαρακτήρισε προδήλως προσχηματική, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο κ. Λοβέρδος.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης έκανε λόγο για υποκρισία, σημειώνοντας ότι με κοινή συναίνεση η Ελλάδα έχει γίνει απέραντη από αμερικανικές βάσεις.
«Καθόλα σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο διαδικασία της Συμφωνίας»
Τη ρηματική ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ η οποία δεσμεύει την γείτονα σύμφωνα με την Συνθήκη της Γενεύης και τη δήλωση Νίμιτς ότι η διαδικασία εξελίχθηκε με βάση την Συνθήκη, προέβαλλε ο αν. υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος έναντι των αιτιάσεων του Πάνου Καμμένου περί ακυρότητας της διαδικασίας συζήτησης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, με την ρηματική ανακοίνωση η γειτονική χώρα μας ανακοινώνει ότι εκπληρώθηκαν οι εσωτερικές της υποχρεώσεις – κύρωση και αναθεώρηση – σύμφωνα με την συνταγματική τους τάξη και σύμφωνα με το άρθρο 27 της Συνθήκης της Βιέννης (της Συνθήκης των Συνθηκών δηλαδή) δεν μπορεί να προβληθεί λόγος εναγόμενος στο εσωτερικό δίκαιο για να αναιρεθεί η υποχρέωση που απορρέει από Διεθνή Συνθήκη. Δεδομένου δε ότι η διαδικασία τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ο αν. υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι υπάρχει η δήλωση Νίμιτς ότι η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη Συνθήκη.
Προηγουμένως ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων έλαβε τον λόγο στην Ολομέλεια για να πει ότι βάσει του άρθρου 2 παρ. 4 του προσυμφώνου των Πρεσπών θα πρέπει να υπάρχει το αποτέλεσμα του θετικού δημοψηφίσματος ως προϋπόθεση για την κύρωση της Συμβάσεως και να ρωτήσει τον υπουργό πως λογίζεται ως θετικό ένα δημοψήφισμα – «το οποίο δεν είναι έγκυρο γιατί δεν είχε την απαιτούμενη συμμετοχή» – και πως ερχόμαστε σε κύρωση της Συμφωνίας όταν η προϋπόθεση δεν υφίσταται. Ο κ. Καμμένος, ζήτησε από τον κ. Κατρούγκαλο να προσκομίσει την απάντηση του πρέσβη Καραγιάννη διπλωματικού συμβούλου του υπουργείου ‘Αμυνας σύμφωνα με την οποία η χρήση του όρου Μακεδονία δεν συνάδει με το Σύνταγμα, όταν – όπως είπε ο κ. Καμμένος – το υπουργείο Εξωτερικών επιχείρησε να εξαπατήσει το υπουργείο ‘Αμυνας και να “περάσει” ένα τέτοιο ερώτημα.
Συζήτηση επί της ουσίας
Η κυβέρνηση επιδιώκει μια συζήτηση επί της ουσίας που θα ανταποκρίνεται στην ιστορικότητα των στιγμών. Αυτό το δείγμα γραφής έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χθες και προχθές στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, υποστηρίζοντας με επιχειρήματα και χωρίς κραυγές και προκλήσεις τη συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε έμφαση στον ηγετικό ρόλο που καλείται να αναλάβει η Ελλάδα για τα δυτικά Βαλκάνια, αποδυναμώνοντας την τουρκική επιρροή που ήταν αυξημένη τις προηγούμενες δεκαετίες.
Το σχέδιο νόμου “Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817(1993) και 845(1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών» εισάγεται στην Ολομέλεια, με θετική εισήγηση από τη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.
Η Συμφωνία δεν απαιτεί 151 ψήφους για να εγκριθεί από την Ολομέλεια. Ωστόσο, με βάση τις εκπεφρασμένες προθέσεις ορισμένων εκ των ανεξαρτήτων βουλευτών, είναι πολύ πιθανό να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία ή τουλάχιστον να βρεθεί πολύ κοντά σε αυτή. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση επιθυμεί η Συμφωνία των Πρεσπών να περάσει με 151 τουλάχιστον ψήφους.
Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης έχουν δηλώσει πως η συζήτηση θα οργανωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μιλήσουν όλοι οι βουλευτές που θα εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών. Στο πνεύμα αυτό η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής εισηγείται κατ΄αρχήν στην Ολομέλεια, οι συνεδριάσεις να γίνουν Τετάρτη και Πέμπτη, να ξεκινούν στις 10 το πρωί και να διαρκούν όσο χρειαστεί, ακόμη και τις πρώτες πρωινές ώρες.
Η Συμφωνία των Πρεσπών έγινε θρυαλλίδα για την αλλαγή του κοινοβουλευτικού χάρτη που πλέον δεν περιλαμβάνει την Κ.Ο. του Ποταμιού. Στη συζήτηση πάντως που θα γίνει στην Ολομέλεια θα λάβει το λόγο ο Σταύρος Θεοδωράκης όπως και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.
Η συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας
Στη διήμερη συζήτηση που προηγήθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ζήτησε “αίσθηση εθνικής ευθύνης και ειλικρίνεια”, από τις πολιτικές δυνάμεις. “Ξέρουμε ότι υπάρχει συναισθηματική αντίδραση σε πολλούς ανθρώπους που νιώθουν τραυματισμένη την εθνική τους υπερηφάνεια και τους σεβόμαστε, σε αντίθεση με τους εμπόρους του πατριωτισμού, τους “Μακεδονομάχους ΑΕ”. Περιμένουμε αντίστοιχη αίσθηση εθνικής ευθύνης και ειλικρίνεια από όλες τις πολιτικές δυνάμεις”, υπογράμμισε ο Γ. Κατρούγκαλος.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που καταψηφίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχουν ζητήσει να κατατεθεί στη Βουλή το τελικό ενιαίο κείμενο του Συντάγματος της γείτονος και η επιστολή παραίτησης του κ. Κοτζιά. Έχουν μάλιστα προειδοποιήσει ότι αυτό είναι ζήτημα που θα θέσουν εμφατικά και στη συζήτηση στην Ολομέλεια. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ωστόσο έχει καταθέσει τη ρηματική διακοίνωση με τις τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της πΓΔΜ. Παράλληλα έχει εξηγήσει ότι η συνταγματική πρακτική στη γείτονα δεν είναι αυτή της ενσωμάτωσης και της κωδικοποίησης των τροποποιήσεων αλλά της παράθεσής τους, στο τέλος του συνταγματικού κειμένου.
“Με τη Συμφωνία των Πρεσπών λύνεται ένας ιστορικός κόμπος που είχε διαμορφωθεί και έτεινε να γίνει τεράστια παγίδα, η οποία, υπονόμευε το μέλλον και την ειρήνη της περιοχής”, ανέφερε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου που υπογράμμισε ότι “η Συμφωνία αυτή είναι πολύ σημαντικότερη από ότι είχαμε διανοηθεί, πάνω στα βήματα της εθνικής γραμμής, την οποία τραβάει ακόμα παρά πέρα και τη διασφαλίζει”.
“Η ιστορία έχει ανοίξει τα βιβλία της και θα καταγράψει εκείνους που θα πουν το επιζήμιο «ναι» και εκείνους που θα πουν με σύνεση το πατριωτικό «όχι»”, δήλωσε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος που προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει ούτε την τυπική ούτε και τη πολιτική νομιμοποίηση. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι “ταύτισε το εθνικό συναίσθημα με την άκρα Δεξιά”.
“Τη ρητή, εμφαντική και ανεπιφύλακτη άρνησή της ΔΗΣΥ να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών”, διατύπωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος και ξεκαθάρισε ότι ίδιο κατηγορηματικό θα είναι και το “όχι” που θα πει η ΔΗΣΥ όταν έρθει στη Βουλή και το πρωτόκολλο ένταξης της FYROM στο ΝΑΤΟ.
“Τη Συμφωνία των Πρεσπών την ήθελε, τη στήριξε και την επέβαλε όλη η αφρόκρεμα του ιμπεριαλισμού”, κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας και προειδοποίησε ότι “η Συμφωνία θα είναι πρότυπο για την επίλυση και άλλων διαφορών στα Βαλκάνια, σε Σερβία και Κόσοβο”.
“Η Συμφωνία των Πρεσπών παραχωρεί την ιστορία της Μακεδονίας. Παραβιάζει την εθνική θέση που διαμορφώθηκε το 1992”, είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και υπογράμμισε ότι το θέμα της ονομασίας έχει να κάνει με την ψυχή της Ελλάδας.
Απολύτως αντίθετος με τη χρήση του όρου “Μακεδονία” στην ονομασία της FYROM δήλωσε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης. “Το κράτος των Σκοπίων μπορεί να συνεχίσει την πορεία του ειρηνικά και με τη στήριξη της Ελλάδας, αν απλά ξεχάσει την ονομασία”, είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.
Το σχέδιο νόμου όπως κατατέθηκε στη Βουλή: