Η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα και είναι σε σωστό δρόμο, η ανάπτυξη έχει δυναμισμό και δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα. Αυτά επισήμανε μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα είναι και αυτή μια απόδειξη της επιτυχίας των μηχανισμών σταθεροποίησης που διαθέτει πλέον η ΕΕ.
«Η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα, είναι στο σωστό δρόμο. Δε συμφωνώ με το σκεπτικό τρόπο και τους δισταγμούς που εκφράσατε σε ό,τι αφορά το μέλλον. Πιστεύω ότι, κοιτώντας τα πράγματα κατά τη διάρκεια της κρίσης, τα τελευταία χρόνια, τα σενάρια ανάπτυξης είναι πιο πιθανά από τα απαισιόδοξα. Αυτά που πέτυχε, λοιπόν, η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης θεωρώ ότι θα φανούν σε κάποια χρόνια. Πιστεύω ότι αυτές οι προοπτικές για την Ελλάδα και για την ανάπτυξή της θα φανούν σε κάποια χρόνια. Και νομίζω ότι θα υπάρξει ανάκαμψη στην Ελλάδα» ανέφερε ο Ο. Σολτς και συμπλήρωσε:
«Αυτό πραγματικά το εμπιστευόμαστε σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία. Δεν θεωρώ ότι θα χρειαστούμε περαιτέρω πρόγραμμα, και ότι είναι μια επανειλημμένη επιτυχία των μηχανισμών σταθεροποίησης τους οποίους έχουμε στην Ευρώπη. Και στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία είδαμε τί ικανότητες έχουμε, και αυτό διαφαίνεται εκ νέου.
Πρόκειται για μία μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση και σε τελική ανάλυση χρησιμοποιήσαμε το μηχανισμό σταθερότητας, την καλή μας φήμη και το κύρος μας. Νομίζω ότι έχει έρθει η στιγμή που μπορούν πλέον στην Ελλάδα να αναλάβουν μόνοι τους».
Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, είπε τα εξής:
«Η απάντηση του κ. Σολτζ συνιστά ένα ακόμη ηχηρό ευρωπαϊκό ράπισμα στα ψεύδη του Κυρ. Μητσοτάκη περί δήθεν 4ου μνημονίου. Θα καταγγείλουν μήπως και τον Υπ. Οικονομικών και Αντικαγκελάριο της Γερμανίας όπως έκαναν με τον Επίτροπο Μοσκοβισί; Η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα, καλύτερη περίοδο, με βασική προτεραιότητα την ενίσχυση των επενδύσεων, τη μείωση της ανεργίας και την ενδυνάμωση της εργασίας, με την σταδιακή μείωση των κοινωνικών και εισοδηματικών ανισοτήτων, αφήνοντας πίσω της το παρελθόν και όσους το αντιπροσωπεύουν».
Αυγή