«Αυτό είναι το στίγμα της σημερινής Νέας Δημοκρατίας, ένας νεοφιλελεύθερος λαϊκισμός»
Η προγραμματική πρόταση Μητσοτάκη είναι ασυνάρτητη πολιτική φοροελαφρύνσεων με αντικοινωνικές προτάσεις σε Υγεία, εκπαίδευση, εργασιακά, αυτοδιοίκηση κ.ά., ένας νεοφιλελεύθερος λαϊκισμός, είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Η επιδίωξη να μην υπερισχύσουν οι κλαδικές συμβάσεις των επιχειρησιακών θέλει να ανατρέψει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, όπως είπε, ενώ για το Δημόσιο «ξέχασε» να πει τι προβλέπει για τους συμβασιούχους των 10, 15, 16 ετών, όπως στο «Βοήθεια Στο Σπίτι». Στο Ασφαλιστικό «τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα», ουσιαστικά προτείνει κατάργηση της επικουρικής ασφάλισης, τόνισε ο κ. Σκουρλέτης. Χαρακτήρισε εξάλλου, «μάχη οπισθοφυλακής» εξαγγελία κατάργησης της απλής αναλογικής σε κοινοβουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, την ώρα που διαμορφώνεται μία νέα κουλτούρα συνεργασιών στο πολιτικό σύστημα.
«Πρώτα από όλα, θα πρέπει να προτρέψουμε τον κ. Μητσοτάκη να γίνει όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένος, γιατί προσπάθησε συγκεκαλυμμένα να κρύψει τον πυρήνα της προγραμματικής του πρότασης, που συνιστά μία σκληρή αντικοινωνική, νεοφιλελεύθερη πρόταση η οποία σε πάρα πολλές πλευρές υιοθετεί και συναντάται με έναν ακροδεξιό λόγο, ιδιαίτερα στα προσφιλή για αυτόν θέματα που αφορούν είτε τα ζητήματα ασφάλειας είτε τα εθνικά θέματα. Αυτό είναι το στίγμα της σημερινής Νέας Δημοκρατίας, ένας νεοφιλελεύθερος λαϊκισμός. Υπογραμμίζω το «λαϊκισμός» γιατί αφορά μία ασυνάρτητη πολιτική φοροελαφρύνσεων, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες προτάσεις που χαρακτηρίζονται από μία αντικοινωνική, νεοφιλελεύθερη προσέγγιση, στην Υγεία, την εκπαίδευση, τα εργασιακά, την τοπική αυτοδιοίκηση κ.ά.», είπε ο κ. Σκουρλέτης.
Όπως σημείωσε, «είναι πολύ εύκολο γενικά να θες να στηρίξεις έναν τίτλο σε φίλια προς την ΝΔ ΜΜΕ, που λένε «ο κ. Μητσοτάκης δίνει χώρο στον ιδιωτικό τομέα». Τι σημαίνει αυτό στις σημερινές συνθήκες; Με ποιο τραπεζικό σύστημα; Είδατε να λέει τίποτε για τις τράπεζες, που είναι αντικειμενικά ο μοχλός, το εργαλείο χρηματοδότησης; Δεν αναφέρθηκε καθόλου, το προσπέρασε. Τι πρόταση είναι αυτή για την επόμενη ημέρα, εάν δεν αναφέρεσαι συγκεκριμένα σε κάποια ζητήματα; Αν δεν βάζεις κάποιες προτεραιότητες στις συγκεκριμένες συνθήκες; Κατά την γνώμη μας, η επόμενη ημέρα δεν μπορεί παρά να επιφυλάσσει έναν πολύ συγκεκριμένο ρόλο για το Δημόσιο. Έξοδος από την βαθιά ύφεση των προηγούμενων ετών, νέα αναπτυξιακή πορεία, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς έναν καταλυτικό ρόλο του Δημοσίου. Αυτό δεν σημαίνει «παντού δημόσιες επενδύσεις», αυτές δεν μπορούν να γίνουν εκ των πραγμάτων, είναι περιορισμένοι οι πόροι. Αλλά σημαίνει στρατηγικό σχεδιασμό, προτεραιότητες, σε τομείς που θα αναδείξουν τα συγκριτικά σου πλεονεκτήματα. Όλα αυτά έλειψαν από την πρόταση Μητσοτάκη».
Γνωστή από παλιά η προσπάθεια ανατροπής της συλλογικής διαπραγμάτευσης στα εργασιακά
Για την πρόθεση που διατύπωσε να μην υπερισχύσουν οι κλαδικές συμβάσεις των επιχειρησιακών, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι «αυτή είναι μία γνωστή συζήτηση από παλιά, που ουσιαστικά έρχεται να ανατρέψει την έννοια και την λογική της συλλογικής διαπραγμάτευσης σε κλαδικό επίπεδο. Εκεί πάνω «κόλλησαν» τα διάφορα σωματεία που είχαν ξεφυτρώσει τα χρόνια της κρίσης, ιδιαίτερα σε διάφορους ανθηρούς κλάδους της οικονομίας. Στον τουρισμό, πήγαινε ο κάθε επιχειρηματίας, με τον λογιστή, την γυναίκα του, στο τέλος της σεζόν έφτιαχναν ένα σωματείο 5-6-7 ανθρώπων, υπέγραφαν μία σύμβαση και όταν πριν το Πάσχα υπογράφονταν οι νέες συμβάσεις γίνονταν με αυτό το καθεστώς. Αυτή ήταν η πρακτική που υπήρχε … η κατάλυση της κλαδικής σύμβασης. Δεν είναι μόνο αυτά, σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κρίσιμο θέμα των συμβασιούχων, που αποτελεί μία από τις πολύ σοβαρές και διαχρονικές παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, κρύφτηκε. Αναφέρθηκε στο εύκολο, που αφορά τους εποχιακούς, τους συμβασιούχους που προσλαμβάνονται για οκτώ μήνες μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ και πρέπει να αντικατασταθούν από άλλους (και έτσι γίνεται)».
«Αυτό λύσαμε στο υπουργείο Εσωτερικών με την καθαριότητα», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, «είπαμε «στοπ» στην διαδικασία των οκταμήνων, μόνιμες θέσεις εργασίας. Μέσα στις επόμενες ημέρες ανακοινώνονται οι τελικοί, οριστικοί πίνακες και θα έχουμε κλείσει ένα μεγάλο ζήτημα στην τοπική αυτοδιοίκηση».
Τι θα κάνει με τους 3.000 της «Βοήθειας στο Σπίτι»
«Ξέχασε να απαντήσει, να αποσαφηνίσει, τι προβλέπει συγκεκριμένα για τους συμβασιούχους των 10, των 15, των 16 ετών, που -όχι με δική τους ευθύνη- καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, είναι στις ίδιες θέσεις. Αυτούς τι θα τους κάνει; Τι θα κάνει π.χ. για το πρόγραμμα «Βοήθεια Στο Σπίτι»;», αναρωτήθηκε ο κ. Σκουρλέτης.
Από την άλλη, «ο πρωθυπουργός ήταν συγκεκριμένος, το έφερε ως παράδειγμα, ότι πρέπει να λυθεί, έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση. Υπάρχουν περίπου 3.000 άτομα που απασχολούνται, οι περισσότεροι με μέσο όρο απασχόλησης πάνω από τα 12, 13 χρόνια, κάποιοι φτάνουν και τα 16 χρόνια. Το πρόγραμμα είχε ξεκινήσει ως συγχρηματοδοτούμενο. Από το 2013 και έπειτα καλύπτεται από εθνικούς πόρους. Άρα έχουμε μία συγκεκριμένη κοινωνική παροχή μέσω των Δήμων, όπου πρέπει να λάβει υπόψιν πως πρέπει να αποκατασταθεί η πραγματική εργασιακή σχέση αυτών των ανθρώπων, που είναι συμβασιούχοι κατ’ όνομα, είναι μόνιμα εργαζόμενοι. Η ρύθμιση που ετοιμάζεται είναι για να αποκαταστήσει αυτούς τους ανθρώπους, μέσα από την μετατροπή της εργασιακής σχέσης. Θα ήταν άδικο να πούμε μετά από 16 χρόνια «εσάς σας βάζουμε στην άκρη», έχουμε επενδύσει σε αυτούς, έχουν μία τεχνογνωσία», όπως τόνισε.
Όχι στις ακριβές ΣΔΙΤ των νεοφιλελεύθερων
«Στην αναπτυξιακή του πρόταση», συνέχισε, «ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι τα πάντα θα γίνουν μέσω ΣΔΙΤ, «ΣΔΙΤ παντού». Χωρίς να έχουμε καμία εμμονή απέναντι στις ΣΔΙΤ, θα πρέπει να δούμε με ποιες προϋποθέσεις και ποιος τελικά πληρώνει το κόστος αυτών των ΣΔΙΤ. Από την δική μου εμπειρία στο υπουργείο Εσωτερικών, είδα διάφορες περιπτώσεις αυτοδιοικητικών αρχών, που πρότειναν π.χ. ΣΔΙΤ για τον οδοφωτισμό, ακριβές ΣΔΙΤ, όταν την ίδια ώρα μπορούσαν να υπαχθούν σε εναλλακτικά προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης, χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, πολύ πιο φτηνά. Νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης αυτοδιοικητικοί, πρότειναν αυτού του είδους τις επιλογές, παρότι είναι πιο ακριβές, το κόστος θα το πληρώσει ο πολίτης στο τέλος της ημέρας και να κερδίσουν κάποιοι ιδιώτες».
Εσκεμμένα θολό το τι επιδιώκει για το ασφαλιστικό ο κ. Μητσοτάκης
Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι «τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα στο ασφαλιστικό με την πρόταση Μητσοτάκη, όπου έχει αποσαφηνίσει εδώ και καιρό τι βλέπει για την επικουρική ασφάλιση, ουσιαστικά πρόκειται για την κατάργησή της. Για το γεγονός ότι το σύστημα ασφάλισης δεν είναι πλέον ελλειμματικό, όπως ήταν στο παρελθόν, «προφανώς δεν είπε τίποτε. Νομίζω ότι εκεί είναι το σκέλος της προγραμματικής του πρότασης που είναι θολό, θέλει να το συγκαλύψει. Όχι επειδή δεν έχει άποψη, αλλά επειδή τελικά θεωρεί ότι στον βωμό της δικής του αντίληψης περί ανταγωνιστικότητας θα μπορούμε να έχουμε μία χωρίς όρια μείωση ασφαλιστικών εισφορών, το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, αυτά που μπορεί πρόσκαιρα να ευνοούν κάποιους επιχειρηματικούς κλάδους, αλλά ουσιαστικά οδηγούν στην κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος και σε μία στρεβλή ανάπτυξη. Η νέα ανταγωνιστική πρόταση για την Ελλάδα δεν μπορεί να είναι η περαιτέρω συμπίεση του εργασιακού κόστους», όπως ξεκαθάρισε.
Μάχη οπισθοφυλακής κατά της απλής αναλογικής επειδή διαμορφώνει κουλτούρα συνεργασιών
Για την εξαγγελία κατάργησης της απλής αναλογικής τόσο στις κοινοβουλευτικές εκλογές όσο και στην αυτοδιοίκηση, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι «προφανώς είναι επιθυμία του που θα παραμείνει σε αυτή την σφαίρα, των προσωπικών επιθυμιών. Η ψήφιση και πολύ περισσότερο η εφαρμογή για πρώτη φορά της απλής αναλογικής στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης θα δημιουργήσει νέα δεδομένα. Δεν μπορεί να γυρίσουμε πίσω στην εποχή των μονοπαραταξιακών πλειοψηφιών και αντιλήψεων. Διαμορφώνεται μία νέα κουλτούρα συνεργασιών στο πολιτικό μας σύστημα, την έχει ανάγκη ο τόπος, τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή όσο και στο πεδίο της αυτοδιοίκησης. Θα είναι δημιουργικό, απελευθερωτικό, διαπαιδαγωγητικό, θα εισάγει νέους όρους αναπαραγωγής του πολιτικού συστήματος. Σε αυτό το επίπεδο, ο κ. Μητσοτάκης δίνει μάχη οπισθοφυλακής».