Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας για την πώληση λιγνιτικών μονάδων και την πλήρη απορρόφηση των εργαζομένων από τη ΔΕΗ αναφέρθηκε αναλυτικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.
Εξήγησε αναλυτικά ότι στο νόμο υπάρχουν δύο ρυθμίσεις, η πρώτη είναι η εθελούσια έξοδος που αναφέρεται κυρίως στους μεγάλης ηλικίας εργαζόμενους και η δεύτερη μεταφορά και απορρόφηση προσωπικού που δεν είναι παραγωγικό σε άλλες θέσεις στη ΔΕΗ. Αυτή η ρύθμιση αφορά διοικητικό και οικονομικό προσωπικό. Επιπλέον η μεταφορά αυτή θα γίνει «με τις ίδιες εργασιακές σχέσεις» ενώ απαγορεύεται όπως προβλέπεται στο νόμο κάθε απόλυση για τα επόμενα έξι χρόνια.
Όπως υποστήριξε ο κ. Σταθάκης απαντώντας και στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης «η ΔΕΗ δεν είχε ζημιά».
«Κρατήσαμε ατόφια τα υδροηλεκτρικά στη ΔΕΗ, που είναι το κερδοφόρο κομμάτι. Προσπαθούσαμε να λύσουμε τα χρηματοοικονομικά της ΔΕΗ διότι ήταν υπερδανεισμένη πριν από εμάς με διάφορους τρόπους. Φέτος δημιουργήσαμε μια μεγάλη ρευστότητα στη ΔΕΗ από το κοινωνικό πλεόνασμα που δώσαμε 460 εκ. για να ξεχρεώσουμε τα παλιά ΥΚΩ.»
Ερωτηθείς για το επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί πτώσης της χρηματιστηριακή της αξία ο υπουργός Ενέργειας απάντησε ότι: «Η Ν.Δ. πρέπει να προσθέτει και τον ΑΔΜΗΕ στην χρηματιστηριακή της αξία και δεύτερον το 2018 στο τέλος αυτής της διαδικασίας είναι από τους πρωτεργάτες της αύξησης της μετοχής καθώς έχει καταγράψει 63% μέσα στους τρεις πρώτους μήνες».
“Ως το 2022 σταδιακά τα ΥΚΩ θα έχουν μηδενιστεί”
Απαντώντας στην κριτική για υψηλές επιβαρύνσεις των πολιτών ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι «δεν είχαμε αυξήσεις τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο υπήρξαν επιβαρύνσεις κυρίως από τα ΥΚΩ, (είναι 700 εκ. στα 5 δις). Απάντηση σε αυτό το είναι οι διασυνδέσεις» είπε προσθέτοντας ότι: «Εγκαινιάσαμε τις Κυκλάδες, προκηρύξαμε το ένα έργο της Κρήτης, το Πελοπόννησος – Κρήτη που θα απελευθερώσει ενέργεια από την Μεγαλόπολη προς την Κρήτη με στόχο να ολοκληρωθεί ως το 2020. Σταδιακά ως το 2022 τα ΥΚΩ θα έχουν σχεδόν μηδενιστεί».
O κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι «υπήρξε διαρκής διάλογος με τους εργαζόμενους και τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ενώ όπως δήλωσε σέβεται την επιλογή των εργαζομένων να μην θέλουν πώληση των μονάδων».
Το πλεόνασμα ακυρώνει όλα τα επιχειρήματα του ΔΝΤ
Αναφορικά με το πλεόνασμα ο υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι με το πλεόνασμα ακυρώνονται όλα τα επιχειρήαμτα του ΔΝΤ. “Το πλεόνασμα μας δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα ότι θα κλείσουμε το πρόγραμμα έχοντας πετύχει όλους τους στόχους. Αυτό ακυρώνει όλα τα επιχειρήματα του ΔΝΤ”.
“Διατηρούμε τις δεσμεύσεις μας είπε ο κ. Σταθάκης αφήνοντας ταυτόχρονα ανοικτό το θέμα της εφαρμογής των μέτρων για το 2019. “Το τι θα γίνει μετά θα πρέπει να το δούμε στη δεδομένη στιγμή που θα γίνουν οι συζητήσεις» είπε. “Ο στόχος είναι σαφής στις 21 Ιουνίου πρέπει να κλείσουμε το πρόγραμμα και αυτό θα γίνει. Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας συμπλήρωσε.
Κατ. Μπρέγιαννη, Αυγή