«Οι ελαφρύνσεις που προωθούμε με το νομοσχέδιο σε καμία περίπτωση δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του 2016, η οποία για πρώτη φορά συνέδεσε τις εισφορές με το πραγματικό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών», δηλώνει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Realnews η υπουργός Εργασίας ‘Εφη Αχτσιόγλου.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Η κυβέρνηση ισχυριζόταν αρχικά ότι ήταν δίκαιη η πολιτική της για τη σύνδεση εισφορών και εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών. Τελικά, όμως, προχωρά σε αλλαγές, αλλά πλέον πολλοί εκτιμούν ότι αυτή η κατηγορία πολιτών έχει χαθεί οριστικά ως εκλογικό κοινό για τον ΣΥΡΙΖΑ…
Οι ελαφρύνσεις που προωθούμε με το νομοσχέδιο σε καμία περίπτωση δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του 2016, η οποία για πρώτη φορά συνέδεσε τις εισφορές με το πραγματικό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών. Σας θυμίζω ότι το προηγούμενο καθεστώς όριζε αυθαίρετα τις εισφορές με βάση τις ασφαλιστικές κλάσεις.
Με το νέο σύστημα το 88% των μη μισθωτών, περίπου 1.250.000, ήδη πληρώνουν λιγότερα. Σήμερα, αξιοποιώντας τις καλές δημοσιονομικές επιδόσεις μειώνουμε τις εισφορές επιπλέον 250.000 ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.
Όσο για τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τα κοινωνικά στρώματα, να ξεκαθαρίσω ότι δεν αντιμετωπίζουμε κανέναν ως εκλογικό κοινό. Κάθε φορά αξιοποιούμε τις δημοσιονομικές δυνατότητες, για να υλοποιούμε πολιτικές υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αυτό κάνουμε και τώρα.
‘Εχει βάση η πληροφορία που έχει διαρρεύσει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα κυμαίνεται μεταξύ 20 και 25 ευρώ;
Όχι δεν έχει καμία βάση. Το ύψος της αύξησης είναι αντικείμενο της εν εξελίξει διαδικασίας, άρα είναι αδόκιμο να προκαταλάβει κανείς το αποτέλεσμα. Στο τελικό στάδιο θα συνταχθεί πόρισμα από επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων. Το πόρισμα αυτό θα ληφθεί υπόψη, αλλά δεν είναι δεσμευτικό για το ύψος της αύξησης, το οποίο θα αποφασίσει ο Υπουργός Εργασίας και θα εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο τον Ιανουάριο του 2019. Υπογραμμίζω ότι ταυτόχρονα με την αύξηση του κατώτατου μισθού θα καταργηθεί και ο υποκατώτατος.
Γιατί, μέχρι στιγμής, δεν βλέπουμε η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων να κερδίζει τα εύσημα των συνδικάτων;
Τα συνδικάτα γνωρίζουν την αξία της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων. Αναγνωρίζουν ότι πλέον μπορούν να υπογράφουν κλαδικές συμβάσεις τις οποίες ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας καθιστά υποχρεωτικές για όλο τον κλάδο.
Από την πλευρά μας, εξετάζουμε όλες τις υπογεγραμμένες κλαδικές συμβάσεις, προκειμένου να τις επεκτείνουμε και η επόμενη θα είναι αυτή των εργαζομένων στις ξένες αεροπορικές εταιρείες. Ήδη έχουμε επεκτείνει 9 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που καλύπτουν συνολικά 190.000 εργαζόμενους. Αυτό σημαίνει βελτίωση των αποδοχών και των όρων εργασίας για δεκάδες χιλιάδες μισθωτούς.
Η ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των εργαζομένων και η αύξηση του εισοδήματός τους είναι η βασική μας προτεραιότητα και το αποδεικνύουμε στην πράξη.
Το θέμα των συντάξεων φαίνεται να κλείνει οριστικά, αλλά θα ισχύσει μια ανάλογη λύση και για την περικοπή του αφορολόγητου;
Η πάγια θέση της κυβέρνησης περί του αχρείαστου διαρθρωτικά και δημοσιονομικά μέτρου της περικοπής των συντάξεων έγινε αποδεκτή από τους εταίρους μας.
Οι εξελίξεις διέψευσαν και τις θέσεις του ΔΝΤ και τις προσδοκίες της Ν.Δ., που στήριξε το αντιπολιτευτικό της αφήγημα περί τέταρτου μνημονίου ακριβώς στην προοπτική των περικοπών. Σήμερα στέκεται αμήχανη μπροστά στη θετική εξέλιξη, επιβεβαιώνοντας ότι ενδιαφέρεται μόνο για τα πολιτικά της οφέλη και όχι για τις συνθήκες ζωής του οποιουδήποτε.
Σε ό,τι αφορά το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου, που η Ν.Δ. έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της, αποδεχόμενη όλες τις εκτιμήσεις και τις θέσεις του ΔΝΤ, εμείς έχουμε δηλώσει ότι το θεωρούμε και αυτό αχρείαστο δημοσιονομικά.
Μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, θα κερδίσει την ακύρωσή του. Μία κυβέρνηση, όμως, του κ. Μητσοτάκη είναι βέβαιο ότι θα εφάρμοζε το μέτρο, καθώς εντάσσεται στον πυρήνα του προγράμματός της.
Γιατί να ψηφίσει κάποιος ΣΥΡΙΖΑ αφού η Ν.Δ. τάσσεται υπέρ μεγαλύτερων φοροελαφρύνσεων;
Υπάρχει ένας διαχωρισμός ανάμεσα στην κοινωνική πλειονότητα και την ελίτ. Η Ν.Δ. δεν υπόσχεται ελαφρύνσεις για τους πολλούς. Όσα υπόσχεται αφορούν τους λίγους, την οικονομική ελίτ και τα κέρδη της. Αυτή η επιλογή είναι εγγεγραμμένη στο πολιτικό της DNA και αποδεδειγμένα τη συνοδεύει με μειώσεις μισθών και συντάξεων, κατάργηση δικαιωμάτων, διάλυση του κοινωνικού κράτους, ιδιωτικοποιήσεις και απολύσεις.
Επομένως, η κοινωνική πλειονότητα έχει κάθε λόγο να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, γιατί όσα κάνουμε θέτουν στο επίκεντρο τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τη στήριξη του κοινωνικού κράτους.
Πώς απαντάτε σε αυτούς που ισχυρίζονται ότι προτάσεις της κυβέρνησης για τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας είναι πολύ δειλές σε σχέση με τις θέσεις που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νεολαία του, αλλά και με τη λαϊκή βούληση;
Από την πρώτη στιγμή που ο πρωθυπουργός κατέθεσε τις προτάσεις του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση είχε δηλώσει σαφώς ότι κάθε παρέμβαση στις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους πρέπει να γίνει με όρους διαλόγου, σεβασμού και συναίνεσης.
Στόχος μας δεν είναι να δημιουργούμε μέτωπα, αλλά να κάνουμε βήματα στην κατεύθυνση των διακριτών ρόλων. Αυτό ακριβώς επιδιώκουμε με την πρόταση για τη ρητή κατοχύρωση στο Σύνταγμα της αρχής της θρησκευτικής ουδετερότητας του ελληνικού κράτους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά, αλλά και με την κατοχύρωση του πολιτικού όρκου.
Παράλληλα, η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες εξορθολογισμού των σχέσεων Πολιτείας-Εκκλησίας. Στόχος μας είναι η διευθέτηση των ιστορικών αυτών εκκρεμοτήτων.
Συμφωνείτε με την άποψη ορισμένων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία;
Η Ευρώπη απειλείται από την άνοδο εθνικιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων, την οποία τροφοδότησαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, η λιτότητα και το χτύπημα του κοινωνικού κράτους. Απειλείται, όμως, και από την τύφλωση των τεχνοκρατών και των πολιτικών ελίτ. Αυτό φαίνεται να το κατανοεί πλέον η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, η οποία, αλλού δειλά και αλλού πιο αποφασιστικά, στρέφει το βλέμμα της προς τα αριστερά. Το ΚΙΝΑΛ δεν θέλει να παρακολουθήσει αυτή την εξέλιξη. Επιμένει να ακολουθεί τη δεξιά στροφή του κ. Μητσοτάκη σε όλα τα θέματα. Από τα εργασιακά μέχρι τη συμφωνία των Πρεσπών, η ρητορική και οι θέσεις του είναι σαφέστατα σε δεξιά κατεύθυνση και αυτό το αποξενώνει από τις προοδευτικές δυνάμεις που επιχειρούν τη διαμόρφωση ενός μετώπου ενάντια στη λιτότητα και την άκρα Δεξιά.
Εξού και ο εκνευρισμός των στελεχών του, που αντιλαμβάνονται ότι αυτή η στρατηγική οδηγεί στην πολιτική απομόνωση.