Ν.Ηγουμενίδης: Κόβεται ο ομφάλιος λώρος της διαπλοκής ιδιοκτητών Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας με τους ανθρώπους της πολιτικής εξουσίας

Παρέμβαση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ηγουμενίδη στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής

 

«Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μια μεγάλη γυναίκα του ελληνισμού, η Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, η πρώτη γυναίκα πρύτανης στη χώρα μας, με τεράστια ανιδιοτελή συμβολή στον αγώνα για τα δικαιώματα του ανθρώπου, μια γυναίκα στην οποία η χώρα μας οφείλει πολλά, έφυγε πριν από λίγες ημέρες.

Όσο και αν παρακολούθησα, μόνον η ΕΡΤ μίλησε για τη ζωή της. Μόνο η ΕΡΤ πρόβαλε τις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής και του Πρωθυπουργού για την προσφορά της. Μόνο η ΕΡΤ ενέταξε στο πρόγραμμά της μια εκπομπή, από συνέντευξή της το 1982, στη μνήμη της.

Σίγουρα στην Αλίκη Μαραγκοπούλου, που συνδύαζε μοναδική επιστημοσύνη, ασίγαστο πάθος και σπάνια αγωνιστικότητα, αξίζουν πολλά περισσότερα. Αλλά σίγουρα, ακόμα και αυτό το παράδειγμά που ανέφερα, είναι μια ένδειξη γιατί σήμερα χρειαζόμαστε την ΕΡΤ, γιατί σήμερα χρειαζόμαστε μια δημόσια τηλεόραση στην υπηρεσία του πολίτη, γιατί σήμερα χρειαζόμαστε μια δημόσια τηλεόραση στην υπεράσπιση της αξιοπρέπειας και της τιμής αυτού του τόπου, γιατί σήμερα έχει αξία να μπει μια τάξη σε ένα αντι-δημοκρατικό τηλεοπτικό τοπίο που κυριάρχησε επί δεκαετίες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το σχέδιο νόμου που σε λίγο θα ψηφίσουμε, κατά τη γνώμη μου, αποκαθιστούμε μια αδικία, εκπληρώνουμε τη συνταγματική μας υποχρέωση για ισότιμη αντιμετώπιση των πολιτών όλης της επικράτειας στον τομέα της πρόσβασης στο ελληνικό τηλεοπτικό ψηφιακό προϊόν πανελλήνιας εμβέλειας.

Σήμερα εξασφαλίζουμε νομοθετικά την πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Σήμερα, σε αυτές τις συνθήκες, εξασφαλίζεται η αναγκαία χρηματοδότηση, τα 25 εκατομμύρια ευρώ, ένα από την ΕΕΤΤ και 24 από τον κρατικό προϋπολογισμό με τη δυνατότητα είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είτε από τα αποθεματικά της ΕΕΤΤ.

Παράλληλα, η ψήφιση του νομοσχεδίου έρχεται σε μια σημαντική συγκυρία. Έρχεται σε μια στιγμή που ορίζονται οι πέντε οριστικές –πλέον- άδειες με έσοδα για το Δημόσιο, με ένα εξασφαλισμένο μίνιμουμ αριθμό εργαζομένων των οποίων τα εργασιακά δικαιώματα είναι, επίσης, εξασφαλισμένα. Μια εκκρεμότητα δηλαδή που σερνόταν επί δεκαετίες, επιτέλους, επιλύεται.

Για όσους μέχρι σήμερα δυσπιστούν, νομίζω ότι έχει σημασία αυτό που είπε ο Υπουργός στις επιτροπές: Από την αρχή του 2015 και μετά έχουν εισπραχθεί από τέλη χρήσης συχνοτήτων και φόρων διαφήμισης 148 εκατομμύρια ευρώ. Με μια φράση, για όποιον κάνει ή όντως κάτι δεν καταλαβαίνει, σήμερα οι ιδιοκτήτες των καναλιών βάζουν το χέρι στην τσέπη.

Θα ήθελα να σημειώσω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι το σημερινό νομοσχέδιο είναι το πρώτο μετά το τέλος των προγραμμάτων, το πρώτο μετά το τέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής. Έτσι, έστω και συμβολικά, εγκαινιάζεται μία άλλη εποχή, όπου η αποκατάσταση των αδικιών θα είναι στο επίκεντρο.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε, τόσο στις Επιτροπές όσο και εδώ σήμερα, τέθηκαν, ωστόσο, ορισμένα ερωτήματα τα οποία παραμένουν αναπάντητα, τουλάχιστον από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, της Αξιωματικής και όχι μόνο.

Αλήθεια, γιατί δεν εισπράττατε, κύριοι συνάδελφοι, τον φόρο χρήσης των συχνοτήτων; Πρόχειροι υπολογισμοί μιλάνε για 0,5 δισεκατομμύριο. Γιατί όχι απλά δεν θέλατε, αλλά αντιδράσατε με έναν έντονο, επίμονο, λυσσώδη θα έλεγα, τρόπο στη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης; Γιατί δεν θέλατε -δεν χρειάζονται μας λέγατε- τηλεοπτικές άδειες;

Είπε ο ίδιος, ο προηγούμενος ομιλητής, ότι κανένας δεν διαφωνεί, όλοι θα ήθελαν πραγματικά να μην υπάρχουν «λευκές» περιοχές στην Ελλάδα. Ωραία. Τότε, γιατί αποδεχθήκατε τον διαγωνισμό-παρωδία της Digea; Γιατί αποδεχθήκατε την παρωδία-δράση της στον ελληνικό χώρο; Γιατί το «μαύρο» στην ΕΡΤ;

Τελικά, γιατί όλη αυτή η λυσσαλέα επίθεση στον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και μέσω του προσώπου του, η λυσσαλέα επίθεση στην Κυβέρνηση γι’ αυτά που κάνει;

Νομίζω ότι η απάντηση είναι απλή και μία. Αυτό που μας διακρίνει από την πολιτική της συντηρητικής παράταξης δεν είναι το αν θέλουμε τις «λευκές» ή όχι περιοχές ή πόσες περιοχές της Ελλάδας θέλουμε να είναι «λευκές». Νομίζω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, -και κλείνω με αυτό, κυρία Πρόεδρε- με το παρόν σχέδιο νόμου ολοκληρώνεται η προσπάθεια της Κυβέρνησης έτσι ώστε, τελικά, ναι, κόβεται ή αν το θέλετε οι πιο απαιτητικοί, έστω μπαίνουν οι βάσεις για να κοπεί ο ομφάλιος λώρος της διαπλοκής των ανθρώπων των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας με τους ανθρώπους της πολιτικής εξουσίας.

Αυτό είναι που ουσιαστικά ανεχθήκατε και γι’ αυτό αποδεχθήκατε όλα αυτά τα «γιατί» που ρώτησα προηγουμένως. Αυτό είναι που μας διακρίνει από εσάς!

Σας ευχαριστώ πολύ.”

https://www.youtube.com/watch?v=MOOVdcGNvkA&feature=youtu.be

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί