Η κοινή συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου και βουλευτών του Ποταμιού με τη συμμετοχή και των ευρωβουλευτών Μ. Κύρκου και Γ. Γραμματικάκη, αποφάσισε ότι κομματική πειθαρχία θα υπάρχει μόνο στην περίπτωση ψηφοφορίας για εμπιστοσύνη σε κυβερνήσεις .
«Τα στελέχη του Ποταμιού επανέλαβαν την αρχή του Κινήματος ότι τα σύγχρονα κόμματα δεν είναι στρατόπεδα και οι βουλευτές πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν κατά συνείδηση, πλην των ψηφοφοριών που σχετίζονται με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβερνήσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, ανοίγοντας τον δρόμο για την «κατά συνείδηση» ψήφο των βουλευτών του ενόψει της συζήτησης στη Βουλή για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Στη διευρυμένη συνεδρίαση το απόγευμα της Πέμπτης πήραν μέρος εκτός από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, τους Βουλευτές και Ευρωβουλευτές και το προεδρείο της Επιτροπής Διαλόγου, το προεδρείο της ΜΕΣΥΑ, η Επιτροπή Δεοντολογίας και τα στελέχη του Τομέα Εξωτερικής πολιτικής και ευρωπαϊκών υποθέσεων του Ποταμιού.
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση
Στην απόφαση, εκτός από την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, ευθείες βολές εξαπολύονται και κατά του πρώην βουλευτή του κόμματος, Σπ. Δανέλλη, για την απόφασή του να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Η απόφαση του πολιτικού συμβουλίου του Ποταμιού, όπως δόθηκε πριν λίγο στη δημοσιότητα, αναφέρει συγκεκριμένα
«Το Ποτάμι θα αντιπολιτευθεί με κάθε τρόπο τη νέα κυβερνητική πλειοψηφία. Η υφαρπαγή της ψήφου εμπιστοσύνης έγινε με την χρήση όλων των παλαιοκομματικών μεθόδων και αυτό είναι ένα πλήγμα στη Δημοκρατία.
Ταυτόχρονα το Κίνημα μας παραμένει σταθερό στην απόφαση του Συνεδρίου ότι το πρόβλημα με την πΓΔΜ πρέπει να λυθεί και η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στο άνοιγμα της ευρωπαϊκής οδού για τη γειτονική χώρα.
Αυτά ήταν τα δύο κεντρικά συμπεράσματα της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου το οποίο συνήλθε στα γραφεία του Κινήματος με τη συμμετοχή Βουλευτών και Ευρωβουλευτών.
Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ομοφώνησαν επίσης στα εξής:
Η ευρωπαϊκή ταυτότητα του Κινήματος μας είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως και η σύγκρουση με τον εθνικό απομονωτισμό. Υποχρέωση μας είναι να εκφράσουμε όλους τους πολίτες που υπερασπίζονται χωρίς αστερίσκους την Ευρωπαϊκή ενοποίηση. Οι πρόσφατες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της Ευρώπης είναι ευκαιριακές και εξυπηρετούν μόνο τους μικροκομματικούς του σχεδιασμούς.
Το Ποτάμι ιδίως στα πατριωτικά θέματα δεν τοποθετείται με τη σκέψη στο κομματικό συμφέρον, ούτε αλλάζει απόψεις ανάλογα με τα σκαμπανεβάσματα της συγκυρίας. Έχουμε στέρεες αρχές, δεν έχουμε ιδεοληψίες και δεν αντιδρούμε παρορμητικά. Δεν θα γίνουμε το τέρας της πολιτικής που πολεμάμε.
Τα στελέχη επανέλαβαν την αρχή του Κινήματος ότι τα σύγχρονα κόμματα δεν είναι στρατόπεδα και οι βουλευτές πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν κατά συνείδηση, πλην των ψηφοφοριών που σχετίζονται με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβερνήσεις. Η ξαφνική απόφαση του Βουλευτή Ηρακλείου Σπύρου Δανέλλη να δώσει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση παρά τις αντίθετες ομόφωνες αποφάσεις του Κινήματος ήταν πράξη πολιτικά ανήθικη και η απομάκρυνση του από την ΚΟ του Ποταμιού, επιβεβλημένη.
Στη διευρυμένη συνεδρίαση πήραν μέρος εκτός από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, τους Βουλευτές και Ευρωβουλευτές και το προεδρείο της Επιτροπής Διαλόγου, το προεδρείο της ΜΕΣΥΑ, η Επιτροπή Δεοντολογίας και τα στελέχη του Τομέα Εξωτερικής πολιτικής και ευρωπαϊκών υποθέσεων του Κινήματος».
Το ιστορικό
Υπενθυμίζεται ότι μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, το πολιτικό ενδιαφέρον μετατοπίζεται στην ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, με φόντο και τη ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων προς την Αθήνα, η οποία «γκρέμισε» τα προσχήματα όσων υποκριτικά παριστάνουν τους όψιμους πολέμιους της Συμφωνίας.
Οι 3 απόψεις που είχαν εκφραστεί πριν από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου
Οι απόψεις είναι τρεις: Οι Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Μαυρωτάς προκρίνουν την ψήφιση της συμφωνίας, οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός την καταψήφισή της λόγω «της πολιτικής εκμετάλλευσης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ ο συνεργαζόμενος Σπύρος Λυκούδης, επικεφαλής των Μεταρρυθμιστών της Αριστεράς, θεωρεί μεν θετική τη συμφωνία, θα καθορίσει δε τη στάση του λαμβάνοντας υπόψιν το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι «πήγαμε πολύ καλά στη Βουλή, παρά το τραύμα που προσπάθησε να μας επιφέρει μια ξαφνική αλλαγή της τελευταίας στιγμής, της μιας ψήφου. Δεν είμαστε με αυτούς που κυβερνούν και κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο, όμως δεν θα γίνουμε στείρα αντιπολίτευση με κραυγές. θα προσπαθήσουμε ακόμη και σ΄αυτήν την καταχνιά να βρίσκουμε κάτι που θα βοηθάει τη χώρα και την πατρίδα. Όχι κατ’ ανάγκη το κόμμα κι εδώ υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα».
Πριν τη συνεδρίαση ο κ. Θεοδωράκης είχε σύσκεψη με τους κ. Ψαριανό, Αμυρά και Μαυρωτά.
Η επιστολή Γραμματικάκη υπέρ της Συμφωνίας
Στην τελευταία του ανακοίνωση από το Στρασβούργο, ο Γιώργος Γραμματικάκης υπογραμμίζει τους κινδύνους εξαιτίας «του τρόπου που αντιμετωπίζεται το συγκεκριμένο θέμα από τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις αλλά και για το διχαστικό κλίμα που φαίνεται να επικρατεί στην κοινωνία».
Σημειώνει ότι αποτελεί προϊόν συμβιβασμού και, παρά τις αδυναμίες της, είναι «υπέρ του μέλλοντος της Ελλάδας, θα ανοίξει νέους δρόμους συνεργασίας με τα Βαλκάνια και θα δώσει στη χώρα μας αυτοπεποίθηση».
Ο γνωστός πανεπιστημιακός επικρίνει το κλίμα στο ελληνικό κοινοβούλιο επισημαίνοντας ότι «έπρεπε να μιλάμε πιο νηφάλια, χωρίς να εξαπολύουμε κατηγορίες περί προδοσίας» προσθέτοντας ότι «κανένας δεν έχει μονοπώλιο στον πατριωτισμό».
Παράλληλα, απορρίπτει το ενδεχόμενο συνεργασίας του Ποταμιού με τη Νέα Δημοκρατία εξηγώντας ότι αυτό το ερώτημα έχει απαντηθεί στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος.
Ο κ. Γραμματικάκης καταλήγει με ένα ιστορικό δίδαγμα, σύμφωνα με το οποίο, «η Ελλάδα χάνει όταν ακούει φωνές μισαλλοδοξίας και φανατισμού και κερδίζει όταν ακούει φωνές νηφάλιες, που προσβλέπουν στο μέλλον».
Εξηγώντας τους λόγους πίσω από αυτή την ανακοίνωση ο κ. Γραμματικάκης είπε στον «Στο Κόκκινο» ότι παρακινήθηκε από προσωπικό και πολιτικό χρέος.
«Ο κ. Θεοδωράκης έχει κάθε δικαίωμα να το ξανασκεφτεί και ελπίζω θα καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα. Η στάση του Ποταμιού ως κόμματος και συνεδρίου ήταν καθαρή, υπερασπίστηκε την Συμφωνία των Πρεσπών με την έννοια του πατριωτικού, όχι του κομματικού καθήκοντος. Προσωπικά δεν βλέπω κανέναν λόγο να αλλάξει αυτή η στάση, ίσα-ίσα ενισχύεται από τις πρόσφατες τροπολογίες στο σύνταγμα (σ.τ.σ. της Βόρειας Μακεδονίας) και ενισχύουν την ελληνική θέση» διευκρίνισε.
Η θέση του κόμματος είναι υπέρ της Συμφωνίας, θυμίζει ο Μ. Κύρκος
Από την πλευρά του, ο έτερος ευρωβουλευτής, Μίλτος Κύρκος χαρακτήρισε, στο ίδιο μήκος κύματος, τη Συμφωνία «εθνικά σωστή»σημειώνοντας ότι αυτή είναι η θέση του κόμματος.
Μιλώντας στο OPEN ανέφερε ότι «η θέση αυτή έχει επιβεβαιωθεί από όλα τα επίσημα σώματα του κόμματος, κάθε φορά που ζητιέται. Σήμερα, συνεδριάζει η διευρυμένη πολιτική γραμματεία του κόμματος υπό τον πρόεδρό του και φαντάζομαι ότι θα επιβεβαιώσει, ότι οκτώ μήνες δε λέμε ανοησίες, είχαμε πάρει μία απόφαση που στηριζόταν στα πραγματικά δεδομένα, και δε μπορούμε επειδή ένα κόμμα της αντιπολίτευσης βάζει κόκκινες γραμμές σε πιθανή συνεργασία όπως την φαντάζεται, να υποκύπτουμε και εμείς και αλλάζουμε μια στάση την οποία έχουμε στηρίξει στα πραγματικά δεδομένα. Θα μου ήταν τελείως παράλογο το Ποτάμι να δηλώσει ότι δεν στηρίζει τη συμφωνία, διότι προέκυψε κάποιο καινούργιο εθνικό θέμα το οποίο εγώ δεν το έχω καταλάβει».
«Εάν δεν περάσει η συμφωνία των Πρεσπών θα είναι πολιτική ήττα για την κυβέρνηση, αλλά δεν συνδέεται σε οποιαδήποτε περίπτωση με την δυνατότητά της να κυβερνήσει. Δεν συμφωνούμε με την άποψη πως όταν είσαι αντιπολίτευση δεν ψηφίζεις οτιδήποτε προτείνει η κυβέρνηση», είπε ο κ. Κύρκος και κατέληξε: «Ο κ. Μητσοτάκης θέλει εκλογές από το 2016. Θα έπρεπε να ακυρώσουμε την κοινοβουλευτική μας παρουσία από το 2016, επειδή η ΝΔ θέλει εκλογές;».
Ο Μ. Κύρκος ρωτήθηκε και για τους Γιώργο Αμυρά και Γρηγόρη Ψαριανό αναφέροντας ότι έχουν ξεκαθαρίσει τη στάση τους εδώ και πολλούς μήνες και εξέφρασε την άποψη ότι το κόμμα δεν πρέπει να τους διαγράψει από τη στιγμή που ποτέ δεν έθεσε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.
Αναφερόμενος ειδικότερα στη διαγραφή του κ. Δανέλλη είπε ότι ο ίδιος βρέθηκε εκτός κόμματος, γιατί η στήριξη που παρείχε προς την κυβέρνηση δεν ήταν στήριξη σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού, για να περάσει, όπως είπε, τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά στήριξη για το επόμενο οκτάμηνο.
«Το Ποτάμι δε μπορεί να φορτωθεί οτιδήποτε κάνει η κυβέρνηση τους επόμενους οκτώ μήνες» συμπλήρωσε με νόημα.
Μιλώντας, αργότερα στην ΕΡΤ υπογράμμισε «δεν κατεβαίνω στην Αθήνα για να μην ληφθούν αποφάσεις. Το Ποτάμι θα στηρίξει τη Συμφωνία».
Γ. Μαυρωτάς: Άσκηση ισορροπίας
Ο αντιπρόεδρος του κόμματος, πάντως, επισήμανε ότι το Ποτάμι δεν έχει αλλάξει θέση προσθέτοντας ότι «το θέμα είναι πώς αυτό θα εκφραστεί συντεταγμένα σε μια ψηφοφορία».
Ο Γιώργος Μαυρωτάς, μιλώντας στον Ρ/Σ Θέμα, έκανε λόγο για άσκηση ισορροπίας ώστε να στηρίξει μεν το κόμμα του τη Συμφωνία, αλλά και να αποδοκιμάσει τις κυβερνητικές πρακτικές.
«Χθες δόθηκε η λευκή επιταγή με την ψήφο εμπιστοσύνης. Κατά τη γνώμη μου θα έχουμε πρωτόγνωρη κοινοβουλευτική περίοδο καθώς θα είναι ένα το κυβερνητικό κόμμα με σκόρπιους βουλευτές» είπε χαρακτηριστικά.
Ξεκαθάρισε, ακόμη, ότι το κόμμα του δεν έχει δεχθεί πιέσεις από το εξωτερικό.
Θετικός προς τη Συμφωνία, ενοχλημένος από τα «πολιτικά παιχνίδια» ο Λυκούδης
Την ενόχλησή του για τα «πολιτικά παιχνίδια» που παίζονται με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε την ίδια στιγμή, μέσω του ΑΝΤ1, ο Σπύρος Λυκούδης.
Ο βουλευτής του Ποταμιού ξεκαθάρισε ότι κρίνει θετικά τη Συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνοντας, όμως, ότι είναι συνεργαζόμενος με το Ποτάμι και ότι η τελική στάση θα διαμορφωθεί από τα πολιτικά όργανα.
Ξεκαθάρισε ότι κρίνει θετικά την Συμφωνία, αλλά δεν του αρέσουν τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται με αφορμή αυτή. Το σύνολο του δημόσιου διαλόγου γύρω από αυτή, θα είναι αυτό το οποίο και θα καθορίσει τη στάση του.
Επίσης εξήγησε πως είναι συνεργαζόμενος βουλευτής με τον Ποτάμι οπότε και η τελική στάση θα διαμορφωθεί από τα πολιτικά όργανα του πολιτικού φορέα.
Το Ποτάμι αναμένεται να λάβει τις τελικές αποφάσεις σήμερα το απόγευμα, καθώς, στις 6, συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος με τη συμμετοχή της Κ.Ο. και των ευρωβουλευτών.
Λίγη ώρα αργότερα, μέσω ΣΚΑΪ, ο Σπ. Λυκούδης επισήμανε ότι δεν θα καταψηφίσει τη συμφωνία και θα λειτουργήσει με βάση τη συνείδησή του.
«Από την πρώτη στιγμή έχω πει ότι η συμφωνία είναι σε θετική κατεύθυνση» ανέφερε ο κ. Λυκούδης και υπογράμμισε ότι έχει μεγάλη σημασία μέσα σε ποιο πολιτικό κλίμα θα έλθει αυτή στη Βουλή. Δεν παρέλειψε, επίσης, να τονίσει ότι «τον προβληματίζουν οι παρενέργειες, γιατί πάνω στη συμφωνία παίζονται παιχνίδια πολιτικής επικυριαρχίας», ενώ σημείωσε ότι ο ίδιος είναι συνεργαζόμενος με το Ποτάμι και δεν θα του πει το Ποτάμι τι θα ψηφίσει, γιατί δεν είναι μέλος του Ποταμιού και γιατί το ίδιο το Ποτάμι έχει πει ότι ο καθένας ψηφίζει με βάση την ατομική του κρίση.
Αμυράς: Εάν περάσει η Συμφωνία δεν θα νιώθω άνετα στο Ποτάμι
Αυστηρά ήταν, όμως, τα μηνύματα που έστειλε στο εσωτερικό του κόμματός του ο Γιώργος Αμυράς, ο οποίος δηλώνει ξεκάθαρα αρνητικός απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Αμυράς τόνισε «θα βρούμε έναν τρόπο να εκφραστούμε ενιαία» και συμπλήρωσε ότι και οι τρεις βουλευτές του κόμματος (πλην του ίδιου και του Γρ. Ψαριανού) που έχουν εκφραστεί θετικά για τη Συμφωνία «έχουν κλονιστεί από αυτό που έγινε χθες. Να στηρίζεται μία κυβέρνηση με έναν τρόπο μη υγιή, με δανεισμούς βουλευτών και με ψεύτικο διαζύγιο».
Ανέφερε, ακόμη, ότι το Ποτάμι σήμερα δεν θα πάρει απόφαση που θα επιβληθεί σε όλους τους βουλευτές, ενώ ισχυρίστηκε ότι η αποχώρηση του κόμματος από το Κίνημα Αλλαγής έγινε με αφορμή το Μακεδονικό, αλλά αιτία ήταν ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε το ΚΙΝ. ΑΛΛ. .
Ο Γιώργος Αμυράς ζήτησε, ακόμη, εκλογές πριν την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών «για να έχουμε κάθαρση», ενώ άφησε και υπόνοιες περί αποχώρησής του από το κόμμα.
«Εάν ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών, εγώ δεν θα νιώθω πάρα πολύ άνετα«» είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, υπογράμμισε ότι δεν έχει ψηφίσει ποτέ παρών και δεν έχει επιλέξει την αποχή. «Ούτε σε αποχή πάω, ούτε σε παρών. Θα μπω και θα καταψηφίσω τη συμφωνία».
«Δεν θα κάνουμε ρεπό του Ζουράρι»
Την ξεκάθαρη αντίθεσή του στην υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών εξέφρασε, στο γνωστό του χυδαίο ύφος, ο Γρηγόρης Ψαριανός.
Μιλώντας στον Ρ/Σ/ Θέμα ο βουλευτής του Ποταμιού υπογράμμισε ότι θα πιέσει όσο μπορεί για να μην ψηφίσει το κόμμα του τη Συμφωνία συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχει κοινή γραμμή στο κόμμα.
Εξήγησε ότι η κυβέρνηση έχει πλέον τους 151 οπότε «εμένα δεν με χρειάζεται» για να προσθέσει πως «ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι αντιπολίτευση. Δεν θα κάνουμε τα ρεπό των διαφωνούντων. Θα γίνω εγώ ρεπατζής του Ζουράρι ή του Παπαχριστόπουλου;».
Ο Γρηγόρης Ψαριανός παραδέχθηκε ότι το κόμμα του δεν έχει καταφέρει να κρατήσει κοινή γραμμή, ενώ εκτίμησε ότι Θεοδωράκης και Μαυρωτάς θα ψηφίσουν τη Συμφωνία, ενώ ο Σπ. Λυκούδης θα απέχει ή θα ψηφίσει «παρών».
Ερωτηθείς για το εάν θα αποχωρήσει από το κόμμα ο Γρηγόρης Ψαριανός δεν άνοιξε τα χαρτιά του, όμως, δήλωσε «αν το Ποτάμι, το κατά καιρούς πολιτικό συμβούλιο όπως συγκροτείται από τον Σταύρο, γιατί αλλάζει ανάλογα με τις περιστάσεις, αποφασίσει από εδώ και πέρα να κάνει τα ρεπό των διαφωνούντων της κυβέρνησης, αν είναι συμπολίτευση ή αντιπολίτευση a la carte εγώ δεν έχω θέση σε αυτό το κόμμα. Μια τέτοια κίνηση εκθέτει τις αποφάσεις του Συνεδρίου του Ποταμιού».