Η άρση των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών από 1η Οκτωβρίου, αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα, σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης, στην εκπομπή Focus της ΕΡΤ.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, η πλήρης επιστροφή της οικονομίας της χώρας σε κανονικούς ρυθμούς θα πρέπει να πραγματοποιηθεί «με πολύ προσεκτικά βήματα» και προανήγγειλε ότι «θα ακολουθήσουν σταδιακά και άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει πλήρης άρση των capital controls.
Για το θέμα των συντάξεων, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές για ποιους λόγους η μείωσή τους που ζητήθηκε από το ΔΝΤ, ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση «δεν έχει κανένα νόημα και με κοινωνικούς και με δημοσιονομικούς όρους», ενώ τόνισε ότι «το μείζον είναι ότι η κυβέρνηση έχει εκφράσει την πολιτική βούληση να βρεθεί μια λύση η οποία θα αίρει τις συνέπειες αυτού του μέτρου».
Υπογράμμισε ακόμα ότι το μεγάλο επίτευγμα της ελληνικής πολιτείας, χάρη στη δημιουργία του χρηματοδοτικού μαξιλαριού ασφαλείας, το καλοκαίρι του 2017, είναι ότι σε αυτή τη φάση δεν χρειάζεται να δανειστεί από τις αγορές. Όπως εξήγησε, η μεταβλητότητα και η ανησυχία που υπάρχει στις αγορές για χώρες που έχουν βγει από τα μνημόνια δεν επιτρέπει σε οικονομίες πολύ πιο σταθερές από την Ελλάδα να έχουν πρόσβαση σε αυτές που να είναι βιώσιμες.
Σχετικά με τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου και με αφορμή νέου βίντεο που έφερε στη δημοσιότητα η Εφημερίδα των Συντακτών, ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι «πρόκειται για μια κατάσταση λιντσαρίσματος στο κέντρο της Αθήνας μέρα μεσημέρι που δεν αντιστοιχεί σε μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα του 21ου αιώνα» και ζήτησε να προχωρήσει η διαδικασία διαλεύκανσης της υπόθεσης και απόδοσης τυχόν ευθυνών.
Στα θέματα του χαρτοφυλακίου του, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με ιεράρχηση των αναγκών και με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας», ενώ για συμβασιούχους που έχουν πολυετή προϋπηρεσία όπως στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», διαβεβαίωσε ότι «θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για να εξασφαλίσουμε αυτούς τους ανθρώπους», στο πλαίσιο πάντα του διαγωνισμού για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
Προανήγγειλε, ακόμα, την κάλυψη 118 μόνιμων θέσεων εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού σε μικρούς απομακρυσμένους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, όπου όπως είπε δεν έχουν δει ποτέ μηχανικό ή οικονομολόγο.
Σχολιάζοντας της πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι «πολιτικά αυτό ισοδυναμεί με σημαντική μείωση των δημοσίων δαπανών, που δεν αντιστοιχούν σε ευρωπαϊκή χώρα». «Ουσιαστικά», πρόσθεσε, «ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να απαλλάξει το κράτος από τις δημόσιες δαπάνες» και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «πρέπει να παραμείνει βασική υποχρέωση του κράτους να χρηματοδοτεί τους ΟΤΑ».
Με αφορμή τη σύγχυση σχετικά με τις αρμοδιότητες μεταξύ κεντρικού κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης που παρατηρείται κυρίως κατά την εκδήλωση ακραίων φυσικών φαινομένων, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα παραδοθεί το πόρισμα επιτροπής που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εσωτερικών με συμμετοχή εμπλεκόμενων φορέων ώστε να καταρτιστεί νομοσχέδιο για το πλήρες ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων.
Αναφερόμενος στη εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, σημείωσε ότι «είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για όλους μας» και τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν από τι στιγμή που έχουμε ψηφίσει για την εφαρμογή του συγκεκριμένου εκλογικού συστήματος στις εθνικές εκλογές να μην μπορούμε να την εφαρμόσουμε στις τοπικές κοινωνίες εκεί όπου κατεξοχήν απαιτείται να υπάρχουν συνθέσεις, συναινέσεις και σχήματα που θα υπερβαίνουν τα κομματικά όρια».
Τέλος, για το χωροταξικό των δήμων ξεκαθάρισε ότι «θα ήταν απολύτως επιπόλαιο να ανοίξουμε ένα τέτοιο ζήτημα λίγους μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές» και διευκρίνισε λέγοντας ότι το υπουργείο εξετάζει τη δυνατότητα διάσπασης δήμων «μόνο για εξόφθαλμες περιπτώσεις που είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού».
Πηγή: ΑΠΕ