Κρατούμενοι στα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος Εξαρχείων έως και αύριο το πρωί, τουλάχιστον, θα παραμείνουν οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Φιλελεέθερος» μετά από μήνυση που κατέθεσε ο Πάνος Καμμένος.
Πρόκειται για τον εκδότη Θανάση Μαυρίδη, τον διευθυντή Παναγιώτη Λαμψια, τον διευθυντή σύνταξης, Βασίλη Γεώργα, τον διευθυντή έκδοσης, Γιώργο Μπαλγκα, την αρχισυντάκτη του πολιτικού ρεπορτάζ, Κατερίνα Γαλανού, και των δημοσιογράφων Γαβριήλ Σερέτη και Νικολέττας Μουτούση.
Το πρωί της Κυριακής αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του Εισαγγελέα, ο οποίος και θα αποφασίσει για την τύχη τους.
Νωρίτερα στη ΓΑΔΑ προκειμένου να παραδοθούν παρουσίαστηκαν οι δημοσιογράφοι.Σε δηλώσεις του στο newpost.gr ο κ. Θανάσης Μαυρίδης τόνισε: «Η εφημερίδα Φιλελεύθερος διώκεται διότι βγάλαμε στη φόρα το μεταναστευτικό. 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση να διαχειριστεί αυτό το πρόβλημα και έχουμε τελικά τη Μόρια. Εμείς διωκόμαστε γιατί αναδείξαμε το θέμα».
Σε σχέση με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί τόνισε: «Μας είπαν να πάμε στο AT Εξαρχείων γιατί εκεί είναι η δικογραφία. Θα προσπαθήσουμε να διευκολύνουμε την ελληνική πολιτεία να κάνει τη δουλειά της. Αφού δεν μας βρήκαν στα σπίτια μας. Όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό πάει το βουνό στον Μωάμεθ».
Νωρίτερα, στα γραφεία της εφημερίδας εμφανίστηκαν αστυνομικοί με πολιτικά, λέγοντας ότι αναζητούν δημοσιογράφους της εφημερίδας αλλά αποχώρησαν όταν ενημερώθηκαν ότι τα γραφεία της εφημερίδας δεν λειτουργούν το Σάββατο.
Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ
Με αφορμή την εμφάνιση αστυνομικών στα γραφεία της ιστοσελίδας «liberal.gr» και της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» η ΕΣΗΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας το περιστατικό.
Συγκεκριμένα η Ένωση Συντακτών αναφέρει: «Οι αστυνομικοί αναζητούσαν δημοσιογράφους, προκειμένου να δικαστούν με τη διαδικασία του αυτoφώρου, μετά από μήνυση που υπέβαλε Υπουργός της Κυβέρνησης.
Υπενθυμίζουμε ότι, εάν από τη δημοσίευση ενός άρθρου θεωρεί κάποιος ότι θίγεται ή ότι το δημοσίευμα είναι αναληθές, μπορεί να ζητήσει να δημοσιεύσει την άποψή του, ώστε να αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψή του. Κάτι τέτοιο προβλέπεται, άλλωστε, τόσο από το Νόμο όσο και από τις Αρχές Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος. Εάν και πάλι ο θιγόμενος δεν ικανοποιηθεί έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στην τακτική Δικαιοσύνη.
Όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου συμφωνούν ότι πρέπει να καταργηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου για δημοσιεύματα στον Τύπο. Καλούμε την κυβέρνηση να νομοθετήσει, επιτέλους, και να καταργηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, η οποία είναι ενέργεια που στρέφεται κατά της ελεύθερης ενημέρωσης και έχει σκοπό να τρομοκρατήσει και να οδηγήσει τους δημοσιογράφους σε αυτοπεριορισμό.
Η ΕΣΗΕΑ θα ενημερώσει εκ νέου την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων για τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη νομοθεσία, ακριβώς όπως έπραξε και το 2012, όταν συνάδελφος συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου και στη δίκη του παρέστη και κατέθεσε και ο τότε Πρόεδρος της ΔΟΔ Τζιμ Μπουμέλα».