Με χιονιά αλλάζει ο χρόνος- Πού θα βρέξει και πού θα χιονίσει

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, θα σημειωθούν αρχικά στα νησιά του Ιονίου, την Πελοπόννησο και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (πλην της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) όπως προβλέπει η ΕΜΥ για σήμερα Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου.

Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και στις Κυκλάδες, την Κρήτη και από το βράδυ στην ανατολική νησιωτική χώρα.

Δείτε επίσης:

Ο… “Ραφαήλ” και η “Σοφία” έρχονται τις επόμενες ώρες – Δείτε πού θα χτυπήσει ο χιονιάς (εικόνες)

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ- Βροχές από το απόγευμα στην Κρήτη

Κρήτη: Με βροχές, ανέμους και χιόνια θα μας καλωσορίσει το 2019 – Ραγδαία επιδείνωση του καιρού ανήμερα της Πρωτοχρονιάς

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα ηπειρωτικά ορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Τη νύχτα οι χιονοπτώσεις στην κεντρική Ελλάδα και την Πελοπόννησο θα ενταθούν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη 7 με 8 και στο βόρειο Αιγαίο βόρειοι τοπικά 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε πτώση, ενώ παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες με τον καιρό να είναι άκρως χειμωνιάτικος και την Πρωτοχρονιά.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για την τελευταία ημέρα του 2018:

Αττική

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και μέχρι το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά (άνω των 1000 μέτρων) από το μεσημέρι, οι οποίες τις βραδινές ώρες αναμένονται και σε ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα). Τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες θα ενταθούν.
  • Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 βαθμιαία 5 με 6 και το βράδυ τοπικά 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 06 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχή η χιονόνερο. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά και βαθμιαία στα ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα).
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 07 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

  • Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με ασθενείς βροχές η χιονόνερο και λίγα χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά . Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 μέτρα).
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4, βαθμιαία από αργά το απόγευμα 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 07 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στο Ιόνιο και την Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, βαθμιαία στα ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Ηπείρου και της Στερεάς (ενδεικτικά, 300 με 500 μέτρα) κατά τόπους πιο πυκνές.
  • Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 στο Ιόνιο 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν στα βόρεια σε ανατολικούς βορειοανατολικούς 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Στα βόρεια από -03 (μείον 3) έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στα νότια από 05 έως 12 βαθμούς κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές κατά τόπους ισχυρές και βαθμιαία στα νότια κυρίως θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές μετά το μεσημέρι. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, βαθμιαία στα ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά στα βόρεια από 300, στα νότια από 500 μέτρα) που μετά το μεσημέρι θα ενταθούν.
  • Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 3 με 4, βαθμιαία 5 με 6, από το βράδυ 7 μποφόρ με τάση ενίσχυσης στις Σποράδες τη νύχτα. Στα νότια ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα 6 με 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 01 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στη Θεσσαλία τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Κυκλάδες, Κρήτη

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και από τις μεσημβρινές ώρες καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης.
  • Άνεμοι: Ανατολικοί 3 με 4 στρεφόμενοι βαθμιαία σε νοτίους νοτιοανατολικούς 5 και από το απόγευμα 6 τοπικά 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και μετά το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές, ενώ τις βραδινές ώρες θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τη νύχτα θα είναι κατά τόπους έντονα κυρίως στα Δωδεκάνησα.
  • Άνεμοι: Στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 ενισχυόμενοι μετά το μεσημέρι σε 6 με 7 και από το βράδυ τοπικά 8 μποφόρ. Στα νότια βορειοανατολικοί 3 με 4 βαθμιαία στρεφόμενοι σε νοτιοανατολικούς και από το απόγευμα 5 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Ζάκυνθος

  • Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές. Ύφεση τις νυχτερινές ώρες.
  • Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 βαθμιαία 6, στρεφόμενοι από αργά το βράδυ σε ανατολικούς βορειοανατολικούς 7 με 8 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Την Τρίτη 01/01/2019, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί, με ισχυρά φαινόμενα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), στις Σποράδες, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ενώ στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα παρουσιάσει προοδευτική βελτίωση.

«Ραφαήλ» και «Σοφία»: Δύο διαδοχικά έντονα κύματα κακοκαιρίας θα επηρεάσουν την Ελλάδα τις πρώτες ημέρες του 2019

Με κακό καιρό θα κάνει «ποδαρικό» ο νέος χρόνος, καθώς δύο διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας θα πλήξουν τη χώρα μας τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Έντονη κακοκαιρία αναμένεται στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς και την Πρωτοχρονιά, καθώς το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό «Ραφαήλ» θα σχηματιστεί στο Νότιο Ιόνιο και θα κινηθεί αργά προς τα ανατολικά.

Τη Δευτέρα, με εξαίρεση την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, όπου τα φαινόμενα θα είναι λίγα και πολύ τοπικού χαρακτήρα, στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν τοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις, οι οποίες κυρίως στα νότια ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στο Αιγαίο θα συνοδεύονται από καταιγίδες.

Χιονοπτώσεις -κατά τόπους πυκνές- θα εκδηλωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά, σε ημιορεινά τμήματα από τη Στερεά Ελλάδα και βορειότερα, καθώς και σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Βόρειας Στερεάς και ενδεχομένως της Ηπείρου με χαμηλό υψόμετρο. Παροδικές χιονοπτώσεις είναι πιθανό να εκδηλωθούν προς το βράδυ και στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Πολύ ενισχυμένοι άνεμοι βορειοανατολικών διευθύνσεων με εντάσεις 6-8 μποφόρ θα επικρατήσουν προοδευτικά στα πελάγη, ενώ οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση κυρίως στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Την Τρίτη η κακοκαιρία θα συνεχιστεί, με ισχυρά φαινόμενα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), στις Σποράδες, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ενώ στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα παρουσιάσει προοδευτική βελτίωση.

Πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά τμήματα, καθώς και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Βόρειας Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο. Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν και στα ορεινά της Αττικής, καθώς και σε ημιορεινά τμήματα, ιδιαίτερα στα δυτικά του νομού.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες έως βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις που θα φτάνουν τα 9 μποφόρ στο Αιγαίο και τα 7 μποφόρ στο Ιόνιο, ενώ οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή πτώση σε ολόκληρη τη χώρα.

Το meteo/EAA προειδοποιεί ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από τους ταξιδιώτες στις χιονοπτώσεις που θα εκδηλωθούν κυρίως σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα προγνωστικά δεδομένα, την Τετάρτη ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα σχεδόν παντού, οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν και οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή άνοδο. Όμως από την Πέμπτη αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας, η «Σοφία», με κύρια χαρακτηριστικά το πολύ δριμύ ψύχος και τις τοπικές χιονοπτώσεις, καθώς πολικές αέριες μάζες θα σαρώσουν τη χώρα από βορρά προς νότο.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού: 

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί