Ιστορική απόφαση για το Χίλσμπορο: Στο εδώλιο ο επικεφαλής της Αστυνομίας και τέσσερις αξιωματούχοι

Ο ημιτελικός του Κυπέλλου Αγγλίας το 1989, ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Νότιγχαμ στο “Χίλσμπορο” του Σέφιλντ, έμελλε να μείνει αξέχαστος ως ένα από τα πλέον τραγικά γεγονότα στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Η αναμέτρηση στις 15 Απριλίου του 1989 δεν ολοκληρώθηκε, καθώς 96 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και για περίπου τρεις δεκαετίες ουδείς είχε σταθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου ως υπεύθυνος για ό,τι συνέβη.

Για χρόνια οι φίλοι της Λίβερπουλ θεωρούνταν υπαίτιοι της τραγωδίας, όμως το 2016 το σώμα ενόρκων αποφάσισε πως ο θάνατός τους δεν μπορεί να θεωρηθεί ατύχημα, με τον αγώνα των οικογενειών όλα αυτά τα χρόνια να εισπράττει μια πρώτη δικαίωση.

Στην ακροαματική διαδικασία της Παρασκευής (29/6), το δικαστήριο του Πρέστον και ο δικαστής Σερ Πίτερ Όπενσο πήραν μια ιστορική απόφαση: διατάχθηκε η άρση της απόφασης του 2000 που δεν προέβλεπε δίκη για τους υπεύθυνους αυτής της τραγωδίας.

Ο 73χρονος σήμερα Ντέιβιντ Ντάκενφιλντ, επικεφαλής της αστυνομίας στο ματς και ακόμη τέσσερις αξιωματούχοι του αγώνα αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια 95 ανθρώπων. Ο Ντάκενφιλντ θα περάσει από δίκη στις 10 Σεπτέμβρη, μαζί με ακόμη έναν από τους αξιωματούχους, ενώ οι υπόλοποι τρεις θα βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης τον Ιανουάριο του 2019.

Ο αριθμός των κατηγορούμενων δεν αποκλείεται να αυξηθεί καθώς οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ η κάλυψη της ακροαματικής διαδικασίας από τον Τύπο στη δίκη της 10ης Σεπτεμβρίου θα γίνει υπό συγκριμένες συνθήκες που θα διατάξει ο Δικαστής.

sport24.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί