Τουλάχιστον 3.664 πρόσφυγες εκδιώχθηκαν από τουλάχιστον 13 κοινότητες από το 2016 ως το πρώτο τρίμηνο του 2018 «προφανώς εξαιτίας της εθνικότητας ή της θρησκείας του», εκτίμησε το HRW, επικαλούμενο τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Ο Λίβανος, μια χώρα τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων, έχει δεχθεί τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες μετά το ξέσπασμα του πολέμου το 2011.
Έπειτα από την έρευνα που διεξήχθη σε 57 πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τις περιοχές που διέμεναν, φαίνεται ότι «δεν υπάρχει συνάφεια στους λόγους που δόθηκαν για την έξωσή τους», και «βάσει των στοιχείων που συγκέντρωσε το HRW φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι Σύροι έγιναν στόχος εξαιτίας της εθνικότητάς τους», αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση.
Το HRW επισημαίνει επίσης τη θρησκευτική διάσταση. Οι εξώσεις «δεν είναι αποτέλεσμα ενός εθνικού, συγκεκριμένου προγράμματος, αλλά μια ad hoc απάντηση των κοινοτήτων όπου πλειοψηφούν οι χριστιανοί».
Οι εξώσεις αυτές, «η συχνότητα των οποίων αυξήθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2017», εντάσσονται σε «ένα περιβάλλον διακρίσεων και παρενοχλήσεων» εις βάρος Σύρων προσφύγων στον Λίβανο, εκτιμά η ΜΚΟ.
Πολλοί πολιτικοί κατηγορούν τακτικά τους Σύρους πρόσφυγες για τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας, τροφοδοτώντας ένα κλίμα εχθρότητας ενόψει και των βουλευτικών εκλογών της 6ης Μαΐου.
«Οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι θα πρέπει να περιορίσουν τη ρητορική που ενθαρρύνει ή κλείνει τα μάτια στις αναγκαστικές εξώσεις και άλλες πρακτικές διακρίσεων και παρενοχλήσεων εναντίον των προσφύγων στον Λίβανο», επισημαίνει ο Μπιλ Φρέλικ διευθυντής αρμόδιος για τα δικαιώματα των προσφύγων στο HRW.
«Η καταπόνηση του Λιβάνου από την υποδοχή προσφύγων οξύνεται και από την έλλειψη διεθνούς στήριξης», υπογραμμίζει το HRW, υπενθυμίζοντας ότι η έκκληση του ΟΗΕ για τη συγκέντρωση 2,035 τρισεκατομμυρίων δολαρίων διεθνούς βοήθειας για τους Σύρους που ζουν στον Λίβανο για το 2017, χρηματοδοτήθηκε σε ποσοστό μόλις 54%.
ΑΠΕ – ΜΠΕ