Το φρούριο του Κούλε, ο άγρυπνος φρουρός του Μεγάλου Κάστρου, φαίνεται σήμερα να βρίσκεται σε κίνδυνο εξαιτίας της επίδρασης από τη διάβρωση της θάλασσας. Κι όχι μόνο, καθώς η παρακολούθηση της διάβρωσης από τους επιστήμονες, μπορεί να δώσει σημαντικά στοιχεία και για την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής.
Η κλιματική όμως αλλαγή αποτελεί κίνδυνο και για το ανάκτορο της Κνωσού, καθώς τα υλικά με τα οποία αναστηλώθηκε πριν από ένα αιώνα, δεν αντέχουν στις νέες, ακραίες καιρικές συνθήκες.
Μάλιστα το θέμα απασχόλησε το Euronews, στο πλαίσιο έρευνας για τα προβλήματα στα σημαντικά μνημεία της Ευρώπης από το χρόνο και την κλιματική αλλαγή.
Οι ερευνητές του ΙΤΕ, Γιάννης Αλεξανδράκης και Στέλιος Πετράκης, μίλησαν στο ευρωπαϊκό τηλεοπτικό δίκτυο και παρουσίασαν τα προβλήματα στον Κούλε αλλά και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν προκειμένου να τα καταγράψουν και να τα αντιμετωπίσουν.
Ο ωκεανογράφος Στέλιος Πετράκης σημειώνει ότι η ομάδα των επιστημόνων του ΙΤΕ έχει εγκαταστήσει ειδικά μηχανήματα στον βυθό της θάλασσας μέσω των οποίων καταγράφονται οι υποβρύχιες κοιλότητες που έχει προκαλέσει η θάλασσα στο οχυρωματικό έργο. Με τα στοιχεία που συλλέγονται μπορεί να γίνει πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχθούν αυτές οι κοιλότητες Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να παρακολουθούν πώς και πόσο προχωρεί η διάβρωση.
e.
Οι ερευνητές εγκατέστησαν αισθητήρες που καταγράφουν συνεχώς τη θερμοκρασία του νερού και το ύψος των κυμάτων. Δύο φορές το χρόνο οι επιστήμονες καταδύονται για να ανακτήσουν τα δεδομένα που συλλέγουν οι αισθητήρες.
Ο ερευνητής Γιώργος Αλεξανδράκης λέει ότι στη συνέχεια τα δεδομένα αυτά πρέπει να μεταφερθούν και να μεταφραστούν σε ένα ψηφιακό μοντέλο ώστε να μπορεί να υπάρχει μια εικόνα των επιπτώσεων που τα κύματα έχουν στο φρούριο του Κούλε, τη διάβρωση, τις ζημιές κλπ. Ακολουθεί μια σύγκριση με τις μετρήσεις του παρελθόντος, ώστε να μπορούν να κάνουν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προβλέψεις για το πώς η ενέργεια των κυμάτων θα εξελιχθεί και τί μπορεί να προκαλέσει. Με την καταγραφή έχουν δεδομένα όχι μόνο για τη διάβρωση στον Κούλε, αλλά και την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής.
Μετά τη μεταφορά των δεδομένων, οι επιστήμονες βάζουν τους αισθητήρες πίσω στο κάτω μέρος για άλλους έξι μήνες παρακολούθησης.
Ένα μέρος των ερευνών διεξάγεται στο εσωτερικό του φρουρίου, χάρη σε ένα εργαλείο που στέλνει ένα ισχυρό λέιζερ στην επιφάνεια των τοίχων και μπορεί να κάνει χημικές αναλύσεις. Ο ερευνητής – φυσικός Παναγιώτης Σιώζος εξηγεί: “Το χλωριούχο νάτριο, το άλας, συσσωρεύεται στην επιφάνεια του τοίχου Είναι ένα από τα αποτελέσματα που έχει η θάλασσα στο φρούριο Το νερό διεισδύει στο τοίχωμα και τροποποιεί τη χημική δομή, και αυτό έχει σημαντική επίδραση στο μνημείο “.
Για τους επιστήμονες υπάρχει φόβος ότι με την αλλαγή του κλίματος τα παλιά πέτρινα κτίρια θα υποβαθμιστούν πιο γρήγορα, καθιστώντας τη συντήρηση ακριβότερη.
Η Κνωσός
Το παλάτι της Κνωσού, ο μυθικός τόπος του Λαβύρινθου του Μινώταυρου, αναστηλώθηκε μερικώς πριν από έναν αιώνα με οπλισμένο σκυρόδεμα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποδυναμώνουν τώρα το τσιμέντο, λένε οι επιστήμονες. Έτσι για το ανάκτορο χρειάζονται νέοι τύποι τσιμέντου, λέει ο αρχαιολόγος Ελισάβετ Καβουλάκη, που ασχολείται με αυτή ακριβώς την έρευνα.
“Η έρευνά μας έχει στόχο να συμβάλει στη δημιουργία νέων υλικών που θα διαθέτουν σε συντηρητές, προκειμένου να έχουμε επιτέλους μια λύση σε αυτό το συγκεκριμένο μνημείο Αυτό θα μας βοηθήσει να προστατεύσουμε καλύτερα αυτή τη μοναδική κληρονομιά”, λέει.
Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει ένα νέο είδος του κονιάματος, προσθέτοντας νάνο και μικροσωματίδια που βελτιώνουν την αντίσταση σε ατμοσφαιρικούς παράγοντες, και ένα νέο είδος τσιμέντου, παρόμοιο με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε αρχικά, αλλά λιγότερο πορώδες, έτσι ώστε ο αέρας να μην μπορεί να διεισδύσει εύκολα μέσα.
Candiadoc με πληροφορίες από Euronews