Ν. Ξυδάκης: Μήνυμα ελπίδας στον κόσμο της εργασίας η ρύθμιση για τον κατώτατο μισθό

Βασικά σημεία της ομιλίας του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Ξυδάκη, στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Μήνυμα ελπίδας ότι κάτι αλλάζει μετά το πέρας του μνημονίου στην Ελλάδα χαρακτήρισε μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας που αφορούσε την «Κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του ελληνικού δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας»,  ο Βουλευτής Β’ Αθηνών και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, τη νομοθετική ρύθμιση, που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή, η Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού.

«Πραγματικός στόχος μιας κοινωνίας που εργάζεται και ζει ελεύθερα είναι η επαναφορά στο καθεστώς του 1990, στην πλήρη ελευθερία των διαπραγματεύσεων. Τα εργατικά κινήματα, οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν την πλήρη ελευθερία, την αυτονομία και από τα κόμματα και από την εκτελεστική εξουσία  να βουλεύονται και να καθιερώνουν τα δικά τους σχήματα. Θα γίνει και αυτό» ανέφερε ο κ. Ξυδάκης και πρόσθεσε: «Αλλά βγαίνοντας από την μνημονιακή υπαγωγή έγινε το πρώτο βήμα. Και είναι ένα βήμα το οποίο στέλνει ένα μήνυμα στον κόσμο της εργασίας, ο οποίος περισσότερο από όλους υπέφερε στη διάρκεια  του μνημονιακού καταναγκασμού: ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει. Είναι μακρύς ο δρόμος, είναι δύσβατος, είναι ανωφερής. Ωστόσο κάτι γίνεται. Κάπου θα πάμε. Έχουμε κάτι να πιστεύουμε, έχουμε κάτι να ελπίζουμε. Γι’ αυτό η ισοπέδωση και η πλήρης εκμηδένιση της όποιας προσπάθειας, του όποιου βήματος, είναι μεμψιμοιρία και μικροψυχία. Δεν στέλνουμε κατά αυτόν τον τρόπο ένα μήνυμα ελπίδας και κουράγιου στον κόσμο που έχει πονέσει, που έχει υποφέρει περισσότερο από όλους από την φρικτή εσωτερική υποτίμηση που έφεραν τα μνημόνια στην Ελλάδα τα τελευταία 8 χρόνια, στον κόσμο που είδε το εισόδημά του να μικραίνει η να βυθίζεται στη διαρκή επισφάλεια».

«Έχουμε ένα πάρα πολύ βαρύ δημόσιο λογιστικό»

Αναφερόμενος, επίσης,  σε επιθέσεις που δέχεται ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για δολιότητες. «Μπορεί να του βρεις διάφορα του Παύλου Πολάκη, προθύμως εκτίθεται, προθύμως ορμά, προθύμως συγκρούεται, είναι ανοικτό βιβλίο. Αλλά όχι σ’ αυτό για το οποίο τον κατηγόρησαν σήμερα το πρωί. Και έπεσε στην παγίδα του δημοσιεύματος και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ο οποίος συνήθως είναι πιο προσεκτικός, πιο διαβασμένος» τόνισε ο κ. Ξυδάκης και προσέθεσε: «Ειπώθηκε ότι ο Παύλος Πολάκης κατεφέρθη μέσα σε Επιτροπή του Κοινοβουλίου εναντίον της Διαύγειας. Λάθος. Να διαβάσετε τα πρακτικά. Ο Πολάκης είπε ένα πράγμα το οποίο εγώ θα το προσυπέγραφα μέχρι κεραίας. Ούτε κρατιστής είμαι, ούτε σταλινόβρυτος, ούτε νεοφιλελές. Δημοκράτης είμαι και αριστερός. Ο Πολάκης είπε ένα πράγμα το οποίο οποιοσδήποτε έχει ασχοληθεί με τη δημόσια διοίκηση έστω και για δύο μήνες ή έχει ασχοληθεί για κάποιο χρόνο με την αυτοδιοίκηση ή με οποιοδήποτε δημόσιο θεσμό στην Ελλάδα το γνωρίζει. Έχουμε ένα πάρα πολύ βαρύ δημόσιο λογιστικό με τεράστιους βραδείς  μηχανισμούς προληπτικής κοστολόγησης και προληπτικών ελέγχων το οποίο πολλές φορές οδηγεί τη διοίκηση σε αδράνεια σε αδιέξοδα και σε δυσχέρειες» τόνισε ο κ. Ξυδάκης.

«Να φτιάξουμε ένα πιο λειτουργικό, πιο ευέλικτο, πιο δίκαιο, πιο αποτελεσματικό δημόσιο λογιστικό»

Μάλιστα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε το θεσμό της Διαύγειας. «Είπε λοιπόν το προφανές, ότι καθήκον των δημοκρατών πολιτικών, των αρετών είναι να βάλουν χέρι και εκεί, ιδιαίτερα μετά τη μεγάλη ιστορική περιπέτεια της χώρας. Να επιταχύνουν τα διοικητικά δικαστήρια, να ελαφρώσει το δημόσιο λογιστικό. Ποτέ όμως εις βάρος της διαφάνειας και της διαύγειας. Ποτέ. Ποτέ δεν έχει πει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι αμφιβάλλει για την λειτουργικότητα του μηχανισμού της διαύγειας του θεσμού της Διαύγειας. Αυτό το οποίο είναι καθήκον της δημοκρατικής πολιτείας, ιδιαίτερα καθώς βγαίνουμε από την ιστορική περιπέτεια και ετοιμαζόμαστε για μία άλλη ιστορική φάση είναι να φτιάξουμε ένα πιο λειτουργικό, πιο ευέλικτο, πιο δίκαιο, πιο αποτελεσματικό δημόσιο λογιστικό, ένα πιο λειτουργικό δημοκρατικό κράτος. Αυτό το προσυπογράφει ο κάθε δημοκράτης μέχρι κεραίας» σημείωσε ο κ. Ξυδάκης και υπογράμμισε ότι στη Δεξιά βρίσκονται όσοι καλλιεργούν τον κρατισμό και τις πελατειακές σχέσεις.

«Ας  ρωτήσουμε την ιταλική κυβέρνηση που διαχειρίζεται η γέφυρα της Γένοβας τι έχει να μας πει. Σύμπραξη ήτανε και εκείνη και τώρα γίνονται έλεγχοι για ποινικές ευθύνες. Δεν υπάρχουν μαύρα και άσπρα. Δεν υπάρχουν καλοί φιλελεύθεροι και κακοί κρατιστές. Οι χειρότεροι κρατιστές στην Ελλάδα ήταν η Δεξιά του ‘50 του ‘60 και του ‘70 και δυστυχώς η Δεξιά ακόμη του σήμερα για το κράτος της πελατείας και των κολλητών για τον chroniccapitalism τον οποίον λατρεύουν. Αυτοί είναι οι κρατιστές, οι σημερινοί  βαφτισμένοι φιλελεύθεροι και μία από τις πιο γνήσιες παραδόσεις της αριστεράς διαχρονικά από το 19ο αιώνα πλάι στο μαρξισμό ήταν και ο Φιλελευθερισμός» ανέφερε ο κ. Ξυδάκης.

left.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί