«Καλούμε τους ανθρώπους του κλάδου να αγκαλιάσουν την πρωτοβουλία, να τη βοηθήσουν να αναπτυχθεί», παρακίνησε ο υπουργός Ψηφιακής πολιτικής Νίκος Παππάς, στην παρουσίαση του με θέμα «Νέο Επενδυτικό Κίνητρο για την Παραγωγή Κινηματογραφικών Οπτικοακουστικών Έργων στην Ελλάδα»
Παραγωγοί, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, ηθοποιοί, ο δημιουργικός κόσμος του κινηματογράφου και της οπτικοακουστικής παραγωγής, συγκεντρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, προκειμένου να ενημερωθεί για το νέο θεσμικό πλαίσιο που δίνει κίνητρα και προοπτικές για την ανάπτυξη της οπτικοακουστικής παραγωγής στη χώρα. Ο κόσμος της δημιουργίας μπορεί να παίξει ρόλο ατμομηχανής, πολλαπλασιάζοντας τα θετικά μηνύματα, με στόχο μια Ελλάδα που ανακάμπτει.
«Καλούμε τους ανθρώπους του κλάδου να αγκαλιάσουν την πρωτοβουλία, να τη βοηθήσουν να αναπτυχθεί», παρακίνησε ο υπουργός Ψηφιακής πολιτικής Νίκος Παππάς, στην παρουσίαση του με θέμα «Νέο Επενδυτικό Κίνητρο για την Παραγωγή Κινηματογραφικών Οπτικοακουστικών Έργων στην Ελλάδα». Όπως είπε, «σήμερα δεν εξαγγέλλουμε, αλλά αναδεικνύουμε αυτό που θα έπρεπε να είναι ήδη πραγματικότητα. Δυστυχώς, κατά το παρελθόν η Πολιτεία δεν αφιέρωσε ούτε τον κόπο ούτε τους πόρους για τη στήριξη του συγκεκριμένου τομέα». Ανέφερε ακόμα πως «75 εκατ. ευρώ έχουν ήδη εξασφαλιστεί» και τόνισε: «Ο κλάδος σας μπορεί να γίνει κλάδος αιχμής για μια Ελλάδα που ανακάμπτει».
Ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, έδωσε το στίγμα της αγοράς: «πολλοί θεωρούν ότι τώρα είναι η χρυσή εποχή της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, γιατί οι εταιρίες παραγωγής περιεχομένου θέλουν να μπουν στην αγορά. Η Ελλάδα διεκδικεί ένα μερίδιο από αυτή τη δομική αλλαγή και αυτό είναι το σημαντικό που προσφέρει η πρωτοβουλία μας. Το ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι δεν χρειάζεται πλέον να έχετε “μπάρμπα στην Κορώνη”, καθώς το σύστημα είναι διάφανο. Στα επόμενα χρόνια θα δοθούν ακόμα 375 εκατ. ευρώ». Ο Λ. Κρέτσος κάλεσε τους δημιουργούς: «πρέπει να απλώσουμε την ατζέντα, να συζητάμε την πορεία και να αξιολογούμε. Να βρισκόμαστε και να συζητάμε τι μπορούμε να διορθώσουμε. Ειδικά τώρα που υπάρχει διάθεση από όλες τις πλευρές».
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν αναλυτικά όλα τα στοιχεία που αφορούν στα νέα κίνητρα για τη παραγωγή οπτικοακουστικών έργων, τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους παραγωγούς. Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι: Μάριος Αθανασίου, Τζίνα Αλιμόνου, Κώστας Αποστολίδης, Παντελής Βούλγαρης, Γιάννης Ζουγανέλης, Πάρις Κασιδόκωστας, Γιώργος Κοτανίδης, Στέλιος Μάινας, Όλγα Μαλέα, Ηρώ Μανέ, Δήμητρα Ματσούκα, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Χριστόφορος Παπακαλιάτης, Νίκος Περάκης, Δημήτρης Πιατάς, Όμηρος Πουλάκης, Κωνσταντίνος Σγόντζος, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Πάνος Σκουρολιάκος, Γιάννης Σμαραγδής, Ηλέκτρα Τσακαλία, Πέτρος Φιλιππίδης, Άννα Φόνσου, Άννα Χατζησοφιά.
Το πρωί της ίδιας μέρας, ανάλογη παρουσίαση πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό πρέσβεων και θεσμικών εκπροσώπων ξένων χωρών, με στόχο την προσέλκυση ξένων παραγωγών.