Ένα σημείο της πρωθυπουργικής ομιλίας που έγινε αποδεκτό με μεγάλη ικανοποίηση από τις παλιότερες γενιές αλλά και όλους όσοι θέλουν την ανάδειξη της Ιστορίας του τόπου, ήταν η αναφορά στη Μακρόνησο. Έργο μεγάλης αξίας για την κυβέρνηση είναι η αποκατάσταση προσβασιμότητας στο χώρο εξορίας της Μακρονήσου.
Χαιρέτισε, έτσι, την εξαιρετική, όπως την χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας, πρωτοβουλία, προκειμένου να ανακηρυχθεί από την Unesco σε Μνημείο Παγκόσμιου Πολιτισμού.
Από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έχουν ανατεθεί οι απαραίτητες μελέτες, ώστε να αποκατασταθεί ο προβλήτας της Μακρονήσου και να μπορεί να γίνει το νησί προσπελάσιμο από μεγαλύτερα πλοία, ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας. Επίσης, η οδική πρόσβαση από τον προβλήτα μέχρι τα πρώτα κτίρια του συγκροτήματος των κτιρίων της Μακρονήσου.
Είναι η ώρα μετά από τόσα χρόνια αυτό το ζωντανό φυσικό μνημείο και σύμβολο της σύγχρονης ιστορίας των αγώνων του λαού μας, «να σταματήσει να βανδαλίζεται -όχι μόνο να μην υπάρχει πρόσβαση- και να μη μένει εγκαταλειμμένο».
Για το λόγο αυτό συνέχισε ο πρωθυπουργός, «χρειάζεται διαρκής έγνοια και προστασία» και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση βλέπει θετικά τη διοικητική επανένταξη της Μακρονήσου στο δήμο Λαυρίου και στην περιφέρεια Αττικής.