Συναγερμός έχει σημάνει στις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές εξαιτίας θανατηφόρων κρουσμάτων λιστερίωσης. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) εννέα άνθρωποι πέθαναν και τουλάχιστον πενήντα νοσούν.
Our newsletter is out! #FoodSafety news https://t.co/u2eppPAYr1 pic.twitter.com/SUKpniLfhN
— EFSA (@EFSA_EU) 6 Ιουλίου 2018
Για την προσβολή τους από την επικίνδυνη λοίμωξη από λιστέρια ενοχοποιούνται κατεψυγμένα λαχανικά παραγωγής εργοστασίου επεξεργασίας τροφίμων στην Μπάγια της Ουγγαρίας.
A listeria outbreak which killed nine people has been traced back to a single frozen food company’s plant in Hungary – despite cleaning and disinfection https://t.co/0Nxvowps2c pic.twitter.com/H2QDx2ABeI
— New Food Magazine (@NewFoodMag) 6 Ιουλίου 2018
Τα εργοστάσιο κάνει εξαγωγές σε Αυστρία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία και Βρετανία. Οι επικίνδυνες παρτίδες λαχανικών που παρασκευάστηκαν μεταξύ 2016 και 2018, αποσύρθηκαν.
Η τεχνικός τροφίμων Λίβια Ντομόλκι εξηγεί: «Αν τα λαχανικά μαγειρευτούν καλά, όλα τα βακτήρια πεθαίνουν. Κατεψυγμένα επιβιώνουν, η υψηλή θερμοκρασία όμως τα εξοντώνει».
Η λοίμωξη από λιστέρια είναι τροφική βακτηριακή ασθένεια που μπορεί να αποβεί πολύ σοβαρή για τις έγκυες γυναίκες και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Τα συμπτώματα είναι πυρετός, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, διάρροια και πονοκέφαλοι. Εμφανίζονται περίπου μία εβδομάδα μετά την κατανάλωση μολυσμένων λαχανικών.
Εκτός από τα λαχανικά, λιστέρια μπορεί να εμφανιστεί σε κρέας μολυσμένου ζώου, μη παστεριωμένο γάλα ή γαλακτοκομικά από μη παστεριωμένο γάλα ή και ορισμένες επεξεργασμένες τροφές, όπως τα μαλακά τυριά, τα χοτ ντογκ και τα αλλαντικά, που έχουν μολυνθεί κατά την επεξεργασία τους.
gr.euronews.com