Οι προτάσεις δυσπιστίας από το 1974 μέχρι και σήμερα

Από το 1974 μέχρι και σήμερα σε δώδεκα περιπτώσεις η αντιπολίτευση έχει καταθέσει πρόταση δυσπιστίας σε βάρος κυβερνήσεων και υπουργών.

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Αντιπολίτευση καταθέτει πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση με αφορμή το Σκοπιανό. Η πρώτη ήταν στις 27 Μαρτίου του 1993 όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση και Πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

1987: Η πρόταση δυσπιστίας που μετράπηκε σε ψήφο εμπιστοσύνης

Η πρώτη ήταν το 1987 όταν αρχικά η τότε αξιωματική αντιπολίτευση (Νέα Δημοκρατία) κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά του Ανδρέα Παπανδρέου. Ωστόσο ο τότε Πρωθυπουργός εκμεταλλεύτηκε «επικοινωνιακά» αυτή τη συγκυρία και μετέτρεψε την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησής του. «Σας απαντώ ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης» είχε αναφέρει τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Ένα χρόνο μετά το 1988 η αξιωματική αντιπολίτευση (Νέα Δημοκρατία) κατέθεσε ξανά πρόταση δυσπιστίας (4-7 Ιουνίου) κατά της κυβέρνησης Παπανδρέου με φόντο τις τότε εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική.

Το 1989 η Ελλάδα συνταράσσεται από το σκάνδαλο Κοσκωτά και η Νέα Δημοκρατία ως αξιωματική αντιπολίτευση καταθέτει πρόταση δυσπιστίας (11-13 Μαρτίου) κατά της κυβέρνησης Παπανδρέου. Η πρόταση δυσπιστίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης απορρίφθηκε με ψήφους 123 «υπέρ» και 155 «κατά». 19 βουλευτές απείχαν της ψηφοφορίας, ενώ ένας δήλωσε «παρών». Μεταξύ των απόντων ήταν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γεώργιος – Αλέξανδρος Μαγκάκης, Ρούλα Κακλαμανάκη και Αντώνης Τρίτσης, οι οποίοι διαγράφηκαν από το κίνημα με απόφαση του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.

Τέσσερα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1993 (27-29 Μαρτίου) ο Ανδρέας Παπανδρέου ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη με αφορμή το Σκοπιανό. Η πρόταση είχε απορριφθεί με 145 ψήφους «υπέρ» και 152 «κατά». Δύο βουλευτές δήλωσαν «παρών».

Το 1996 και ενώ ο Ανδρέας Παπανδρέου νοσηλεύεται στο Ωνάσειο ο τότε πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης (8-11 Ιανουαρίου 1996) με το επιχείρημα της ακυβερνησίας της χώρας, λόγω της παρατεταμένης νοσηλείας του Πρωθυπουργού στο «Ωνάσειο». Η πρόταση απορρίφθηκε με 118 ψήφους «υπέρ» και 168 «κατά», ενώ καταμετρήθηκαν και 10 λευκές ψήφοι.

Τον Ιανούαριο του 1999 και συγκεκριμένα στις 14 Ιανουαρίου σημειώνεται η πρόταση δυσπιστίας – για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση- κατά υπουργού. Συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία με αρχηγό τον Κώστα Καραμανλή καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη. με αφορμή την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και την αναταραχή στην Παιδεία. Η πρόταση απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία. «Υπέρ» ψήφισαν 127 βουλευτές (ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΝ και ανεξάρτητοι) και «κατά» 163 (ΠΑΣΟΚ και οι ανεξάρτητοι Στέφανος Μάνος και Βασίλης Κοντογιαννόπουλος).

Στις 30 Ιανουαρίου του 2001 η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Γιάννου Παπαντωνίου, σχετικά με την πορεία του χρηματιστηρίου. «Υπέρ» ψήφισαν οι 125 βουλευτές της Ν.Δ. και του ΣΥΝ και «κατά» οι 154 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. «Παρών» δήλωσε το ΚΚΕ και ο βουλευτής Γιώργος Καρατζαφέρης.

Το 2005 οι ρόλοι αλλάζουν και το ΠΑΣΟΚ όντας αξιωματική αντιπολίτευση και με αρχηγό τον Γιώργο Παπανδρέου καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά του τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη (8-12 Ιουνίου 2005). Η πρόταση ήταν αιφνιδιαστική και αφορούσε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απάντησε αμέσως (ακολουθώντας την τακτική του Ανδρέα Παπανδρέου το 1997) και μετέτρεψε την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης. 165 βουλευτές ψήφισαν «Υπέρ» και 120 «κατά» (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ). Από την ψηφοφορία απείχαν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Δύο χρόνια μετά το ΠΑΣΟΚ καταθέτει εκ νέου πρόταση δυσπιστίας (2-4 Φεβρουαρίου 2007). Αυτή τη φορά κατά της κυβέρνησης Καραμανλή με αφορμή το άρθρο 16 του Συντάγματος για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Η πρόταση απορρίφθηκε με ψήφους 122 «υπέρ» και 164 «κατά», σε σύνολο 286 ψηφισάντων. «Κατά» της πρότασης ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Στέλιος Παπαθεμελής και Πέτρος Μαντούβαλος. «Υπέρ» της πρότασης ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γιάννος Παπαντωνίου και Στέφανος Μάνος και οι 6 βουλευτές του Συνασπισμού, ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ απείχαν της ψηφοφορίας.Το 2008 το ΠΑΣΟΚ καταθέτει ξανά πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με αφορμή το ασφαλιστικό (26-28 Μαρτίου). Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου άσκησε κριτική στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, με αιχμή την «υπονόμευση του βασικού δικαιώματος σε αξιοπρεπείς συντάξεις». Το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας που διενεργήθηκε τα μεσάνυχτα της 28ης Μαρτίου ήταν: 138 «ναι», 152 «όχι» και 10 «παρών» από τους βουλευτές του ΛΑΟΣ.

Το 2013 ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση και ο Αλέξης Τσίπρας καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά της δικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά «για τις διαρκείς παραβιάσεις της δημοκρατικής νομιμότητας και τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία εξαιτίας της βάρβαρης οικονομικής πολιτικής». H πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ απορρίφθηκε τα μεσάνυχτα της 10ης Νοεμβρίου του 2014 με 124 ψήφους «υπέρ» (ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ) και 153 «κατά» (Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ), ενώ 17 βουλευτές δήλωσαν «παρών» (ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι). Η βουλευτής Πέλλας του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη υπερψήφισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και διαγράφηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος.

sansimera.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί