Στο ΠΑΓΝΗ ο Μ. Συντυχάκης

Περιοδεία πραγματοποίησε την Τετάρτη 29/08 κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ με επικεφαλής το μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχακη στο ΠΑΓΝΗ.

      Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚΕ Ηρακλείου, κατά την περιοδεία το κλιμάκιο του ΚΚΕ ενημερώθηκε για τα φλέγοντα προβλήματα των ειδικευομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου με αφορμή την πρόσφατη ερώτηση του ΚΚΕ στον υπουργό Υγείας για τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας των ειδικευόμενων γιατρών. Συγκεκριμένα καταγγέλθηκε η μη απόδοση των νομίμως προβλεπόμενων ρεπό στους ειδικευόμενους μετά από κάθε εφημερία, ενώ πολλές φορές εκβιάζονται οι ίδιοι οι διευθυντές των τμημάτων που ανήκουν ώστε να υπογράφουν ότι δόθηκαν οι ημέρες ανάπαυσης με το φόβητρο τη μη καταβολή του αντιτίμου των εφημεριών. Τραγικό αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να αναγκάζονται οι ειδικευόμενοι να εργάζονται συνεχόμενα για 35 ή και 48 ώρες, πολλές φορές χωρίς ύπνο, θέτοντας σε κίνδυνο τους εαυτούς τους αλλά και τους ασθενείς που έχουν στην ευθύνη τους.

     Οι ειδικευόμενοι γιατροί επιβεβαίωσαν αυτή την κατάσταση, που γίνεται τραγικότερη αν συνυπολογιστεί, όπως είπαν, ο τεράστιος φόρτος εργασίας σε καθημερινή βάση που οδηγεί στην τακτική παραβίαση του ωραρίου πολύ πέραν του 7ώρου και ο μεγάλος αριθμός εφημεριών που μπορεί να ξεπεράσουν τις 10 το μήνα λόγω της υποστελέχωσης του νοσοκομείου και σε ιατρικό προσωπικό.

     Στην συνέχεια στo ακτινολογικό τμήμα οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αγανάκτηση τους  για την υποστελεχωση του τμήματος κάτι που έχει ως αποτέλεσμα  να  μην   μπορεί το τμήμα να δουλεύει με  πλήρη ανάπτυξη καθημερινά (όπως  μαστογραφίες, πανοραμικές και DEXA), για να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των ασθενών. Αναφέρθηκαν και στις λύσεις που προωθεί η διοίκηση αξιοποιώντας το αντεργατικό οπλοστάσιο (εντάσσοντας την λειτουργία του τμήματος  στο καθεστώς της ολοήμερης λειτουργίας, δηλ των πληρωμών των εργαζομένων  από τα λεφτά των ίδιων των ασθενών.

     Στην παιδοψυχιατρική  κλινική εκφράστηκε η αγανάκτηση από την κατάσταση που βιώνουν οι λιγοστοί μόνιμοι αλλά και οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι των οποίων η σύμβαση λήγει στις 26/9. Η κλινική θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο  εξαιτίας  της υποστελεχωσης και σε ιατρικό προσωπικό όσο  και στο νοσηλευτικό.  Σήμερα, οι εναπομείναντες 6 εργαζόμενοι με σύμβαση μίσθωσης έργου, για άλλη μία φορά έρχονται αντιμέτωποι με την ανασφάλεια και την ανεργία.  Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ το υπάρχον προσωπικό στο σύνολο του (14 εργαζόμενοι εκ των οποίων οι 6 με σύμβαση μίσθωσης έργου) δεν μπορεί να καλύψει τις βάρδιες με αποτέλεσμα να καλύπτονται 13 βάρδιες την εβδομάδα μέσω του λογαριασμού των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων.

     Ο Μ. Συντυχάκης τόνισε  ότι η αιτία που δεν γίνονται μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού είναι η προώθηση της παραπέρα λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», που θα καλύπτουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας, από την «πώληση» υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία. Γι’ αυτό το λόγο επεκτείνονται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, όπου οι εργαζόμενοι πληρώνονται κυρίως από  τα έσοδα των νοσοκομείων και προγράμματα του ΟΑΕΔ (δηλαδή από τις εισφορές των εργαζομένων).

     Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην τακτική της διοίκησης του νοσοκομείου  να «πετάει το μπαλάκι» στους διευθυντές των τμημάτων και στην Ιατρική υπηρεσία για το θέμα των εφημεριών και των ρεπό λέγοντας μάλιστα προκλητικά στην ανακοίνωσή της ότι το πρόγραμμα των εφημεριών καλύπτεται επαρκώς συνεπώς δεν υπάρχει έλλειψη ιατρικού προσωπικού.

    Σημείωσε πως οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων να μην συμβιβασθούν με τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση. της ομηρίας και της ανασφάλειας. Να μην υποκύψουν στη μοιρολατρία «του τίποτα δε γίνεται», να μην «τσιμπήσουν» στον εφησυχασμό και τις ψεύτικες ελπίδες, που καλλιεργεί κυβέρνηση και οι συνδικαλιστές της να προετοιμαστούν κ να συνεχίσουν τον αγώνα τους και να μην εφησυχάζουν από τους ελιγμούς της κυβέρνησης που γίνονται κάτω από την πίεση των εργαζομένων.

    Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν μέσα από την συλλογική δράση και μαζί με όλους τους εργαζόμενους συναδέλφους στο νοσοκομείο για σταθερή και μόνιμη εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα αντιπαλεύοντας το σημερινό εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθώς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Να αγωνιστούν μαζί με όλες τις λαϊκές οικογένειες, για ένα σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας και πρόνοιας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες.

    Τόνισε, τέλος ότι το ΚΚΕ και μέσα στη βουλή αλλά κυρίως έξω απ’ αυτή, θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του έτσι ώστε ο αγώνας και οι διεκδικήσεις του κινήματος να στρέφονται ενάντια στη πραγματική πηγή της επίθεσης που δέχονται, δηλαδή το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, η ανατροπή του οποίου θα οδηγήσει στη πραγματική και πλήρη κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί