Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου) έχει καθιερωθεί για να υπενθυμίζει στην παγκόσμια κοινότητα τις σημαντικές διαστάσεις του προβλήματος των ναρκωτικών, ώστε να είμαστε όλοι σε εγρήγορση: γονείς, εκπαιδευτικοί, νέοι, επαγγελματίες υγείας, κοινωνικοί φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση…
Είναι γεγονός πως η χρήση και κατάχρηση νόμιμων και παράνομων ναρκωτικών παραμένει σε υψηλά ποσοστά στη χώρα μας, όπως και παγκοσμίως. Όμως, τα τελευταία χρόνια δεν μας απασχολεί μόνο η χρήση ναρκωτικών ή ψυχοδραστικών ουσιών αλλά γενικότερα οι εξαρτήσεις. Έτσι, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εξάρτηση από συμπεριφορές όπως η προβληματική χρήση του διαδικτύου, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των ηλεκτρονικών παιγνιδιών, του κινητού τηλεφώνου, των τυχερών παιγνιδιών, κά. Οι σύγχρονες αυτές εξαρτήσεις, που έχουν πάρει στις μέρες μας ανησυχητικές διαστάσεις, είναι εξίσου σοβαρές και επικίνδυνες για την ψυχοκοινωνική υγεία αλλά και απειλητικές για την ίδια τη ζωή.
Το ΚΕΣΑΝ – Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ηρακλείου, επιλέγει, τα τελευταία χρόνια, την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών ως ημερομηνία για τη δημοσιοποίηση του απολογισμού των δράσεών του.
Μ’ αυτόν τον τρόπο θέλουμε να δείξουμε πως ο αγώνας ενάντια στις εξαρτήσεις δεν είναι υπόθεση μιας επετειακής ημέρας, αλλά καθημερινός και πως η πρόληψη είναι τρόπος ζωής που χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο υγιές σχετίζεσθαι, στην παιδεία και την εκπαίδευση και στην ενδυνάμωση του κατακερματισμένου κοινωνικού ιστού.
Συνοπτικός Απολογισμός των δράσεων του ΚΕΣΑΝ
(Ιούνιος 2017 – Ιούνιος 2018)
Αποδέκτες: 4.070 άτομα περίπου
Α. Επιμόρφωση Γονέων (σύνολο: 258 γονείς)
5 Ομάδες Γονέων (41 συναντήσεις) και 7 Ενημερωτικές Συναντήσεις για θέματα που σχετίζονται με την πρόληψη, την ψυχοκοινωνική υγεία των παιδιών και την επικοινωνία στην οικογένεια.
2 Βιωματικά Εργαστήρια και 1 Εσπερίδα
Β. Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών (σύνολο 288 εκπαιδευτικοί)
Β.1. Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: (252 εκπαιδευτικοί)
11 Βιωματικά Εργαστήρια για θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση συγκρούσεων και την καλλιέργεια θετικού κλίματος στην τάξη και την ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων στην παιδική ηλικία και 1 Ομάδα Εποπτείας και Υποστήριξης (7 συναντήσεις)
Β.2. Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: (36 εκπαιδευτικοί)
1 Επιμορφωτικό Σεμινάριο (7 συναντήσεις) και 1 Βιωματικά Εργαστήριο για θέματα που αφορούν στην πρόληψη των εξαρτήσεων, την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας των μαθητών, τη διαχείριση συγκρούσεων και τη δημιουργία θετικού κλίματος μέσα στην τάξη και το σχολείο.
Γ. Εκπαίδευση Μαθητών (σύνολο: 2241 μαθητές)
Γ.1. Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: (605 μαθητές)
1 Ομάδα μαθητών (5 συναντήσεις), 1 Ομάδα Αφγανών Προσφύγων Μαθητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (7 συναντήσεις) και 29 Ενημερωτικές Συναντήσεις για θέματα που σχετίζονται με την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας.
Γ.2. Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: (1636 μαθητές)
1 Ομάδα Προσωπικής Ανάπτυξης (10 συναντήσεις), 2 Ομάδες Εφήβων (10 συναντήσεις), 1 Βιωματικό Εργαστήριο και 21 Ενημερωτικές Συναντήσεις για θέματα που σχετίζονται με την εφηβεία, την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας.
Δ. Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (σύνολο: 137 Φοιτητές – Σπουδαστές)
Εκπαίδευση σπουδαστών Κοινωνικής Εργασίας στο πλαίσιο της εργαστηριακής τους άσκησης (5 σπουδαστές), 1 Ενημερωτική Συνάντηση σε σπουδαστές Γ’ εξαμήνου, για το έργο, τη δράση και τις προληπτικές παρεμβάσεις του ΚΕΣΑΝ (130 σπουδαστές).
Πρακτική Άσκηση 2 μεταπτυχιακών φοιτητών ΑΕΙ.
Ε. Δικτύωση με Κοινότητα – Φορείς (περίπου 1100 άτομα)
- Συμμετοχή στην εκδήλωση “Καλλιτεχνί-ΖΩΝΤΑΣ την ΕΙΡΗΝΗ πολυπολιτισμικά με τα ΠΑΙΔΙΑ μας“
- Συμμετοχή στην 11ηΠανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης, “ΣυμΠλέοντας, Ξαναχτίζουμε Κοινότητες”: 1 Προφορική Ανακοίνωση: “Εργασία με ομάδες μέσα στη σχολική τάξη: Η αποτίμηση ενός Προγράμματος επιμόρφωσης εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Ν. Ηρακλείου”
- 1 Θεατρική Παράσταση: “Η Φάρμα του Διαδικτύου”
- 1 Ενημερωτική Συνάντηση σε διευθυντές σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για το πρόγραμμα “Παρεμβάσεις Πρόληψης “Αλκοόλ και Νέοι””
- 1 Βιωματικό Σεμινάριο σε επαγγελματίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας: “Παρεμβάσεις Πρόληψης “Αλκοόλ και Νέοι”” – 2 συναντήσεις
- 1 Βιωματικό Σεμινάριο σε επαγγελματίες Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών: “Αλήθεια ή θάρρος; Ένα βιωματικό παιχνίδια για τις σχέσεις”
- Διοργάνωση Ημερίδας: “Η εκπαίδευση ως μέσο μείωσης του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας”
- Συμμετοχή στο Πανελλήνιο Συνέδριο: “Εκπαίδευση και Πολιτισμός: Σχέσεις και Προοπτικές”. 5 Εργαστήρια: “Μια βόλτα στα τείχη μας!”, “Συν+ομιλώντας με τους έρωτες της εφηβείας”, “Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο”, “Συζητώντας για τα συναισθήματα …με αφορμή μια ταινία”, “…Δουλειά μου είναι να δημιουργώ”
- Συμμετοχή στην εκδήλωση για την “Ημέρα της Γυναίκας” με τα “Παιχνίδια του Κόσμου”
- Διοργάνωση Διαδραστικού Διημέρου Διασκέδασης και Ψυχαγωγίας “Μικροί Μεγάλοι”
- Συμμετοχή στις 2 Ημερίδες για τους/τις Νηπιαγωγούς της 19ης Περιφέρειας Π.Α.: Α΄ Μέρος:“Προσέγγιση της Ιστορίας από τα μικρά παιδιά παρουσιάζοντας το Πρόγραμμα «Μνημεία Νερού και Πέτρας»” Β΄ Μέρος: “Πρόληψη και Πρώτες Βοήθειες για τους Εκπαιδευτικούς“
- Συμμετοχή στις Ολομέλειες, στη Συντονιστική και την Επιστημονική Επιτροπή του Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης
- Συμμετοχή στο Σεμινάριο του Κέντρου Εκπαίδευσης και Εποπτείας του Ο.ΚΑ.ΝΑ.: “Εισαγωγή στην αξιοποίηση και την εφαρμογή των εκφραστικών μέσων και των βιωματικών τεχνικών”
ΣΤ. Ατομικά ραντεβού (47 άτομα)
Με μαθητές, νέους, εκπαιδευτικούς, σχολικούς συμβούλους, διευθυντές, και γονείς για θέματα όπως χρήση ουσιών, επιθετική συμπεριφορά, προβλήματα /δυσκολίες στην οικογένεια, στο σχολείο κ.λπ..
Ζ. Δικτύωση – Εκπαίδευση – Επιμόρφωση Στελεχών Πρόληψης
Συμμετοχή στις Ολομέλειες, στη Συντονιστική και την Επιστημονική Επιτροπή του Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης. Συμμετοχή σε Σεμινάρια του Κέντρου Εκπαίδευσης & Εποπτείας του Ο.ΚΑ.ΝΑ.
Η. Συνεργασίες
- Δημοτικά Σχολεία: 1ο, 6ο, 10ο, 13ο, 18ο, 19ο, 26ο, 43ο, 44ο Ηρακλείου
- Γυμνάσια: 2ο, 3ο, 4ο, 5ο, 8ο, 9ο, 11ο Ηρακλείου, Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου, Ειδικό Γυμνάσιο Ηρακλείου, Βιάννου, Καστέλλι Πεδιάδος, Επισκοπής, Μαλίων, Νέας Αλικαρνασσού, Τυλίσου
- Λύκεια: 11ο Ηρακλείου
- Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων: 10ο, 16ο, 18ο, 19ο, 26ο, 43ο Δημοτικών Σχολείων Ηρακλείου, 2ο, 3ο Γαζίου και του Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού
- Υπεύθυνους Γραφείων Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου
- Σχολικές Συμβούλους της 5ης και 9ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου
- Σχολική Σύμβουλος Π.Α. 69ης & 19ης Περιφέρειας Ν. Ρεθύμνου και Ηρακλείου
- Κοινό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Ψυχολογίας και της Σχολής Επιστημών Υγείας – Τμήματος Ιατρικής, Πανεπιστημίου Κρήτης “Κλινικές Παρεμβάσεις στις Εξαρτήσεις”
- Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας, ΤΕΙ Κρήτης
- 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης
- Αντιδημαρχία Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Καινοτομίας Δ. Ηρακλείου
- Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής – Εποπτείας Κοινωνικών Δομών – Μετανάστευσης Δ. Ηρακλείου
- Διεύθυνση Κοινωνικής Ανάπτυξης Δ. Ηρακλείου
- Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής – Καινοτόμων Δράσεων – Δημόσιας Υγείας – Ισότητας των Φύλων Δ. Ηρακλείου
- Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Ηρακλείου
- ΚΕ.Θ.Ε.Α. “Αριάδνη” – Προγράμματα Χανίων, Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου
- Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων και Σητείας
- Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων Χανίων και Ρεθύμνου
- Ψυχιατρικό Τμήμα του Βενιζελείου Γ.Ν.Η.
- Αλκοολογικό Ιατρείο ΠαΓΝΗ
- Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου
- Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου
- Αναπτυξιακή Ηρακλείου – Πρόγραμμα Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση “ESTIA”
- Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης
- Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης
- Φίλοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
- Σύλλογο στην Πρόληψη “Η Ομάδα“
- Ομάδα Εθελοντών Παιδείας Δήμου Ηρακλείου
- Σύλλογο Στήριξης Εξαρτημένων από το Αλκοόλ “Η Επιστροφή”
- Θεατρική Ομάδα “Χιλιοδέντρι”
- Σύλλογο Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Ηρακλείου “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος”
- Σύλλογο Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης Μεσαράς “Φαιστός”