Η υστέρηση της χώρας δεν αντιμετωπίζεται με συνταγές του παρελθόντος. Το αναπτυξιακό μοντέλο που ακολούθησε έχει κορεστεί. Δεν ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες και απαιτήσεις. Χρειάζεται μια άλλη προσέγγιση, διαφορετική διαχείριση, τόσο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε όσο και των ευκαιριών και των δυνατοτήτων που προσφέρονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το καίριο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, και της αξιοποίησής τους.
Πέρασαν πολλά χρόνια για να αντιληφθούμε ότι τα απόβλητα δεν τα εναποθέτουμε στις χωματερές. Ούτε τα καίμε. Αλλά εφαρμόζοντας όλες τις σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους, τα επεξεργαζόμαστε και τα επαναχρησιμοποιούμε. Με την πρακτική αυτή και το περιβάλλον προστατεύουμε και την ποιότητα ζωής μας βελτιώνουμε. Ταυτόχρονα, ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα και δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίες. Κερδίζουμε σημαντικά οικονομικά οφέλη.
Η Ελλάδα, δυστυχώς, και στη διαχείριση των απορριμμάτων επέδειξε πρωτοφανή καθυστέρηση. Ενώ οι προηγμένες χώρες έχουν κάνει σημαντικά, όχι μόνο βήματα, αλλά άλματα. Φαίνεται ότι η κρίση μας ταρακούνησε, υποδεικνύοντάς μας τον δρόμο που πρέπει να διαβούμε.
Τον δρόμο αυτό ακολουθεί και ο ΕΣΔΑΚ. Δεν έχει μόνο αναβαθμίσει τις υπηρεσίες και το έργο του, αλλά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, αναπτύσσοντας αξιόλογες πρωτοβουλίες πανελλήνιας εμβέλειας.
Μια τέτοια είναι και το Συνέδριο που διοργανώνει στις 29 και 30 Μαΐου στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ηρακλείου με θέμα: «Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων – Πορεία προς την Κυκλική Οικονομία».
Στο Συνέδριο συμμετέχει μια πλειάδα αξιωματούχων της πολιτικής, της αυτοδιοίκησης, του επιχειρείν, της επιστημονικής και πανεπιστημιακής κοινότητας καθώς και τεχνοκράτες και εκπρόσωποι φορέων.
Μετά την αξιόλογη καμπάνια για τον περιορισμό της πλαστικής σακούλας, ο ΕΣΔΑΚ και ο Πρόεδρός του Χάρης Μαμουλάκης ανεβάζουν ταχύτητες, βάζοντας τον Σύνδεσμο στο αστερισμό της πράσινης καινοτομίας.