Πώς δίνονται τα ονόματα στα καιρικά φαινόμενα (Βίντεο & φωτο)

“Σε χώρες όπως η Αγγλία, τα ονόματα δίνονται επίσημα από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να το κάνουν ερασιτέχνες μετεωρολόγοι, ιστοσελίδες μετεωρολογίας και άλλοι. Στην Ελλάδα πήραμε εμείς την πρωτοβουλία και ξεκινήσαμε από πέρσι να δίνουμε ονόματα” δήλωσε ο μετεωρολόγος – ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος στο Έθνος.

Ο κυκλώνας “Ζορμπάς” απειλεί με δυνατές βροχές και θυελλώδεις ανέμους από το Ιόνιο μέχρι τα Δωδεκάνησα.

“Η δομή του με την απουσία μετώπων, τους θυελλώδεις ανέμους που φτάνουν τα 12 μποφόρ και τη δημιουργία ματιού θυμίζει τους τροπικούς κυκλώνες άλλων περιοχών. Ωστόσο έχει διάμετρο μόνο 150-200 χιλιομέτρων, η οποία είναι μικρότερη από ότι συναντάμε στην Αμερική ή την Καραϊβική. Η ταχύτητα ενός medicane είναι μικρότερη” ανέφερε ο κ. Λαγουβάρδος για την ιδιαiτερότητα του μεσογειακού κυκλώνα.

Πώς ξεκίνησαν τα “βαφτίσια” των καιρικών φαινομένων

Κατά το 19ο αιώνα οι τυφώνες στην Καραϊβική έφεραν το όνομα του αγίου που γιόρταζε την ημέρα εκδήλωσης του φαινόμενου. Αργότερα, οι μετεωρολόγοι άρχισαν να περιγράφουν τους τυφώνες με τις γεωγραφικές συντεταγμένες της θέσης όπου εκδηλώνονταν, γρήγορα όμως συνειδητοποίησαν ότι ήταν ευκολότερο να χρησιμοποιούν σύντομα, διακριτά ονόματα, τα οποία υπόκεινται σε μικρότερη πιθανότητα λάθους σε σχέση με τις παλαιότερες, δύσχρηστες μεθόδους. Τα πλεονεκτήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά για την ανταλλαγή λεπτομερών πληροφοριών από εκατοντάδες σταθμούς, παράκτιες βάσεις και πλοία στους ωκεανούς.

 

Πότε καθιερώθηκε η χρήση γυναικείων ονομάτων για τις καταιγίδες και τους τυφώνες

Η χρήση γυναικείων ονομάτων καθιερώθηκε τη δεκαετία του 1940, υπό την επίδραση του μυθιστορήματος «Καταιγίδα» του Τζορτζ Ρ. Στιούαρτ που εκδόθηκε το 1941. Από το 1953, οι τυφώνες παίρνουν τα ονόματά τους από καταλόγους που εκπόνησε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ, οι οποίοι ενημερώνονται σήμερα από μια διεθνή επιτροπή του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO). Οι κατάλογοι αυτοί είχαν μόνο γυναικεία ονόματα μέχρι το 1979, αλλά έκτοτε άρχισαν να χρησιμοποιούνται και αντρικά.

Συνολικά, χρησιμοποιούνται για κάθε περιοχή έξι κατάλογοι με 21 ονόματα για κάθε έτος, με εναλλασσόμενη σειρά, για παράδειγμα, ο κατάλογος του 2014 θα ξαναχρησιμοποιηθεί ξανά το 2020. Εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν οι τυφώνες που αφήνουν πίσω τους πολλούς νεκρούς ή καταστροφές, οπότε, για λόγους ευαισθησίας, δεν ξαναχρησιμοποιείται το όνομά τους, αλλά αφαιρείται από τους καταλόγους και αντικαθίσταται από άλλο. Τα ονόματα αυτά ακολουθούν αλφαβητική σειρά. Σε περίπτωση που υπάρξουν περισσότερες από 21 τυφώνες μέσα σε ένα έτος, ο 22ος και οι υπόλοιποι, ονοματίζονται με γράμματα του Ελληνικού αλφαβήτου.

enikos.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί