Πακέτα Υγείας: Πώς ασφαλιστές ακυρώνουν συμβόλαια εν αγνοία των πελατών τους – Κρούσματα απάτης και αυθαιρεσίας

Νέα «πατέντα» έχουν βρει πολλοί εκπρόσωποι μεγάλων ασφαλιστικών εταιριών, καθώς προχωρούν σε συμφωνίες με πελάτες, οι οποίοι ενώ πληρώνουν κανονικά τις οφειλές τους, διαπιστώνουν στην πορεία ότι η ασφάλειά τους δεν έχει ισχύ ή έχει ακυρωθεί.

Η ακύρωση γίνεται μονομερώς από τον ασφαλιστή, παρόλο που οι πληρωμές του συμβολαίου μπορεί να τρέχουν κανονικά. Τέτοια κρούσματα «απάτης» έχουν βρεθεί κυρίως σε πακέτα υγείας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δε μιλάμε για «μαϊμού ασφαλιστές», ή για τέτοιες περιπτώσεις που έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν, αλλά για ασφαλιστές που εκπροσωπούν μεγάλες εταιρίες, πολυεθνικές και υπογράφουν «νομότυπα» κατ’ άλλα συμβόλαια.

Ακυρώνουν τις ασφάλειες 

Πώς λειτουργούν όμως αυτοί οι επιτήδειοι ασφαλιστές; Σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών, οι πωλητές των πακέτων ενώ συνάπτουν τα συμφωνητικά, τα οποία πρέπει να βρίσκονται σε ισχύ διαπιστώνουν αργότερα πως έχουν ακυρωθεί. Για παράδειγμα,  όταν ο ασθενής θέλει να κλείσει ραντεβού ή να επισκεφθεί γιατρό σε ιδιωτική κλινική – με την οποία συνεργάζεται η ασφάλειά του – διαπιστώνει πως δε μπορεί με τους υπεύθυνους της κλινικής να τον παραπέμπουν στον ασφαλιστή τους καθώς «δεν έχει ενεργή ασφάλεια».

Πέραν των απλών προβλεπόμενων εξετάσεων πολλές φορές οι ασφάλειες υγείας, αφήνουν ξεκρέμαστους τους πελάτες τους εν όψει χειρουργικών επεμβάσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η καταγγελία πολίτη στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή για ασφαλιστικό αντιπρόσωπο στην Αττική που απέκρυψε πως είχε διακόψει μονομερώς την ασφάλεια ασθενή, καθώς δεν ήθελε η εταιρία που εκπροσωπούσε να πληρώσει τα έξοδα του χειρουργείου.

Ο ασφαλιστής έμαθε πως ο πελάτης θα προχωρούσε σε χειρουργική επέμβαση, σε ιδιωτική κλινική που συνεργαζόταν με την εταιρία της και διέκοψε το συμβόλαιο. Μονομερώς. Όταν ο πελάτης ρώτησε τον ασφαλιστή γιατί διεκόπη το συμβόλαιο, ο ασφαλιστής δεν είχε τι να πει και αρκέστηκε σε διαβεβαιώσεις και πως θα το κοιτάξει προωθώντας παράλληλα ένα νέο πακέτο.

Ο πελάτης, απευθύνθηκε στην εταιρία που ασφαλιζόταν για να δει τι ακριβώς ισχύει με το συμβόλαιό του και η εταιρία τον κάλεσε να «τα βρει με τον ασφαλιστή της».

Πώς θα αποφύγετε τους «μαϊμού» και χωρίς άδεια «ασφαλιστές» 

Τα τελευταία χρόνια πέραν των πακέτων υγείας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και τα κρούσματα ασφαλιστικής απάτης στα αυτοκίνητα. Πολλοί είναι οι επιτήδειοι  απατεώνες που δουλεύουν «μαύρα» στην σύναψη ασφαλιστικών συμβολαίων ενώ έχει καταγραφεί και υποθέσεις με ανύπαρκτες ασφαλιστικές εταιρίες.  Σύμφωνα με τους ειδικούς και λόγω της οικονομικής κρίσης υπάρχει μία αύξηση στις κάθε είδους ασφαλιστικές απάτες . Είτε αυτές γίνονται από τους ίδιους τους χρήστες της ασφάλισης σε βάρος των ασφαλιστικών εταιριών, είτε από επιτήδειους απατεώνες που παριστάνουν τους ασφαλιστές.

Ποιος μπορεί να ασκεί το επάγγελμα του ασφαλιστή:

Πλέον στην Ελλάδα δεν μπορεί ο καθένας να ασκεί το επάγγελμα του ασφαλιστή. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ο ασφαλιστής πρέπει να έχει ειδική άδεια ασκήσεως επαγγέλματος που την χορηγούν τα κατά τόπους Επαγγελματικά Επιμελητήρια, όπου και η έδρα που ασκεί το επάγγελμα .Επιπλέον πρέπει να έχει και πιστοποίηση από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι είναι ικανός να πραγματοποιεί ασφαλιστική διαμεσολάβηση. Μάλιστα ο νόμος προβλέπει για όποιον ασκεί το επάγγελμα χωρίς τις παραπάνω προϋποθέσεις πρόστιμο 60.000 ευρώ και επιπλέον ποινή φυλάκισης μέχρι 2 χρόνια.

Πώς θα διαπιστώσετε αν ο ασφαλιστής σας είναι πιστοποιημένος

Τους πιστοποιημένους ασφαλιστές θα μπορούν να βλέπουν οι καταναλωτές που χρειάζονται ασφαλιστικές υπηρεσίες μέσα από την ιστοσελίδα insuranceregistry.uhc.gr της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.

Συγκεκριμένα, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων έχει συστήσει και τηρεί το Ενιαίο Σημείο Πληροφόρησης Ενεργών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΕΣΗΠ) το οποίο επιτρέπει στους καταναλωτές ασφαλιστικών προϊόντων – μέσω μιας ενιαίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας – την επαλήθευση ότι ο επαγγελματίας με τον οποίο έρχονται σε επαφή, στο πλαίσιο πώλησης ενός ασφαλιστικού προϊόντος, είναι νόμιμα εγγεγραμμένος στα μητρώα των επιμελητηρίων, πλήρως πιστοποιημένος και κατά συνέπεια ότι ασκεί τη δραστηριότητα της διαμεσολάβησης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Το ΕΣΗΠ ενημερώνεται αυτόματα από τα μητρώα των επιμελητηρίων (με τη διασύνδεσή του με το ΓΕΜΗ).

Ειδικότερα, ο πολίτης-επισκέπτης θα μπορεί να ενημερωθεί:

  • για την εγκυρότητα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή,
  • για την κατηγορία του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, δηλαδή του πράκτορα ή και του ασφαλιστικού συμβούλου ή και του μεσίτη ασφαλίσεων ή και του συντονιστή ασφαλιστικών συμβούλων,
  • την κατοχή άδειας διάθεσης επενδυτικών προϊόντων (unit linked – Πιστοποιητικό Δ΄),
  • τη δυνατότητα διασυνοριακής παροχής ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, με τις χώρες δραστηριότητάς του, καθώς επίσης και το καθεστώς άσκησης εργασιών (εγκατάσταση ή ελεύθερη παροχή υπηρεσιών).

topontiki.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί