«Μόνο ένα τουριστικό μοντέλο που τροφοδοτείται από τις τοπικές πρώτες ύλες, δηλαδή που αποκτά ταυτότητα, μπορεί πραγματικά να απαντήσει στον έντονο διεθνή ανταγωνισμό», σημείωσε σήμερα από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο Νίκος Ηγουμενίδης ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού για τον θεματικό τουρισμό.
Ο Νίκος Ηγουμενίδης αφιέρωσε το μεγαλύτερο τμήμα της ομιλίας του στον στρατηγικό σχεδιασμό της Αριστεράς για τον τουρισμό σημειώνοντας ότι «η ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου αποτελεί αφετηρία για να προχωρήσουμε στη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου» και «με όρους σεβασμού στο περιβάλλον, στον τοπικό πολιτισμό, στον άνθρωπο εργαζόμενο».
Ο Νίκος Ηγουμενίδης παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά του τουριστικού μοντέλου της Αριστεράς, σημειώνοντας ότι ο εχθρός του ελληνικού τουρισμού είναι η έντονη τάση ομογενοποίησης, συμπληρώνοντας επίσης ότι «ο ελληνικός τουρισμός έχει ανάγκη από έναν συνολικό επανασχεδιασμό, έναν επανασχεδιασμό με επίκεντρο αυτήν τη φορά ένα νέο ανθρωποκεντρικό τουριστικό μοντέλο.
Στα βασικά χαρακτηριστικά του τουριστικού μοντέλου με επίκεντρο τον άνθρωπο ανέφερε:
Πρώτον, ένα μοντέλο που θα αντιλαμβάνεται τον τουρισμό κυρίως σαν απάντηση στις ανάγκες των ανθρώπων να γνωρίσουν άλλους ανθρώπους, σαν απάντηση στις ανάγκες των ανθρώπων να γνωρίσουν άλλους πολιτισμούς, σαν απάντηση στις ανάγκες των ανθρώπων να έχουν ελεύθερο χρόνο και να μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν για την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς τους.
Δεύτερον, ένα μοντέλο που θα προτείνει και θα διασφαλίζει με ελκυστικό και ποιοτικό τρόπο τη μεγαλύτερη παραμονή σε έναν τόπο και τη συνειδητά -εφόσον την επιλέξει κάποιος αυτήν την παραμονή- μεγαλύτερη δαπάνη.
Τρίτον, ένα τέτοιο ανθρωποκεντρικό τουριστικό μοντέλο που θα στηρίζεται σε μια νέα οπτική του τουρισμού, όπου το απρόσωπο προσωποποιείται, ο πελάτης γίνεται επισκέπτης, ο επισκέπτης γίνεται φίλος και ο φίλος γίνεται φιλοξενούμενος.
Τέταρτον, ένα τέτοιο νέο τουριστικό μοντέλο που εμπεριέχεται στον όρο «τουρισμός για όλους» και στο ποιοτικό πέρασμα από την ανάπτυξη του τουρισμού στον τουρισμό της ανάπτυξης.
Πέμπτον, ένα νέο τουριστικό μοντέλο όπου δεν προηγούνται οι υποδομές, άλλα έπονται για να υπηρετήσουν τεκμηριωμένα, σχεδιασμένα και αειφόρα την ανάπτυξη του τουρισμού και όπου προηγουμένως θα έχει απαντηθεί η έννοια της ποιότητας, η οποία δεν ταυτίζεται μόνο -ούτε πρώτα απ’ όλα και κυρίως- με τους χώρους διαμονής και τα υλικά κατασκευής τους, αλλά πρώτα από όλα με τις σχέσεις των ανθρώπων, με την ομορφιά του τοπίου, τον τοπικό πολιτισμό, την τοπική γαστρονομία, τη φιλόξενη διάθεση.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι το νέο ανθρωποκεντρικό μοντέλο του τουρισμού που πρέπει να αναπτυχθεί στη χώρα «θα πρέπει να εφοδιαστεί και να διαθέτει τα δικά του σύγχρονα εργαλεία: μια σύγχρονη, συλλογική, τουριστική πολιτική, σχεδιασμένη με ολιστική προσέγγιση, μια νομοθετική κατοχύρωση και άλλων βασικών παραμέτρων -χωροταξικά πλαίσια, κανονιστικές ρυθμίσεις, ειδικές νομοθεσίες- πραγματικούς και αποτελεσματικούς συντονισμούς συνεργασιών μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών φορέων, σύγχρονα εργαλεία προβολής, προώθησης και επικοινωνίας με μεγιστοποίηση της χρήσης των νέων τεχνολογιών και σύγχρονα εργαλεία παρακολούθησης και ανάλυσης».
Κλείνοντας την ομιλία του σημείωσε: «Η διατύπωση ενός νέου τέτοιου μοντέλου στην εξειδίκευσή του θα πρέπει να είναι η επόμενη υποχρέωση μας, αν επιθυμούμε -και η Αριστερά το επιθυμεί- ο τουρισμός σαν δραστηριότητα να είναι ικανός να δημιουργεί χώρο, τόσο για τον εαυτό του όσο και για άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας, συνεχίζοντας έτσι να λειτουργεί, όχι ως μονοκαλλιέργεια αλλά προσφέροντας τις σημαντικές υπηρεσίες του στον τόπο».