Αγωγές κατά της Folli Follie σχεδιάζουν μέτοχοι και πιστωτές

Σε διαδικασία νομικής διερεύνησης των διαθέσιμων εναλλακτικών κινήσεων για προστασία από τη φερόμενη ως επαπειλούμενη κατάρρευση της Folli Follie (F.F.) βρίσκεται το σύνολο σχεδόν των μετόχων και πιστωτών της εταιρείας. Την ίδια ώρα, ο διευθύνων σύμβουλός της Τζώρτζης Κουτσολιούτσος εμφανίζεται συναινετικός και συνεργάσιμος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, τόσο με τις τράπεζες με τις οποίες συναντήθηκε εκ νέου χθες όσο και με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, χωρίς όμως να έχει προσκομίσει οιοδήποτε τεκμήριο που να καθησυχάζει επαρκώς τους συνομιλητές του, όπως κάποιοι εξ αυτών σημειώνουν.

Αυτά αναφέρουν πηγές της «Κ» σε άμεση εμπλοκή με την υπόθεση που έχει συνταράξει την ελληνική και όχι μόνο αγορά, μετά τις προς εικοσαημέρου καταγγελίες του αμερικανικού hedge fund QCM που έθεσε εν αμφιβόλω το σύνολο της εμπορικής και οικονομικής θέσης της εισηγμένης.

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, ο επικεφαλής της Folli Follie σε συνάντηση που είχε χθες με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, επανεπιβεβαίωσε τη συναίνεσή του στην ενεχυρίαση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας για τα ποσά εκείνα των δανείων που δεν καλύπτονται από εξασφαλίσεις. Το συνολικό άνοιγμα προς τις ελληνικές τράπεζες φέρεται να είναι της τάξεως των 50 εκατ., χωρίς όμως αυτό να περιλαμβάνει τις πιστωτικές γραμμές προεξόφλησης τιμολογίων και άλλες διευκολύνσεις.

Για τον σκοπό αυτό ο Τζ. Κουτσολιούτσος φέρεται να αποδέχθηκε την ενεχυρίαση τόσο της συμμετοχής στην ελβετική Dufry –η οποία όμως λέγεται πως δεν ξεπερνά πλέον το 2% και δεν είναι 4% όπως πιστεύεται– όσο και το ποσοστό που ελέγχει η Folli Follie στα «Αττικά Πολυκαταστήματα». Ομως, το ποσοστό αυτό δεν είναι πια 46% αλλά χαμηλότερο του 40%, καθώς οι μέτοχοι της Retail Ventures, Κ. Λαμπρόπουλος, Κ. Τσουβελεκάκης, και Αλ. Σγουμπόπουλος μετέτρεψαν ομολογιακό δάνειο της εταιρείας συμμετοχών σε μετοχές, ανεβάζοντας το ποσοστό τους άνω του 51%, σε μια προφανώς συμβολική κίνηση απεμπλοκής της «Αττικά Πολυκαταστήματα» από την υπόθεση τη Folli Follie. Συμβολική, διότι ουδέποτε η «Αττικά Πολυκαταστήματα» ή η διοίκησή της ελεγχόταν από τον όμιλο Κουτσολιούτσου, παρά το γεγονός πως ενοποιούσε το 100% της εταιρείας. Πρακτική που χαρακτηρίζεται από νομικούς κύκλους στους οποίους απευθύνθηκε η «Κ» νόμιμη, αλλά η οποία προφανώς εξωράιζε την αληθινή εικόνα του ισολογισμού της F.F.

Η «Αττικά Πολυκαταστήματα» έχει ασήμαντο δανεισμό, κύκλο εργασιών της τάξεως των 180 εκατ. και ταμείο στα επίπεδα των 50 εκατ. Σημειώνεται πως η Retail Ventures έχει δικαίωμα πρώτης άρνησης σε περίπτωση εκποίησης του ποσοστού της F.F. (ή οποιουδήποτε μετόχου ήθελε προκύψει από την τρέχουσα κατάσταση). Είναι ενδεικτικό του διαχωρισμού της θέσης της Retail Ventures από τη F.F. και το γεγονός πως ο διευθύνων σύμβουλος της πρώτης παραιτήθηκε πριν από λίγες μέρες από το διοικητικό συμβούλιο της δεύτερης στο οποίο και ήταν μη εκτελεστικό μέλος.

Την ίδια ώρα, τις νομικές και άλλες επιλογές της διαρρέει πως εξετάζει και η Fosun που ελέγχει άνω του 16% της F.F. μετά την αδυναμία της ελληνικής εισηγμένης να παράσχει διευκρινίσεις που ζήτησε η εταιρεία από το Χονγκ Κονγκ. Πρόβλημα, όμως, θα ανακύψει και από ομολογιούχους της F.F. που έχουν στα χέρια τους χρεόγραφα ύψους 400 εκατ. (τα οποία όμως εξυπηρετούνται κανονικά), καθώς σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζουν τις συμβάσεις των ομολογιακών για να αποφασίσουν τις κινήσεις τους.

Ο συνολικός δανεισμός της Folli Follie ανέρχεται στα 613 εκατ. ευρώ. Το αυτό πράττουν σύμφωνα με πηγές του Λονδίνου και μέτοχοι όπως οι Fidelity, Vanguard, Swedbank Robur Fonder, Norges, BlackRock, APG Asset Management και Dorval Asset Management.

Αγωγές ή μηνύσεις φέρονται να δρομολογούν και μπλοκ Ελλήνων μικροεπενδυτών, ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε, κατά πληροφορίες, στην κατάθεση έγκλησης – μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για «μη παροχή αιτούμενων στοιχείων» και «παρεμπόδιση ελέγχου».

Καθημερινή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί