Ανήσυχος για την αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών κυρίως από τον Έβρο, ειδικά μετά από τη Σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας στη Βάρνα, εμφανίστηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας.
«Με ανησυχεί, δεν με τρομάζει γιατί ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε στα νησιά», δήλωσε ο κ. Βίτσας κατά τη διάρκεια συζήτησης, στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, του νομοσχεδίου για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις των Οδηγιών σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία, τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στο πλαίσιο ενδοεταιρικής μετάθεσης όπως και την τροποποίηση διαδικασιών ασύλου.
Ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου είχαμε συνολικά 7.594 εισόδους από τον Έβρο και τα νησιά, καθώς και 4.784 μεταφορές ευάλωτων και ασυνόδευτων παιδιών και όσων πήραν άσυλο.
Όπως εξήγησε, στα νησιά εισήλθαν 2.168 μετανάστες, ενώ στον Έβρο καταγράφηκαν 2.700 εισροές. Μάλιστα, μόνο το πρωί της Τρίτης εισήλθαν από τον Έβρο 340 μετανάστες, ενώ το 2017 ο μέσος όρος ήταν 54 είσοδοι την ημέρα.
Ο κ. Βίτσας στάθηκε στην ανάγκη δημιουργίας μίας δομής τρανζίσιον, η οποία θα καταγράφει από τον Έβρο τους ανθρώπους και μετά θα τους κατανέμει.
Ο αρμόδιος υπουργός κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να συμμετάσχουν σε μία συζήτηση για το επόμενο σχέδιο αντιμετώπισης, λέγοντας ότι το υπουργείο έχει έτοιμο τέτοιο σχέδιο.
«Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα ότι κάποιοι έχουν πάρει άσυλο και χρειάζεται μία μεταβατική διαδικασία όπου το ελληνικό κράτος πρέπει να φροντίσει για την ένταξή τους. Είναι 7.500 ίσως και κάτι παραπάνω. Πρέπει να ξεκινήσουν και οι διαδικασίες ένταξης» επεσήμανε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
ΑΠΕ-ΜΠΕ