Ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για την Ελλάδα της νέας εποχής, μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, αναμένεται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην αποψινή ομιλία του στην τελετή εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ, όπως έχει αναγγείλει ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Είναι η πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια που ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη ΔΕΘ για το σχέδιο της δικής του κυβέρνησης, επισήμανε ο κ. Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας και όλοι αναμένουν την εξειδίκευση αυτού του σχεδίου.
Σύμφωνα με τους αρμόδιους υπουργούς το πλεόνασμα του 2018 αναμένεται ότι θα ξεπεράσει το ποσό των 750.000.000 και θα κατανεμηθεί με δίκαιο τρόπο στα κοινωνικά στρώματα εκείνα που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.
Επίσης ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει ένα πακέτο μέτρων για την αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου που θα προκύψει το 2019 και το 2020 και αφορούν σε φοροελαφρύνσεις, εισφοροελαφρύνσεις και μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Η ομιλία στη ΔΕΘ
Κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο αναμένεται να εξαγγείλει ένα τετραετές πρόγραμμα φοροελαφρύνσεων, κοινωνικών παροχών και στήριξης της εργασίας που θα έχει μεν σταδιακή εφαρμογή αλλά, ταυτόχρονα, και δεσμευτικό χαρακτήρα μέσω της προνομοθέτησης των φιλολαϊκών μέτρων.
Η προνομοθετηση του συνολικού πακέτου που θα έχει ως τελικό ορίζοντα το 2022, έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία καθώς στην κυβέρνηση θεωρούν ότι δεσμεύει και εγκλωβίζει τον Κυρισκο Μητσοτάκη. «Έχει ενδιαφέρον να δούμε αν ο κ. Μητσοτάκης, όταν ανεβεί κι εκείνος στην Θεσσαλονίκη την άλλη εβδομάδα, θα επαναλάβει ότι θα ακυρώσει μέτρα όπως η μείωση της φορολογίας ή η αύξηση του κατώτατου μισθού», έλεγε χαρακτηριστικά χθες κυβερνητικό στέλεχος.
Στην πράξη, δηλαδή, η κυβέρνηση επιχειρεί να οριοθετήσει από τώρα το πλαίσιο άσκησης της οικονομικής πολιτικής για την επόμενη τετραετία και, παράλληλα, να ακυρώσει εκ προοιμίου το πρόγραμμα της ΝΔ που επίσης έχει ως επίκεντρο τις φορολογικές ελαφρύνσεις. Σε ό,τι αφορά, δε, τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί «λαϊκίστικης παροχολογίας», κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι ακριβώς ο τετραετής σχεδιασμός και οι απολύτως κοστολογημένες εξαγγελίες που θα κάνει απόψε ο πρωθυπουργός διαψεύδουν εμπράκτως ότι πρόκειται για προεκλογικές παροχές.
Πέρα όμως από τις καταγγελίες της ΝΔ ο πρωθυπουργός καλείται απόψε να καθησυχάσει και τις αγορές, αλλά και τους δανειστές. Η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες αποδίδεται κυρίως στην γενικευμένη αναταραχή που έχουν προκαλέσει οι οικονομικές κρίσεις σε Αργεντινή και Τουρκία. Ωστόσο, το βλέμμα τόσο των Βρυξελλών και του Βερολίνου, όσο και των επενδυτών είναι στραμμένο στην Θεσσαλονίκη και στην ισορροπία που θα τηρήσει ο Αλέξης Τσιπρας μεταξύ των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων και των κοινωνικών παροχών.
Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι το κόστος όλων των εξαγγελιών καλύπτεται από τα υπερπλεονασματα και τον δημοσιονομικό χώρο των 3,2 δις ευρώ που ήδη περιγράφεται στο Μεσοπτοθεσμο για την επόμενη τετραετία. Ενδεικτικές εδώ είναι και οι χθεσινές δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων στο Reuters σύμφωνα με τις οποιες η Αθήνα θέλει μεν να εφαρμόσει μια πιο φιλική προς την ανάπτυξη πολιτική, αλλά είναι αποφασισμένη να τηρήσει το στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα. «Κανένα από τα μέτρα [που θα ανακοινώσει ο κ. Τσίπρας] δεν πρόκειται να θέσει εν αμφιβόλω τον πρόσφατο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Με αυτά τα δεδομένα ο Αλέξης Τσιπρας αναμένεται να ανακοινώσει απόψε την μείωση του ΕΝΦΙΑ αρχής γενομένης από το 2019, την σταδιακή μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή στο εισόδημα από το 22% στο 20%, την επίσης σταδιακή μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% στο 26%, την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, την αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς και την απόδοση κι εφέτος, για μια ακόμη χρονιά, κοινωνικού μερίσματος από το υπερπλεόνασμα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργούς θα κάνει αναφορά καιστο θέμα των συντάξεων, όπου παραμένει η πρόθεση της κυβέρνησης να μην περικοπούν και να ακυρωθεί νομοθετικά η ήδη ψηφισμένη μείωση τους από 1ης Ιανουαρίου του 2019. Μένει να φανεί ωστόσο πόσο σαφής ή γενική θα είναι αυτή η αναφορά καθώς το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων θα έχει κεντρική θέση στην διαβούλευση με τους εκπροσώπους των θεσμών που θα βρίσκονται από την Δευτέρα στην Αθήνα.
Στη συνάντηση που είχε χθες με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω την κρίση και πορεύεται σε ένα περιβάλλον με περισσότερη ανάπτυξη και ασφάλεια στην περιοχή.
Ο κ. Ρος από την πλευρά του δήλωσε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα και την οικονομία της και εξέφρασε τη χαρά του για το μομέντουμ της οικονομίας που βελτιώνεται.
Στις 09.00 ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την 83η Διεθνή Έκθεση και θα συναντηθεί με τη Διοίκηση της ΔΕΘ και το σωματείο των εργαζομένων.
Στις 09.30 θα περιοδεύσει σε περίπτερα της ΔΕΘ και στις 10.30 θα παραστεί στα εγκαίνια του περιπτέρου των ΗΠΑ, που είναι φέτος η τιμώμενη χώρα.
Στις 19.00 θα μιλήσει στην τελετή εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ, στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης”.
Αύριο στις 13.00 θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης”.
Με πληροφορίες ΑΠΕ, tvxs.gr