Ανακοίνωση εξέδωσε το ΚΚΕ Ηρακλείου σχετικά με τη λειτουργία Κοι.Σ.Π.Ε. στο ΠΑΓΝΗ και στη καθαριότητα στις ΤΟΜΥ Ηρακλείου – Χανίων.
Αναλυτικά, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:
Στις 31/5/2018 υπογράφτηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ της ΚΟΙΣΠΕ ΜΙΤΟΣ (Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙ.Σ.Π.Ε.) με την διοίκηση του ΠΑΓΝΗ για τη λειτουργία καταστήματος με είδη δώρων στο οποίο εργάζονται άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα σε χώρο εντός του ΠΑΓΝΗ. Πριν λίγες μέρες υπογράφτηκε σύμβαση με την ίδια ΚΟΙΣΠΕ για την ανάληψη του έργου καθαριότητας στις ΤΟΜΥ Ηράκλειου και Χανίων.
Πρόκειται για εφαρμογή των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ) που θεσμοθετήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ ως φορέας της «κοινωνικής οικονομίας» για την ένταξη των ψυχικά πασχόντων σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και επεκτάθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2016 και σε δράσεις σε «όλους τους δυνατούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας», δηλαδή σε παροχή υπηρεσιών, που βρίσκονταν παλιότερα στην ευθύνη του κράτους.
Στην ουσία λειτουργούν ως υποκατάστατο στον διαρκώς συρρικνούμενο δημόσιο τομέα υγείας αλλά και αλλού. Ήδη έχει προχωρήσει η σύναψη συμβάσεων με διάφορους δήμους για λειτουργία Κοιν.Σ.Επ. σε διάφορους τομείς, ενώ παράλληλα έχει ανοίξει ο δρόμος από το 2019 για την απόλυση των εργαζομένων σε σίτιση, καθαριότητα κλπ στα νοσοκομεία και για την παράδοση αυτών των υπηρεσιών σε Κοιν.Σ.Επ.
Παρά τις φανφάρες της ΕΕ για την «κοινωνική οικονομία», τον «τρίτο τομέα της οικονομίας» ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό, στην ουσία πρόκειται για συγκαλυμμένη ιδιωτικοποίηση τομέων κοινωνικής φροντίδας, των οποίων το κόστος μετακυλύεται στους ασθενείς και στους «καταναλωτές». Μάλιστα η Κυβέρνηση το προβάλλει ως «βασική μορφή της παραγωγικής ανασυγκρότησης», ως «απάντηση στην κρίση», ως «λύση στα προβλήματα της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού», ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί ένα εργαλείο στην προσπάθεια εναλλακτικής προσωρινής διαχείρισης και όχι αντιμετώπισης της ανεργίας και της φτώχειας, συγκαλύπτοντας και αφήνοντας στο απυρόβλητο την αιτία που τις γεννά.
Με τις Κοιν.Σ.Επ. καλλιεργείται η αυταπάτη της «αυτοδιαχείρισης», η πλάνη ότι ο εργαζόμενος δεν υφίσταται εκμετάλλευση αλλά ότι μπορεί να γίνει συνιδιοκτήτης και «εργοδότης» του εαυτού του. Γι’ αυτό η συνδικαλιστική δράση και τα επιχειρησιακά σωματεία στις Κοιν.Σ.Επ. καθίστανται περιττά. Οι Κοιν.Σ.Επ. προσφέρουν φθηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό, που δουλεύει για ορισμένο χρόνο με μειωμένα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αφού «ο Φορέας Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας δεν έχει ασφαλιστικές υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους μη μέλη που λειτουργούν ως εθελοντές», ενώ και «η συμμετοχή ενός φυσικού προσώπου μόνο με την ιδιότητα του μέλους σε Κοιν.Σ.Επ. δεν δημιουργεί ασφαλιστικές ή φορολογικές υποχρεώσεις». Δίνεται επίσης η δυνατότητα παροχής προς τις Κοιν.Σ.Επ. μη αμειβόμενης εργασίας από μέλη της χωρίς να βρίσκονται σε εργασιακή σχέση με αυτές. Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να απολαμβάνουν και τα οφέλη επιδότησης εργασίας από προγράμματα του ΟΑΕΔ, δηλαδή από χρήματα που προέρχονται από τη λαϊκή φορολογία.
Τόσο η ψυχιατρική μεταρρύθμιση, με την «αποκέντρωση», την «αποασυλοποίηση» και την πολυδιάσπαση των δομών ψυχικής υγείας, όσο και οι Κοιν.Σ.Επ. έχουν στόχο την απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, την απαλλαγή του κράτους από το επιδόματα μέσω του σφαγείου των ΚΕΠΑ και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία, ενώ συμβάλλουν επίσης στην ένταση της εκμετάλλευσης εργαζομένων με επέκταση ελαστικών σχέσεων εργασίας και ανακύκλωση της ανεργίας.
Παρουσιάζοντας την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία ως «εναλλακτική μορφή οργάνωσης των σχέσεων παραγωγής και διανομής», επιχειρείται να καλλιεργηθεί η άποψη ότι είναι δυνατόν, εντός των πλαισίων της καπιταλιστικής οικονομίας, να λειτουργούν επιχειρήσεις που σκοπό έχουν την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και όχι την κερδοφορία. Πρόκειται για προσπάθεια αποπροσανατολισμού, με στόχο να μην αμφισβητείται το υπάρχον κοινωνικοοικονομικό σύστημα, αλλά να αμβλύνονται οι αντιδράσεις και να διαμορφώνεται στους εργαζόμενους συνείδηση μειωμένων απαιτήσεων, συμβιβασμού, ενσωμάτωσης, αποδοχής αλλά και ενεργού συμμετοχής και στήριξης της αντιλαϊκής πολιτικής. Η αλήθεια είναι ότι κάθε επιχείρηση που λειτουργεί σε συνθήκες καπιταλιστικού ανταγωνισμού υπόκειται στο νόμο του κέρδους.
Οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από την ανακύκλωση της φτώχειας και το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων στο όνομα της κοινωνικής ευαισθησίας. Έχουν συμφέρον να παλέψουν με το ΚΚΕ ενάντια στην πολιτική που γεννάει φτώχεια, ανεργία, κοινωνικούς αποκλεισμούς και πετσοκομμένα δικαιώματα για να ανοίξει η προοπτική για συνολικότερες αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας προς όφελος της εργατικής τάξης και συνολικά του λαού.
Έχουν συμφέρον να παλέψουν
για τη διεκδίκηση ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος υγείας και πρόνοιας, σύγχρονου, πλήρως στελεχωμένου με υγειονομικούς όλων των ειδικοτήτων με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας με πλήρη δικαιώματα, με απολύτως δωρεάν εξετάσεις, νοσηλεία και φάρμακα, χωρίς πλαφόν και περικοπές, με κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
για ανάκτηση των απωλειών, για συντάξεις και επιδόματα των ψυχικά πασχόντων στο ύψος των αναγκών με κατάργηση του σφαγείου των ΚΕΠΑ, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με ευθύνη του κράτους.