Ξεκίνησε την Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2019. Κατά την πρώτη συνεδρίαση τον λόγο έλαβαν οι γενικοί εισηγητές που ορίστηκαν από τα κόμματα να αναπτύξουν τις θέσεις τους επί του σχεδίου του Προϋπολογισμού και της οικονομικής πολιτικής εν γένει. Η συζήτηση του Προϋπολογισμού συνεχίζεται την Τρίτη με δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις, κατά τις οποίες αναμένεται και ομιλία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.
«Αυτός είναι ο πρώτος προϋπολογισμός δημοσιονομικής επέκτασης, μετά από μια δεκαετία». Με τον τρόπο αυτό άνοιξε τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βέττας και πρόσθεσε ότι ο Προϋπολογισμός του 2019 δεν περιέχει μέτρα δημοσιονομικών περιορισμών, όπως περικοπές ή διογκώσεις φόρων, αλλά αντίθετα περιέχει μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης, όπως η αύξηση των κοινωνικών δαπανών και η μείωση των φόρων και εισφορών στους πολίτες. Ο βουλευτής επισήμανε ότι ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης για το 2019 εκτιμάται στο 2,5% του ΑΕΠ. Όπως τόνισε, παράγοντες που θα οδηγήσουν σε αυτή την ανάπτυξη είναι η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης το 2019 κατά 1,1% και η οποία αναμένεται να συμβάλει στην ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες. Επίσης συνδέεται με την τόνωση της απασχόλησης. Ο Δημήτρης Βέττας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων. «Ο κρατικός Προϋπολογισμός ήταν και είναι ένας και μοναδικός. Δεν υπήρχαν δύο σενάρια. Καταναλώθηκε αρκετός χρόνος από την αντιπολίτευση που μιλούσε για δύο Προϋπολογισμούς», παρατήρησε ο κ. Βέττας και πρόσθεσε ότι «στόχος της αντιπολίτευσης όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν η τρομοκράτηση των συνταξιούχων αλλά οι συντάξεις δεν θα κοπούν. Ο Προϋπολογισμός του 2019, όχι μόνο δεν περιλαμβάνει την περικοπή συντάξεων, αλλά έχει ένα σημαντικό πακέτο με αντίμετρα, μέρος των οποίων θα εφαρμοστεί το 2019, και στο σύνολο του θα εφαρμοστεί μέχρι το 2022».
«Η χώρα βρίσκεται πλέον εκτός προγράμματος, εκτός μνημονίων. Πετυχαίνει τους στόχους της για τέταρτο συνεχές έτος, βελτιώνει τα μακροοικονομικά της στοιχεία, πλέον της δίνεται η δυνατότητα να περάσει από την πολυετή δημοσιονομική προσαρμογή σε μια συνετή προσεκτικό δημοσιονομική επέκταση, η οποία εκφράζεται με ένα μείγμα πολιτικής που έχει στόχο να υποστηριχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη, να ενισχυθεί το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα της κοινωνικής προστασίας», είπε ο Δημήτρης Βέττας και επισήμανε ότι υπάρχουν μέτρα μείωσης των φορολογικών βαρών, και μέτρα τόνωσης της απασχόλησης των νέων ανθρώπων. Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας με τις συνεχείς υπερβάσεις των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, στην αξιοσημείωτη βελτίωση όλων των οικονομικών δεικτών εμπιστοσύνης στο 9μηνο, την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης, την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, την ετήσια αύξηση της απασχόλησης, τη μικρή αλλά αισθητή βελτίωση του δείκτη μισθών και τη μείωση των εισοδηματικών ανισοτήτων στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών.
Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει έναν ακόμη Προϋπολογισμό χωρίς εθνική στρατηγική, που να προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας. Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η χώρα παραμένει κλειδωμένη στη μνημονιακή γραμμή, «οι βαριές πολιτικές λιτότητας συνεχίζονται, οι δημοσιονομικοί στόχοι διατηρούνται, η δημόσια περιουσία είναι δεσμευμένη για ένα αιώνα, η χώρα είναι ενταγμένη σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας». Το πρόγραμμα, είπε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, απέτυχε διότι δεν επιτεύχθηκε ο βασικός στόχος για βιώσιμη και ασφαλή χρηματοδότηση από τις αγορές ενώ το ταμειακό απόθεμα δημιουργήθηκε με τρόπο που στραγγάλισε την οικονομία και η δημοσιονομική υπεραπόδοση υπονομεύει την αναπτυξιακή προοπτική. Για τα «επεκτατικά δημοσιονομικά μέτρα», ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι «η κυβέρνηση προτείνει, αποσπασματικά και με μεγάλη καθυστέρηση, μειώσεις κάποιων φορολογικών συντελεστών, τους οποίους όμως η ίδια, συνειδητά, αύξησε» και πρόσθεσε ότι τα κυβερνητικά μέτρα δεν εντάσσονται σε μια συνεκτική οικονομική πρόταση, όπως αυτή που έχει καταθέσει η ΝΔ (συνολική μείωση φόρων, υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και ενίσχυσης ρευστότητας στην πραγματική οικονομία). Για την μη μείωση των συντάξεων, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ είπε ότι «η επιπλέον περικοπή των συντάξεων ήταν αχρείαστη, δεν περιλαμβανόταν στο 3ο Πρόγραμμα, και ψηφίστηκε μόνο από τους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ» ενώ το για το 2019 προέβλεψε πως δεν θα υλοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος των πολυδιαφημιζόμενων αντιμέτρων. «Την ίδια ώρα η οικονομία μεγεθύνεται με αναιμικούς ρυθμούς, χαμηλότερους των εκτιμήσεων όλων των οικονομικών οργανισμών, εντός και εκτός της χώρας» είπε ο βουλευτής της ΝΔ και επισήμανε ότι η ανταγωνιστικότητα διαρκώς υποχωρεί, οι καταθέσεις των ιδιωτών δεν επιστρέφουν στο τραπεζικό σύστημα, οι οφειλές των πολιτών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία έχουν εκτοξευτεί κατά 60% σε σχέση με το 2014, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου δεν έχουν εκκαθαριστεί. Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της ΝΔ, για να υπογραμμίσει ότι πρόκειται για ένα ρεαλιστικό σχέδιο οικονομικής πολιτικής, που θα ενισχύει την ποσότητα και θα βελτιώνει τη σύνθεση και την ποιότητα του πλούτου της χώρας, χωρίς πρόσθετη εσωτερική υποτίμηση, με ουσιαστική προώθηση των εταιρικών και δημοσίων επενδύσεων.
«Ο Προϋπολογισμός του 2019 συνεχίζει την πολιτική της υπερφορολόγησης και των περικοπών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», ανέφερε ο γενικός εισηγητής της ΔΗΣΥ Γιάννης Κουτσούκος και πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός «ενσωματώνει σωρευτικά όλα τα μέτρα ύψους 20 δισ., φόρους και περικοπές του 3ου αχρείαστου και επαχθέστερου μνημονίου και του λεγόμενου 4ου μνημονίου δηλαδή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος». Ο κ. Κουτσούκος είπε επίσης ότι δεν υπάρχει πιο ακραία μορφή λιτότητας από τα υπερβολικά πλεονάσματα του 3,5% την ίδια ώρα που η ανάπτυξη κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ειδικά δε για τα έσοδα που προβλέπονται από φόρους, ο βουλευτής της ΔΗΣΥ επισήμανε ότι είναι αυξημένα και από φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών και από το φόρο προστιθέμενης αξίας και από το φόρο εισοδήματος. Είπε ακόμη, ότι οι παροχές που υπόσχεται η κυβέρνηση είναι πολύ μικρότερες από τις περικοπές που έχει επιβάλει, και επίσης, ότι προκειμένου να πιάσει το στόχο του πλεονάσματος μένει καθηλωμένο σε χαμηλά επίπεδα το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Ο γενικός εισηγητής της ΔΗΣΥ επισήμανε εξάλλου ότι η υπερφορολόγηση είχε ως αποτέλεσμα τη φορολογική κόπωση, με συνέπεια οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο να φτάνουν τα 102 δισ. ευρώ τον περασμένο Αύγουστο. «Η κυβέρνηση αδυνατεί να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στη χώρα» είπε ο Γιάννης Κουτσούκος και χαρακτήρισε ιδιαίτερα ανησυχητικό, το γεγονός ότι οι καθαρές επενδύσεις παραμένουν αρνητικές.
«Η πραγματικότητα διαψεύδει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς» ανέφερε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και χαρακτήρισε άδικο και ταξικό τον νέο Προϋπολογισμό. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ γονατίζει το λαό για να φοροαπαλλάξει το κεφάλαιο που πληρώνει, αν πληρώσει, περίπου το 6% από το σύνολο των φορολογικών εσόδων», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και προειδοποίησε ότι ο Προϋπολογισμός του 2019 οδηγεί σε κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης: «Η επόμενη μέρα δεν συνοδεύεται από καμία φορολογική ανακούφιση για το λαό. Αντίθετα το κεφάλαιο παραμένει στο απυρόβλητο πληρώνοντας σκανδαλωδώς – αν πληρώσει και αυτά – περίπου το 6% από το σύνολο των φορολογικών εσόδων». Ο κ. Καραθανασόπουλος είπε ακόμη ότι βασικό στοιχείο του Προϋπολογισμού είναι επίσης οι μειώσεις παροχών προς τους εργαζόμενους κατά 530 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2018, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση δηλώνει πως έχουμε ανάπτυξη και αλλάζουμε σελίδα. Κατήγγειλε επίσης, ότι μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση προς τις συντάξεις, ότι θα μειωθεί η χρηματοδότηση στα νοσοκομεία, τους δήμους και τις Περιφέρειες, αλλά και προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το επίδομα ανεργίας. Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι εμπορευματοποιούνται κοινωνικές υπηρεσίες λόγω της μείωσης των κοινωνικών δαπανών, και προέβλεψε ότι θα επιδεινωθεί η κατάσταση σε Παιδεία και Υγεία, διότι δεν καλύπτονται τα κενά σε προσωπικό.
Ειδικά για τις συντάξεις και τη μη περικοπή τους, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι η κυβέρνηση τολμάει να μιλάει για θετική εξέλιξη, όταν δεν συζητά την αναπλήρωση των απωλειών – και ως αντιστάθμισμα, σύμφωνα με την Κομισιόν, έχει προτείνει το «πάγωμα» των συντάξεων έως το 2022, που θα έχει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα με τη περικοπή των συντάξεων αν αυτή εφαρμoζόταν.
Η «νέα εποχή» που επικαλείται η κυβέρνηση, σημαδεύεται από τους αντιλαϊκούς μνημονιακούς νόμους που ισχύουν στο σύνολό τους, από τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060 και από την ενισχυμένη εποπτεία, σημείωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος.
«Πέρσι τέτοια εποχή ο κ. Τσακαλώτος έλεγε ότι φέτος θα έχουμε τόσες πολλές επενδύσεις, που θα πρέπει να τις περνάμε από φίλτρο προκειμένου να επιλέγουμε τις πιο αποδοτικές. Και ακόμη περιμένουμε», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς. Ο βουλευτής ανέφερε ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους, οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 7,9% και σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό, στο τέλος του έτους θα καταφέρουμε να φτάσουμε στο 0%.
«Φαίνεται ότι ο κ. Τσακαλώτος, αντί για φίλτρο στις επενδύσεις έβαλε μονωτικό στοπ» σχολίασε ο Γιώργος Αμυράς. «Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν σκίσιμο των μνημονίων αλλά έβαλε τη χώρα σε μία μεγάλη περιπέτεια με κόστος άνω των 100 δισεκατομμυρίων, που πληρώνουν κυρίως οι οικονομικά ασθενέστεροι. Ξιφουλκούσε κατά του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και εκχώρησε όλη την κρατική περιουσία στο Υπερταμείο για 99 χρόνια. Υποσχόταν σεισάχθεια, και επί των ημερών Τσίπρα έχουμε δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς. Μιλούσε για ματωμένα πλεονάσματα και η κυβέρνηση εμφανίζει αυτοβούλως θηριώδη πλεονάσματα 4,5% σε συνθήκες αναιμικής ανάπτυξης. Υποστήριζε ότι είχε εθνικό σχέδιο, αλλά με το πέρας του μνημονιακού προγράμματος φάνηκε η πολιτική του γύμνια», είπε ο βουλευτής του Ποταμιού. Τελικά, η κυβέρνηση μιλά για τον πρώτο Προϋπολογισμό εξόδου από την κρίση «αλλά αντιγράφει όλες τις πρακτικές που μας οδήγησαν στο πελατειακό κράτος και στην χρεοκοπία».
Το λάθος έχει πληρωθεί ακριβά από την οικονομία και τη χώρα και δεν πρέπει να επαναληφθεί με τον νέο Προϋπολογισμό» σχολίασε κλείνοντας την ομιλία του ο Γιώργος Αμυράς.
Ο γενικός εισηγητής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης, υπογράμμισε ότι το 2019 θα είναι το πρώτο έτος εκτός προγράμματος προσαρμογής, από το 2010, και ως εκ τούτου το σχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού αποτελεί σημαντικό δείγμα για τη δημοσιονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η χώρα τα επόμενα χρόνια, και βάζει τέλος στα σενάρια καταστροφής που καλλιέργησε η αξιωματική αντιπολίτευση όλο το προηγούμενο διάστημα. «Μετά από μια μακρά περίοδο δημοσιονομικής δίνης, η εθνική οικονομία εισέρχεται πλέον σε πορεία σταθερότητας και ανάπτυξης» είπε ο Κ. Κατσίκης και πρόσθεσε ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις της περιστολής δαπανών, τα μέτρα ενίσχυσης των εσόδων και η επίτευξη σοβαρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συνέβαλαν καθοριστικά στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας και στην εμπέδωση του κλίματος εμπιστοσύνης στην οικονομία. Είπε ακόμη, ότι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας και η σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, οδήγησαν στην επιτυχή ολοκλήρωση και στην έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.
Η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης υλοποιείται μέσω μέτρων μόνιμης μείωσης φορολογικών βαρών και των ασφαλιστικών εισφορών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με μέτρα τόνωσης της απασχόλησης, είπε επίσης ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και τόνισε ότι το 2019 θα υπάρξει ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, και θα υποστηριχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. «Εσείς εκπατρίσατε χιλιάδες νέους ανθρώπους», είπε ο βουλευτής απευθυνόμενος στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ – «εμείς εμείς εργαζόμαστε για τον επαναπατρισμό τους».
«Βασίζετε τον προϋπολογισμό στην αύξηση της κατανάλωσης. Αν σας δώσω 380 ευρώ, πόσες μέρες θα περάσετε και ποια αύξηση της κατανάλωσης μπορεί να υπάρξει», ανέφερε ο γενικός εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Δημήτρης Καβαδέλλας, σημειώνοντας ότι οι περισσότεροι νέοι αμείβονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης. «Μας λέτε ότι επιστρέφουν χρήματα στις τράπεζες. Καλά… Δεν μας λέτε πόσα φύγανε με την περήφανη διαπραγμάτευση του Γιάννη Βαρουφάκη;», είπε ο βουλευτής απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα. «Ακούμε πολλά παραμύθια, για αντίμετρα, για παράλληλα προγράμματα. Αυτός ο Προϋπολογισμός είναι προεκλογικός και θα εφαρμοστεί από μια άλλη κυβέρνηση. Μας λέτε ότι είναι Προϋπολογισμός ανάπτυξης. Μας λέτε ότι ξεπερνάμε τους στόχους. Αλλά αυτό δεν είναι αποτέλεσμα επενδύσεων, είναι αποτέλεσμα υπερφορολόγησης», είπε ο Δ. Καβαδέλλας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κρατάει χρήματα στα ταμεία και δεν καταβάλλει το Δημόσιο τις υποχρεώσεις τους στους πολίτες που τους χρωστάει. «Μας λέτε ότι μέρος των πλεονασμάτων θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των αδυνάτων, αλλά εμείς ξέρουμε ότι πρόθεσή σας είναι να φτιάξετε δική σας στρατιά δημοσίων υπαλλήλων» ανέφερε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων επικαλούμενος και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για 10.000 προσλήψεις με την αλλαγή του καθεστώτος για τους κληρικούς.
Τι προβλέπει
Υπενθυμίζουμε ότι ο προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% ΑΕΠ, έναντι στόχου 3,5%, καθώς και ρυθμό ανάπτυξης 2,5% απο 2% φέτος.
Για το 2018 εκτιμάται ότι θα υπάρξει σημαντική υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος απο τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, όπως προκύπτει από την ιδιαίτερα θετική πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών απο την αρχή του έτους. Γι’ αυτό, και σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει, για ακόμη ένα έτος, στη διανομή κοινωνικού μερίσματος με βάση εισοδηματικά κριτήρια σε ασθενέστερες οικονομικές ομάδες.
Ο νέος προϋπολογισμός θα προβλέπει τη μη περικοπή των συντάξεων, καθώς και το πακέτο των θετικών αντιμέτρων που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.
Οι θετικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα δρομολογηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, είναι οι ακόλουθες:
– το πρόγραμμα επιδότησης στέγης με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια
– οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών κατά 1/3 και εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή
– η επιδότηση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των νέων εργαζομένων
– μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά και κατά 30% για τους μικροιδιοκτήτες
– μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων σταδιακά, από 29% σε 25% σε ορίζοντα τετραετίας (μία μονάδα ανά έτος).
– μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων μερισμάτων κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.
– το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Μετατρέπεται το τρέχον εργασιακό καθεστώς 3.000 εργαζομένων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου
– η ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής, με μονιμοποίηση 4.500 εκπαιδευτικών.
Σημειώνεται ότι το πακέτο θετικών μέτρων δεν θα είναι ύψους 750 εκατομμυρίων, όπως είχε προϋπολογιστεί αρχικά, αλλά θα ξεπεράσουν τα 900 εκατομμύρια, καθώς έχει εξασφαλιστεί ο σχετικός δημοσιονομικός χώρος για το 2019 και μετά.
- Το χρονοδιάγραμμα της συζήτησης
Σύμφωνα με απόφαση της Διάσκεψης της Προέδρων, τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η επεξεργασία του στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, η οποία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου.
Την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου θα αρχίσει η πενθήμερη συζήτηση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια. Η ψήφιση του νέου προϋπολογισμού θα διεξαχθεί την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου, λόγω του διήμερου συνεδρίου της ΝΔ.
Πληροφορίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ