Με καθυστέρηση ξεκίνησε η διμερής συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται σήμερα.
Η συνάντηση των δύο ανδρών κράτησε περίπου δύο ώρες και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7.15 το απόγευμα της Πέμπτης.
Οπως έχει γνωστοποιηθεί, ο κ. Τσίπρας αναμένεται εντός ολίγου να δώσει συνέντευξη Τύπου.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν μάλιστα βιαστικός ζητώντας απο τα τηλεοπτικά συνεργεία να αφήσουν μόνους τους δύο ηγέτες, ώστε να πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση τους.
Μετά τις χειραψίες που έσπευσαν να απαθανατίσουν φωτογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του Τύπου, ο Ερντογάν λέει “Και τώρα αν μας αφήσετε μόνους, θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τη διμερή μας συνάντηση”.
Αμέσως μετά, ο Τούρκος Πρόεδρος, στρέφεται προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό για να πάρει και την συγκατάθεση του, ρωτώντας τον “ΟΚ;”
Αν δεν φαίνεται το βίντεο μπορείτε να το δείτε πατώντας ΕΔΩ
Ο Α. Τσίπρας έθεσε χθες το θέμα της παράνομης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς καν να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, στο ανώτατο επίπεδο, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου είπε ότι είναι «πρωτοφανής» για δύο συμμαχικές χώρες και «αποτελεί πληγή για όλη τη Συμμαχία, η οποία πρέπει να επουλωθεί από τη γειτονική χώρα με την άμεση επιστροφή τους στην Ελλάδα».
Απευθύνθηκε στους ηγέτες των χωρών μελών, τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και το έθεσε στη διάρκεια της συνομιλίας που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ.
Το ίδιο έπραξαν και οι Υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, στις συναντήσεις με ομολόγους τους που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.
«Μόνιμη πληγή του ΝΑΤΟ», χαρακτήρισε επίσης ο Πρωθυπουργός το γεγονός ότι «η Τουρκία επιμένει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή και να επιδιώκει την εξαίρεσή του Αιγαίου από επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, σε βάρος των συλλογικών μας δυνατοτήτων».
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, ενώ, παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα επιμένει στον διάλογο με την Τουρκία και σημείωσε τη συνεργασία που υπάρχει στο θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών.
«Η Συμμαχία οφείλει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα»
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι, «το περιβάλλον ασφαλείας γύρω μας μεταβάλλεται δραματικά τα τελευταία χρόνια κι η Συμμαχία οφείλει να προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα. Οφείλει να προσαρμοσθεί τόσο για να αντιμετωπίσει νέες και παραδοσιακές απειλές, όσο και για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που δημιουργούνται για προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας».
Ιδιαίτερα αναφορικά με τα ζητήματα ασφαλείας, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ότι, «η προσαρμογή στα νέα δεδομένα ασφαλείας αφορά τις νέες αντιλήψεις περί απειλών, αλλά και τις εξελίξεις στο επιχειρησιακό επίπεδο που δρομολογούνται προκειμένου η Συμμαχία να ενισχύσει την αποτρεπτική και αμυντική της διάταξη.
Και οφείλει να το πράξει με γνώμονα την ασφάλεια των Συμμάχων, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με σφαιρική προσέγγιση 360 μοιρών».
Αναφέρθηκε παράλληλα, ο Πρωθυπουργός, στο ζήτημα των σχέσεων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, τονίζοντας ότι, «μια αξιόπιστη και αποφασιστική εκ μέρους μας πολιτική αποτροπής και άμυνας σε σχέση με τη Ρωσία πρέπει να συμπληρώνεται με έναν διάλογο ουσίας με τη Μόσχα.
Ακόμα και αν δεν υπάρχουν προσώρας οι προϋποθέσεις για μια νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, οφείλουμε να επιμένουμε στη δημιουργία ενός πλαισίου προβλεψιμότητας μεταξύ μας που θα αποφεύγει τα ατυχήματα και θα δημιουργεί ένα επίπεδο συνεργασίας για επίλυση κρίσεων.
Και οφείλουμε να επιμένουμε ενεργά μέσω του διαλόγου, στην εξασφάλιση της ειρήνης στη βάση των Συμφωνιών του Μινσκ».
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, σε αυτό το πλαίσιο, η προγραμματισμένη συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας, για την οποία ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα ότι θα «αποφέρει νέες ευκαιρίες για τη σχέση μας, ως Συμμαχία, με τη χώρα αυτή».
Τόνισε παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές ότι, η Ελλάδα θεωρεί «θετικό βήμα την υιοθέτηση Πακέτου Δράσεων και Πρωτοβουλιών για το Νότο που θα συμβάλλει στη συνεκτικότητα των συνεργειών της Συμμαχίας στη περιοχή.
Το ΝΑΤΟ οφείλει να προσφέρει δυνατότητες για ουσιαστική διάδραση με τις χώρες της Μεσογείου που δεν είναι μέλη της Συμμαχίας και να συμβάλλει στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, στη βάση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Οφείλει να συνεχίσει τις πρωτοβουλίες του για αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, μαθαίνοντας από τα σοβαρά λάθη του παρελθόντος και εστιάζοντας στις γενεσιουργές αιτίες του φαινομένου».
«Εκτιμούμε δε ιδιαίτερα τη συνεισφορά του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της άλλης μεγάλης πρόκλησης των καιρών μας, την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση στο Αιγαίο.
Οι συνθήκες απαιτούν εγρήγορση και συνεχή δέσμευση, καθώς οι αιτίες αυτής της κρίσης βρίσκονται πάντα εκεί.
Σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο, προσδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στη στρατηγική σχέση της Συμμαχίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και χαιρετίζουμε την Κοινή Διακήρυξη.
Πιστεύουμε ότι οι ρόλοι μας είναι συμπληρωματικοί και ότι από κοινού μπορούμε να οικοδομήσουμε καλύτερες προοπτικές ασφαλείας για μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή άμυνα και ένα ισχυρότερο ΝΑΤΟ, στη βάση των αρχών συνεργασίας που διέπουν τους δύο οργανισμούς, σεβόμενοι ασφαλώς την αυτονομία στη λήψη αποφάσεων εκάστου Οργανισμού και προς όφελος όλων των Ευρωπαίων εταίρων και Συμμάχων», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
ant1news.gr