Με μια ακόμη δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης αυτή τη φορά με επίκεντρο τα μικρά παιδιά, συνεχίστηκε η εκστρατεία ενημέρωσης του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης – Ε.Σ.Δ.Α.Κ. για την μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας.
Ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. Χάρης Μαμουλάκης και τα στελέχη του Συνδέσμου Ιωάννα Γιακουμάκη, Πόπη Μπορμπουδάκη και Παρασκευή Πάντελη επισκέφτηκαν έπειτα από τη σχετική πρόσκληση τον εκπαιδευτικό οργανισμό Play & Learn στο Ηράκλειο, παρουσίασαν με ιδιαίτερο τρόπο στα παιδιά τις επιπτώσεις και το μέγεθος της περιβαλλοντικής ρύπανσης που προκαλούν τα πλαστικά, δίνοντάς τους ερεθίσματα για να «αναλάβουν» και τα ίδια δράση. Στο τέλος της εκδήλωσης, δόθηκαν στα παιδιά οι τσάντες πολλαπλών χρήσεων του Ε.Σ.Δ.Α.Κ., με τα ίδια να υπόσχονται ότι θα τις μεταφέρουν στις οικογένειές τους για να τις χρησιμοποιούν καθημερινά οι γονείς τους, αντικαθιστώντας την πλαστική σακούλα.
Οι δράσεις του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. συνεχίζονται και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με βασικό στόχο να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες των Δήμων – μελών του Συνδέσμου για την ανάγκη να περιορίσουν στον ελάχιστο βαθμό την χρήση της πλαστικής σακούλας.
Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εξέλιξη και μια δεύτερη εκστρατεία, με στόχο την μείωση των αποτσίγαρων από τις ακτές, με τη δωρεάν διάθεση 50.000 χάρτινων σταχτοδοχείων στις παραλίες των Δήμων – μελών του Ε.Σ.Δ.Α.Κ.
Όπως είναι πλέον γνωστό, οι γόπες των τσιγάρων συνιστούν τεράστιο υγειονομικό κίνδυνο για τα μικρά παιδιά, αποτελούν πηγή μόλυνσης των ακτών και των θαλασσών από το πλαστικό του φίλτρου τους και από τις τοξικές ουσίες που έχουν τα επεξεργασμένα φύλλα καπνού του τσιγάρου. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι τα αποτσίγαρα, αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των απορριμμάτων που συλλέγονται παγκοσμίως στους καθαρισμούς των ακτών (ποσοστό που αγγίζει το 40%), γίνονται εύκολα «τροφή» για τα θαλασσοπούλια, αλλά και για τα ψάρια όταν καταλήγουν στις θάλασσες. Οι δε Έλληνες καπνιστές, «παράγουν» κάθε χρόνο κοντά στα 22 δισεκατομμύρια (3.500 τόνους) αποτσίγαρα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.
Εάν οποιοσδήποτε φορέας ή σύλλογος επιθυμεί να πραγματοποιήσει εκδήλωση με τη συμμετοχή στελεχών του Ε.Σ.Δ.Α.Κ., μπορεί να έρθει σε επαφή με τον Σύνδεσμο στο τηλέφωνο 2810361610, εργάσιμες ημέρες και ώρες.