Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών με απόφασή του προ μηνός έκρινε ένοχο παιδοκαρδιοχειρουργό σε υψηλόβαθμη θέση στο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» για τις πράξεις της δωροληψίας κατ’ εξακολούθηση και κατά συνήθεια και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 18 μηνών με τριετή αναστολή.
Επίσης, το δικαστήριο διέταξε τη δήμευση του ποσού της δωροληψίας κατ’ εφαρμογή της πρόσφατης κοινοτικής οδηγίας 2014/42/ΕΕ σχετικά με τη δήμευση προϊόντων εγκλήματος.
Πρόκειται για μια απόφαση βαρύνουσας σημασίας, αφού αφορά ανώτατο στέλεχος του μοναδικού δημόσιου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου της χώρας που πλήττει καίρια το γόητρο του πρώτου παιδιατρικού νοσοκομείου της Ελλάδας και προκαλεί έντονο αίσθημα ανασφάλειας και απογοήτευσης στους γονείς των μικρών καρδιοπαθών ασθενών.
Το χρονικό
Παρά το γεγονός ότι οι καταγγελίες που οδήγησαν στην απόφαση αυτή είχαν γίνει γνωστές ήδη από το 2013, συνιστά πραγματικό σκάνδαλο το γεγονός ότι ο εν λόγω γιατρός παραμένει αμετακίνητος στη θέση του μέχρι και σήμερα.
Ηδη από το 2016, οπότε η Εισαγγελία Αθηνών είχε κοινοποιήσει στο νοσοκομείο την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του γιατρού για δωροληψία κατ’ εξακολούθηση, έπρεπε να είχε κινηθεί η πειθαρχική διαδικασία, όμως μέχρι και σήμερα μετά την καταδίκη ο γιατρός συνεχίζει να παραμένει στη θέση του.
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το Νοσοκομείο «Αγία Σοφία» όχι μόνο φαίνεται να κωλυσιεργεί επιδεικτικά στην έρευνα των καταγγελιών για φακελάκι, αλλά επιπλέον εμφανίζεται να επιδιώκει με κάθε τρόπο την αποσιώπηση και την πλήρη κάλυψη των εγκληματικών πράξεων του συγκεκριμένου γιατρού.
Ειδικότερα:
Τον Φεβρουάριο του 2016 ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής με έγγραφό του καλεί το νοσοκομείο να τον ενημερώσει για την εξέλιξη του πειθαρχικού ελέγχου μετά την έναρξη της ποινικής δίωξης κατά του γιατρού και υποδεικνύει να ζητήσει και να λάβει το νοσοκομείο αντίγραφο του κατηγορητηρίου, ώστε εν συνεχεία εφόσον τα διαλαμβανόμενα σε αυτό επαρκούν για τη στοιχειοθέτηση των πειθαρχικών αδικημάτων, να προχωρήσει το ταχύτερο χωρίς τη διενέργεια ΕΔΕ.
Τον ίδιο μήνα (Φεβρουάριος 2016) και ο τότε διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, Αγγελος Παπαδόπουλος, με έγγραφό του ζητεί από το νοσοκομείο να ξεκινήσει τον πειθαρχικό έλεγχο του γιατρού με βάση το εν λόγω κατηγορητήριο και να τον ενημερώσει σχετικά.
Τον Μάρτιο του 2016 το νοσοκομείο ζητά από την Εισαγγελία Πρωτοδικών αντίγραφο της δικογραφίας και λαμβάνει πιστοποιητικό σύμφωνα με το οποίο η δικογραφία έχει διαβιβαστεί και βρίσκεται στα χέρια του 18ου τακτικού ανακριτή. Τον Μάιο του ίδιου έτους ο Αγγελος Παπαδόπουλος επανέρχεται με έγγραφό του προς το νοσοκομείο και του ζητά να προχωρήσει στην άσκηση πειθαρχικής δίωξης.
Κατόπιν αυτών τον Ιούνιο του 2016 το νοσοκομείο ανακοινώνει εγγράφως στην 1η ΥΠΕ την απόφασή του για αναστολή της πειθαρχικής διαδικασίας μέχρι την έκδοση βουλεύματος, επικαλούμενο αφ’ ενός ότι από το πιστοποιητικό της Εισαγγελίας «… δεν προκύπτουν κατά τρόπο σαφή και αναντίρρητο τόσο τα ειδικότερα πραγματικά περιστατικά… ούτε και ο χρόνος και τόπος τελέσεώς τους…» και αφ’ ετέρου επειδή «… στη φάση που βρίσκεται η υπόθεση δεν μπορούν να προκύψουν τεκμηριωμένα, επίσημα και κατά τρόπο μη επιδεχόμενο αμφισβήτηση τα πραγματικά περιστατικά της συγκεκριμένης υπόθεσης, διότι κι αν ακόμη ασκούσαμε προκαταρκτική ή και ένορκη διοικητική εξέταση για την αναζήτηση των στοιχείων αυτών, αυτά θα προσκομίζονταν από τους διαδίκους (μηνυτή και μηνυόμενο), οι οποίοι όμως θα μας παρουσίαζαν ο καθένας τα έγγραφα που έχουν συνταχθεί και εξυπηρετούν τις δικές τους υπερασπιστικές γραμμές και προσωπικές απόψεις».
Σημειωτέον ότι ο αναφερόμενος ως «μηνυτής» στην παραπάνω απάντηση ήταν η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας και τα έγγραφα που κατά την άποψη του νοσοκομείου «έχουν συνταχθεί και εξυπηρετούν τις δικές τους υπερασπιστικές γραμμές και προσωπικές απόψεις» ήταν αυτά που οδήγησαν τον εισαγγελέα στην παραπομπή και εν τέλει το δικαστήριο στην καταδίκη του γιατρού.
Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ανάγλυφα η προσπάθεια παρακώλυσης του πειθαρχικού ελέγχου και το γεγονός ότι η διοίκηση του νοσοκομείου λειτουργεί και ενεργεί σε πλήρη αντίθεση προς τα εκ του νόμου καθήκοντά της.
Τι λέει για όλα αυτά η Υγειονομική Περιφέρεια και το υπουργείο Υγείας;
Η καινοτομία και το θαυμαστό έργο του «Αγία Σοφία»
Το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο στο «Αγία Σοφία» είναι το μοναδικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας, το οποίο λειτουργούσε μέχρι το τέλος του 2011 με θαυμαστό έργο πραγματοποιώντας ετησίως άνω των 180 υψηλού επιπέδου πολύπλοκων παιδοκαρδιοχειρουργικών επεμβάσεων.
Ομως αιφνίδια, τον Οκτώβριο του 2011 με αφορμή καταγγελία τού τότε υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου για «καβγάδες των γιατρών πάνω από ναρκωμένα παιδιά», η διοίκηση του νοσοκομείου αποφάσισε το κλείσιμο του Κέντρου και την παραπομπή των νοσηλευόμενων και εν αναμονή χειρουργείου καρδιοπαθών παιδιών στο «Ωνάσειο».
Κάθε χειρουργικό «πακέτο» στο «Ωνάσειο» ή αλλού κόστιζε τότε στα ασφαλιστικά ταμεία 20.300 ευρώ, ενώ εκφραζόταν έντονος προβληματισμός τι θα γίνει με τα παιδιά που δεν έχουν ασφάλιση.
Επειτα από τιτάνιες προσπάθειες και μαχητικές διαδηλώσεις γονέων των καρδιοπαθών παιδιών εν τέλει ξεκίνησε η επαναλειτουργία του Κέντρου τον Ιούνιο του 2013, όμως μέχρι σήμερα βρίσκεται σε μερική λειτουργία με αποτέλεσμα να μην επωφελούνται πλήρως από τις υπηρεσίες του οι μικροί καρδιοπαθείς.
Oι ελλείψεις του Κέντρου
● Στο Καρδιοχειρουργικό Τμήμα διατίθενται σήμερα 3-4 ημέρες χειρουργείου ανά μήνα, ελάχιστες για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των μικρών ασθενών και οι οποίες γίνονται στην πράξη ακόμα λιγότερες, αφού συχνά χάνονται λόγω έλλειψης θέσης στην Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα και δεν αντικαθίστανται. Το τραγικό αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν παιδιά σε αναμονή χειρουργείου για μήνες, είτε μέσα στο νοσοκομείο είτε στο σπίτι τους. Ως εκ τούτου, οι έχοντες οδηγούνται στα ιδιωτικά για ταχύτερη αντιμετώπιση, ενώ οι μη έχοντες ή όσοι δεν επιθυμούν να αλλάξουν τον γιατρό τους στο Παίδων, καταδικάζονται σε επικίνδυνη αναμονή, με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία τους.
● Στην Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) υπηρετούν 10 νοσηλευτές και λειτουργούν μόνο δύο κλίνες. Πριν από το κλείσιμο του Κέντρου το 2011, λειτουργούσαν 5 κλίνες και υπάρχει η δυνατότητα για 10 κλίνες. Η έλλειψη κλίνης στην ΚΕΜ σαφώς μειώνει τον αριθμό χειρουργείων που μπορούν να πραγματοποιηθούν στο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του Παίδων «Αγία Σοφία». Δεδομένου ότι είναι το μοναδικό Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο στο ΕΣΥ, καθίσταται αδιανόητη η επιλογή να βρίσκεται αυτό υποστελεχωμένο.
● Η υποστελέχωση σε νοσηλευτές καθιστά προβληματική και τη δυνατότητα πραγματοποίησης καθετηριασμών καρδιάς στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, καθώς το προσωπικό επαρκεί μόνο για μία ημέρα, ήτοι γίνονται μόνον ελάχιστοι καθετηριασμοί τον μήνα! Και οι λίστες αναμονής όλο και αυξάνουν…
● Υπάρχει σοβαρότατη έλλειψη αναισθησιολόγων. Εχουν απομείνει μόνο 10 για ολόκληρο το νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν αρκετά χειρουργεία καρδιάς.
● Από το 2013, οπότε ξαναλειτούργησε το Κέντρο, μέχρι σήμερα, ολόκληρη πτέρυγα του 3ου ορόφου, όπου στεγαζόταν το Καρδιολογικό Τμήμα, παραμένει κλειστή και τα καρδιοχειρουργημένα/καρδιοπαθή παιδιά νοσηλεύονται μαζί με ασθενείς δύο άλλων κλινικών, της Πλαστικής και της Ουρολογικής! Ως γνωστόν, στην Πλαστική νοσηλεύονται και παιδιά με εγκαύματα, ενώ στην Ουρολογική τα περιστατικά δεν είναι άσηπτα. Ακόμη, οι θάλαμοι νοσηλείας, ενώ εκ κατασκευής είναι μονόκλινοι, οι υπεύθυνοι τους έχουν μετατρέψει σε δίκλινους. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους λοιμώξεων για την υγεία των νοσηλευόμενων παιδιών. Ταυτόχρονα, δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα διαθεσιμότητας, αφού τα δωμάτια καταλαμβάνονται ευκολότερα από τους περισσότερους ασθενείς των άλλων συστεγαζόμενων κλινικών και τα καρδιοχειρουργημένα ή εν γένει τα καρδιοπαθή παιδιά δεν έχουν πού να μεταφερθούν. Ετσι αναγκάζονται συχνά να παραμείνουν στην εντατική (ΚΕΜ) για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ όσο απαιτείται κανονικά ή να αναβάλουν εξετάσεις όσοι έρχονται από επαρχία, μέχρι να βρεθεί θέση σε θάλαμο, γεγονός που πλήττει καίρια την απόδοση του Κέντρου, εις βάρος των παιδιών.
● Οσον αφορά τον μαγνητικό τομογράφο, τελευταίας τεχνολογίας, δωρεά του ΟΠΑΠ το 2013, παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για μαγνητικές τομογραφίες καρδιάς λόγω έλλειψης χειριστή, με αποτέλεσμα τα καρδιοπαθή παιδιά που χρειάζονται μαγνητική τομογραφία να στέλνονται σε ιδιωτικά κέντρα.
Χίλια παιδιά τον χρόνο γεννιούνται στην Ελλάδα με συγγενείς καρδιοπάθειες
«Στην Ελλάδα γεννιούνται 800-1.000 παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες κάθε χρόνο. Από αυτά τουλάχιστον τα μισά θα χρειαστεί να χειρουργηθούν», σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε τον περασμένο Μάιο ο παιδοκαρδιολόγος Γεώργιος Παπαδόπουλος, μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας Παίδων & Συγγενών Καρδιοπαθειών (AEPC), με αφορμή το 52ο ετήσιο συνέδριο της AEPC που διοργανώθηκε στη χώρα μας.
Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, τέσσερα μεγάλα Παιδοκαρδιοχειρουργικά Κέντρα αναλαμβάνουν τις επεμβάσεις αυτές: το Κέντρο του Παίδων «Αγία Σοφία» και τα κέντρα σε «Ωνάσειο», «Μητέρα» και «Ιασώ».
Εφημερίδα των Συντακτών