Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης… “παρέα” με τον Αυγενάκη, που ξεκίνησε “επανάσταση” μέσα από την αρχιεπισκοπή! (φωτο)

Η Σύνοδος της ιεραρχίας της Εκκλησίας της Κρήτης συνεδριάζει αυτή την ώρα στην αρχιεπισκοπή Ηρακλείου προκειμένου να εξετάσει τη συμφωνία του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και να πάρει θέση για τον διαχωρισμό. Αυτό που κάνει όμως εντύπωση δεν είναι η θέση που αναμένεται να πάρει η ιεραρχία, αλλά το γεγονός ότι λίγο πριν αρχίσει η Σύνοδος, εμφανίστηκε ο βουλευτής της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης στον χώρο της συνεδρίασης, μαζί με τους φωτογράφους και τη συνοδεία του! Και οι ιεράρχες δέχτηκαν να συναντηθούν και να φωτογραφηθούν με τον κ. Αυγενάκη, να συμφωνήσουν στον οξύ πολιτικό του λόγο και να μάλιστα να του επιτρέψουν, στο χώρο της Συνόδου, να κάνει οξύτατες πολιτικές δηλώσεις και αντικυβερνητική επίθεση!

Άλλωστε το θέμα προσφέρεται, κατά τη λογική του φυσικά, για επικοινωνιακά παιχνίδια και… επανάσταση, ακόμα και μέσω δηλώσεων μέσα στο χώρο που επρόκειτο να συνεδριάσουν οι ιεράρχες! Και με τις δηλώσεις του ο κ. Αυγενάκης μίλησε ακόμα και για εθνικό σφάλμα ή υποβάθμιση της Εκκλησίας, εφόσον αλλάξει το άρθρο του Συντάγματος και θα προχωρήσει ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας!

 

Διαβάστε τη δήλωσή του, που έγινε μέσα στην αρχιεπισκοπή Κρήτης, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία που ανάρτησε στη σελίδα του στο facebook:

«Η Ορθόδοξος Εκκλησία είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την πορεία του Ελληνικού έθνους και της Ελληνικής ιστορίας. Η ΝΔ δεν κρίνει αναγκαία την αλλαγή του άρθρου 3 του Συντάγματος που αφορά τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας. Η ανεξιθρησκία και ο σεβασμός όλων των θρησκειών έχουν την απόλυτη συνταγματική κατοχύρωση».

Το ενδεχόμενο ουσιαστικής κατάργησης του άρθρ. 3 ή του Προοιμίου του Συντάγματος δεν θα προσέφερε σήμερα τίποτα ουσιαστικό. Αντιθέτως, θα υποβάθμιζε τον ιστορικό ρόλο της Εκκλησίας, κάτι που θα συνιστούσε εθνικό σφάλμα και πολιτικό ολίσθημαΟύτως ή άλλως, κατά το ισχύον Σύνταγμα η Ελλάδα είναι χώρα θρησκευτικά φιλελεύθερη, ισχύει η θρησκευτική ελευθερία για όλους χωρίς περιορισμούς. Η έννοια της επικρατούσας θρησκείας είναι ιστορικού και  περιγραφικού περιεχομένου και δεν θεμελιώνει (ούτε μπορεί) περιορισμούς της θρησκευτικής ελευθερίας.

Ο τρόπος που χειρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στιγμής και το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ευτελιστικός της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης. Η Κυβέρνηση επιθυμεί να εργαλειοποιήσει ακόμη και το Σύνταγμα.

Ο κ. Τσίπρας μετέβαλε αιφνιδίως τον τρόπο μισθοδοσίας των κληρικών. Εκτιμάται ότι για τους περίπου 10.000 κληρικούς, το κράτος θα δίνει ετησίως στην εκκλησία ένα ποσό της τάξης των 200 εκ. ευρώ. Ποιος θα καθορίζει τους ακριβείς μισθούς των κληρικών; Με ποια διαδικασία ελέγχου; Ποιος θα διασφαλίζει στο εξής τα δικαιώματα -εργασιακά και ασφαλιστικά- που έχουν οι σημερινοί και κυρίως οι μελλοντικοί κληρικοί; Ποιος θα αναλάβει το συνταξιοδοτικό κόστος των κληρικών; Tι θα γίνει με τους κληρικούς που δεν ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο; Τι θα γίνει με την ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης, η οποία είναι ανεξάρτητη και υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο; Ο κ. Τσίπρας αποφεύγει μέχρι στιγμής να απαντήσει στα συγκεκριμένα αυτά ερωτήματα αναδεικνύοντας πόσο πρόχειρα και επιπόλαια έγιναν τελικά οι ανακοινώσεις της. Η κυβέρνηση οφείλει να σέβεται και να διαφυλάσσει το λειτούργημα των κληρικών και τη ζωή των οικογενειών τους και όχι να διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία της εκκλησίας με πρόχειρες και ακατέργαστες επιλογές.

Σημαντικά ζητήματα εγείρονται και σχετικά με την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, που αναδεικνύουν τη γνωστή και παροιμιώδη υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις πέντε χρόνια πριν, το 2013, το κόμμα του κ. Τσίπρα είχε αρνηθεί να υπερψηφίσει το νόμο 4182 (άρθρο 83) της κυβέρνησης Σαμαρά για τη σύσταση εταιρείας αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας με ισότιμη συμμετοχή κράτους και εκκλησίας. Μάλιστα όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με προεξάρχοντα τον σημερινό Πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση, είχαν εκφράσει, τότε, δημόσια τη διαφωνία τους με τη ρύθμιση αυτή, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση τους ότι η μισθοδοσία των κληρικών πρέπει να φύγει από το κράτος και να την αναλάβει η εκκλησία μέσω της περιουσίας της. Όχι μόνον επεξέτεινε πρόχειρα την πρόταση της Ν.Δ. την οποία μέχρι πρότινος απέρριπτε, αλλά μετέβαλε αιφνιδίως τον τρόπο μισθοδοσίας των κληρικών. Τα ζητήματα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας δεν χρήζουν συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά μπορούν να ρυθμιστούν με νομοθετικές πρωτοβουλίες»

Τέλος, ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι «η ΝΔ έχει ταχθεί κατά μια συνταγματικής αλλαγής που να αφορά τις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας. Μάλιστα, είναι άξιο σχολιασμού το γεγονός ότι η Ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης, όπως και άλλες Μητροπόλεις που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, εξαιρέθηκαν από τις ανακοινώσεις του κ. Τσίπρα επιβεβαιώνοντας την προχειρότητα και την επιπολαιότητα με την οποία η Κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα. Οι όποιες δυσλειτουργίες υπάρχουν επιβάλλεται να επιλυθούν με διάλογο, χωρίς να υπάρξει Συνταγματική αναθεώρηση, την οποία άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να προωθεί για επικοινωνιακούς λόγους».

Διαβάστε επίσης:

«Όχι» στο διαχωρισμό από την Εκκλησία της Κρήτης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί