Οι στόχοι του το 33ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Μυλοποταμιτών

 

Η «Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών», με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, πραγματοποίησε με ιδιαίτερη επιτυχία το 33ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Μυλοποταμιτών,  το Σάββατο 18 Αυγούστου 2018 στο χωριό Απλαδιανά της Τοπικής Κοινότητας Απλαδιανών, του Δήμου Μυλοποτάμου, Νομού Ρεθύμνης.

Στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία πλήθους κόσμου, αιρετών του πρώτου και δεύτερου βαθμού και εκπροσώπων παραγωγικών φορέων για πρώτη φορά διατυπώθηκαν συγκεκριμένα συμπεράσματα και μπήκαν οι στόχοι για την υλοποίηση τους. Τα σχετικά συμπεράσματα επισυνάπτονται παρακάτω.

Τα βασικά θέματα που απασχόλησαν το συνέδριο ήταν ο ρόλος της Οικοτεχνίας στην ανάπτυξη του Μυλοποτάμου, η  αναγκαιότητα σύστασης Κέντρων Διαβίωσης για τα άτομα τρίτης ηλικίας στο Μυλοπόταμο και η Οργάνωση, Διοίκηση και Χρηματοδοτήσεις Κοινωνικών Φορέων.

Αναφερόμενος ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στη δυναμική της περιοχής επισήμανε από το βήμα του συνεδρίου ότι ο Μυλοπόταμος έχει μεγάλη προοπτική ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό και τον πολιτισμό 
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η στόχευση για το μέλλον πρέπει να είναι για ένα Όλοκληρωμένο Στρατηγικό Σχεδιασμό στην περιοχή στον οποίο όλοι οι φορείς θα συμφωνήσουν και θα δεσμευτούν στην υλοποίησης του με συνεργασία όλων των τοπικών φορέων.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μυλοποταμιτών Μανώλης Κυρίμης υπογράμμισε ότι μέσα από το συνέδριο μπορούν να αναδειχθούν τα μοναδικά πλεονεκτήματα της επαρχίας. «Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες δυνατότητες της, ανιδιοτελώς, πάντα με καλή πρόθεση, με γνώμονα το συμφέρον της επαρχίας και μόνο. Η  Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα που θα ενώνει τους όπου γης Μυλοποταμίτες». 

Τους συνέδρους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών Μανόλης Κυρίμης, ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου Δημήτρης Κόκκινος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Απλαδιανών Σταύρος Λυρώνης και η Πρόεδρος του Τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ελένη Μαυράκη. 
Χαιρέτισαν μεταξύ άλλων η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, ο Δήμαρχος Ανωγείων Μανόλης Καλλέργης καθώς και εκπρόσωποι φορέων των Μυλοποταμιτών. Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Παρασύρης και ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Μαρής.

         Σίσες, Ελεύθερνα και  Αξός οι νικητές του θεσμού «Καθαρά χωριά»

Στο συνέδριο έγινε και η βράβευση των καθαρότερων χωριών της περιοχής. Πρόκειται για ένα θεσμό τον οποίο έχει καθιερώσει η Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής και την Περιφέρεια Κρήτης. Η αξιολόγηση των χωριών που διακριθούν έγινε από ειδική επιτροπή η οποία πραγματοποίησε δειγματοληπτικούς ελέγχους στο διάστημα των προηγούμενων μηνών.

Στο φετινό διαγωνισμό καθαρότερων χωριών συμμετείχαν 19 χωριά. Τα τρία καθαρότερα, που επιλέχθηκαν από την αρμόδια επιτροπή, ύστερα από δειγματοληπτικούς ελέγχους ήταν: Οι Σίσες, η Ελεύθερνα και η Αξός. Οι νικητές, εκτός από τις τιμητικές πλακέτες θα λάβουν  και χρηματικό έπαινο όπως δεσμεύθηκε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.

 

Προσφορά του επιχειρηματία Γιώργου Σιγανού σε δημοτικά σχολεία της περιοχής 

Στο πλαίσιο του συνεδρίου απονεμήθηκε χρηματικό ποσό σε επτά Δημοτικά Σχολεία της πρώην επαρχίας Μυλοποτάμου. Το κάθε σχολείο έλαβε  το  ποσό των 2.000,00 ευρώ. Πρόκειται για την καθιερωμένη ετήσια δωρεά του επιτυχημένου επιχειρηματία στην Αμερική κ. Γιώργου Σιγανού ο οποίος κατάγεται από το Μυλοπόταμο και συγκεκριμένα από το χωριό Φαράτσι. Τα Σχολεία που θα έλαβαν τη δωρεά του Φαρατσανού επιχειρηματία, είναι: Τα Αβδελά, τα Αγγελιανά, η Αγιά, τα Ανώγεια, το Γαράζο, τα Λιβάδια και η Σκεπαστή.

Ακολουθεί το Ψήφισμα του Συνεδρίου

           Συμπεράσματα 33ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Μυλοποταμιτών 2018

Κατά τη διάρκεια του 33ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Μυλοποταμιτών στα Απλαδιανά Μυλοποτάμου σήμερα 18 Αυγούστου 2018 διατυπώθηκαν προτάσεις με βάση τις οποίες ετέθησαν συγκεκριμένοι στόχοι. Η υλοποίηση των στόχων αυτών εκτιμάται ότι  θα συμβάλει στην τοπική πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Ειδικότερα:

Δημιουργία Κέντρων Φροντίδας –Διαβίωσης Ηλικιωμένων

 

Από τα στοιχεία που παρουσίασε στο 33ο  Συνέδριο ο Νίκος Παπαδάκης, Ιατρός Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Περάματος προκύπτει η αναγκαιότητα δημιουργίας Κέντρων Φροντίδας και Διαβίωσης Ηλικιωμένων στην περιοχή του Μυλοποτάμου.

Για την επίτευξη του επίμαχου στόχου συμφωνήθηκε να συσταθεί μια Συντονιστική Επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Μυλοποταμιτών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων Μυλοποτάμου. Συντονιστικό ρόλο θα έχει ο Νίκος Παπαδάκης ο οποίος και έκανε τη σχετική εισήγηση στο συνέδριο. Η σύσταση της Συντονιστικής Επιτροπής θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός Σεπτεμβρίου 2018 και αποστολή της θα είναι:

  1. Η εύρεση κατάλληλου κτιριακού χώρου
  2. Η διερεύνηση τρόπου χρηματοδότησης των Κέντρων (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας, Ταμείο Ανάπτυξης, Ιδιωτική Πρωτοβουλία, Δωρεές, Ευρωπαϊκά Προγράμματα κ.α.)
  3. Τα Κέντρα Φιλοξενίας θα έχουν τη δυνατότητα παροχής διατροφής, περίθαλψης, ψυχαγωγίας και διαμονής.

Σύσταση μονάδων Οικοτεχνίας στο Μυλοπόταμο

Μετά την παρουσίαση του θέματος «Ο ρόλος της Οικοτεχνίας στην Ανάπτυξη του Μυλοποτάμου» από το Γιώργο Ζερβό, διευθυντή της Εκπαιδευτικής-Αναπτυξιακής ΠΛΟΗΓΟΣ, οι σύνεδροι συμφώνησαν να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προκειμένου να συσταθούν μονάδες οικοτεχνίας στο Μυλοπόταμο και ταυτόχρονα υποστηριχθούν σε επίπεδο ενημέρωσης, προβολής και σχεδιασμού οι υπάρχοντες και οι νέοι παραγωγοί.

Για τη βελτίωση των αγροτικών εισοδημάτων, την οικονομική ανάπτυξη των αγροτικών κοινωνιών, τη δημιουργία αγροτικής επιχειρηματικής κουλτούρας, και την ανάπτυξη τοπικών συναλλαγών συμφωνήθηκαν, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τους δήμους Μυλοποτάμου, τους παραγωγικούς φορείς, τις συνεταιριστικές μονάδες και τους παραγωγούς να υλοποιηθούν τα παρακάτω βήματα:

1ον Δημιουργία Μυλοποταμίτικου Φορέα που θα προωθεί τα προϊόντα του τόπου

2ον Δημιουργία ειδικού φυλλαδίου  –οδηγού που θα περιγράφει με απλό τρόπο τα αναγκαία βήματα για τη σύσταση μιας μονάδας οικοτεχνίας. Εντατικοποίηση στις δράσεις  ενημέρωσης των παραγωγών.

3ον Μέχρι τέλος του 2018 να υπάρξει ειδική ημερίδα ή θεματικό συνέδριο στο Μυλοπόταμο  με βασικό στόχο την ενημέρωση των ενδιαφερομένων σε θέματα, τυποποίησης, branding, προώθησης και εμπορίας.

4ον Σύσταση ιστοσελίδας e –shop που θα φιλοξενεί προϊόντα που παράγονται και τυποποιούνται στο Μυλοπόταμο.

5ον  Δωρεάν εισαγωγή των ήδη ενεργών οικοτεχνιών στον online κατάλογο προϊόντων supplierscorner.com. (Η συγκεκριμένη προσφορά δωρεάν εγγραφής θα πρέπει να γίνει εντός Σεπτεμβρίου).

6ον Συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

 

Συνεργασία Πολιτιστικών Φορέων με ΟΤΑ για την Οργάνωση, Διοίκηση & Χρηματοδότηση Κοινωνικών Φορέων

 

Από την παρουσίαση του θέματος Οργάνωση, Διοίκηση & Χρηματοδότηση Κοινωνικών Φορέων από τον Δρ. Μιχάλη Χρηστάκη, Ειδικό Επιστήμονα Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), Γ.Γ. Δήμου Νέας Σμύρνης και Πρόεδρο Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης» προκύπτουν τα παρακάτω συμπεράσματα:

  • Ότι είναι μεγάλης αναπτυξιακής σημασίας για μια περιοχή η σύσταση κοινωνικών φορέων
  • Οι μορφές που μπορεί να έχουν οι κοινωνικού χαρακτήρα φορείς είναι

Ίδρυμα, Κέντρο, Σωματείο, Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός (ΜΚΟ), Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.), Συνεταιρισμός, Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) με Κοινωφελή Επιχείρηση.

  • Η Χρηματοδότηση προέρχεται από πόρους που προβλέπονται από τον Προϋπολογισμό του Κράτους, του Δήμου ή της Περιφέρειας.

Στο πλαίσιο του 33ου συνεδρίου συμφωνήθηκε να προσδιοριστούν  συγκεκριμένες μορφές Κοινωνικών Φορέων που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν και να λειτουργήσουν σε επίπεδο Μυλοποτάμου. Η δημιουργία τους θα μπορεί να προκύψει μέσα από τη συνεργασία Πολιτιστικών Φορέων με τους Δήμους της περιοχής. Για το λόγο αυτό συμφωνήθηκε να συσταθεί μια Συντονιστική Επιτροπή που θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Για τη συγκρότηση σχεδίου με προγραμματισμό για τη δρομολόγηση τοπικού φορέα οικοτεχνίας και δομής για τη δημιουργία μονάδας διαβίωσης Ηλικιωμένων.

Το συνέδριο εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο Μανώλη Κυρίμη και την Αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Μυλοποταμιτών Κωστούλα  Φράρου -Παπαδογιάννη  να προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Εξασφάλιση μόνιμου τρόπου χρηματοδότησης του θεσμού «Καθαρά Χωριά»

Η καθιέρωση, εδώ και χρόνια του θεσμού «καθαρά χωριά»  αναδεικνύει επιτακτικά την ανάγκη εξασφάλισης μόνιμου τρόπου χρηματοδότησης του από ειδικό κωδικό της Περιφέρειας.

Μετά από παρεμβάσεις των συνέδρων διατυπώνονται και τα παρακάτω αιτήματα:

 

  • Αυτοδιοίκηση και τοπικοί φορείς ζητούν από το δασαρχείο Ρεθύμνου να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες που θα επιτρέψουν την άμεση ολοκλήρωσης της διάνοιξης του Περιφερειακού δρόμου Απλαδιανά-Μπαλί.
  • Διαφύλαξη του αρχείου και των ιστορικών στοιχείων των χωριών.

 

Με πρωτοβουλία του Προεδρείου της Πανελλήνιας Ένωσης Μυλοποταμιτών το διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι το επόμενο αναπτυξιακό συνέδριο θα πραγματοποιηθούν επαφές και συναντήσεις με εκπροσώπους της κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης. Βασικός στόχος των επαφών η διερεύνηση τρόπων υλοποίησης των όσων αποφασίστηκαν σήμερα στο 33ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Μυλοποταμιτών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί