Η Ουγγαρία ανακοίνωσε σήμερα ότι ετοιμάζει μια προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο άνοιξε χθες τον δρόμο για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Βουδαπέστης, η οποία κατηγορείται ότι αποτελεί μια «συστηματική» απειλή για τις αξίες της ΕΕ.
Η κυβέρνηση «θα αποφασίσει τη Δευτέρα τις συγκεκριμένες νομικές δράσεις» που θα αναλάβει, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γκεργκέλι Γκούλιας, δεξί χέρι του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος υπογράμμισε πως η προσφυγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «η πιο πιθανή» επιλογή.
Η Βουδαπέστη αμφισβητεί την εγκυρότητα της απόφασης που ενέκριναν χθες οι ευρωβουλευτές, εκτιμώντας πως δεν επιτεύχθηκε η απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων αν ληφθεί υπόψη ο αριθμός των βουλευτών που ήταν παρόντες κατά την ψηφοφορία.
Η απόφαση εγκρίθηκε με 448 ψήφους υπέρ και 197 κατά (και 48 αποχές), φθάνοντας το όριο των δύο τρίτων των ψήφων που κατατέθηκαν, αλλά όχι εκείνο των δύο τρίτων των παρόντων.
Όμως «βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας, είναι απαραίτητο να συγκεντρωθούν τα δύο τρίτα των ψήφων όλων των παρόντων», εκτίμησε ο Γκούλιας. Η Βουδαπέστη διευκρίνισε ότι ανέπτυξε το επιχείρημα αυτό σε επίσημη επιστολή προς το Ευρωκοινοβούλιο.
Το θέμα του τρόπου υπολογισμού του ορίου των δύο τρίτων τέθηκε πριν από την ψηφοφορία στη νομική υπηρεσία του Κοινοβουλίου, το οποίο επιβεβαίωσε την παράδοση που εφαρμόζεται στο ημικύκλιο να μην θεωρείται η αποχή ως έκφραση ψήφου.
«Οι αμφιβολίες όσον αφορά αυτό το κρίσιμο σημείο θέτουν υπό αμφισβήτηση το σύνολο της διαδικασίας», εκτιμά ωστόσο η Βουδαπέστη στην επίσημη επιστολή της, κάνοντας λόγο για «σοβαρή και φανερή παραβίαση ουσιωδών διαδικαστικών κανόνων».
Σε μια ψηφοφορία χωρίς προηγούμενο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενεργοποίησε την Τετάρτη το άρθρο 7, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ουγγαρίας. Κατηγορεί τη Βουδαπέστη ότι περιφρονεί τις ελευθερίες και τις αξίες της ΕΕ για τον Τύπο, τα πανεπιστήμια, κατά των μειονοτήτων και των μεταναστών, και στον τομέα της διαφθοράς και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, κατηγορίες τις οποίες αμφισβητεί ο Ορμπάν.
Πέρα από τη συμβολική αξία αυτού του ψηφίσματος, η υιοθέτηση αποτελεσματικών κυρώσεων παραμένει πολύ υποθετική. Η Πολωνία, που αποτελεί επίσης αντικείμενο μιας διαδικασίας υπό το άρθρο 7 (με πρόταση τη
Πηγή: ΑΠΕ