Ο κ. Μητσοτάκης αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη για τις αποκαλύψεις στην υπόθεση Novartis, από τη στιγμή που δεν έκανε δεκτή την παραίτηση Γεωργιάδη, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι «βρίσκεται προσωπικά στον πυρήνα του σκανδάλου και της προσπάθειας συγκάλυψης του», ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι πιθανό η συγκεκριμένη υπόθεση «να αποδειχθεί θρυαλλίδα τόσο για τον ίδιο όσο και για την ακροδεξιά ηγετική ομάδα που έχει συγκροτήσει στο εσωτερικό του κόμματος».
«Σήμερα είδε το φως της δημοσιότητας επιστολή του κ. Γεωργιάδη στην οποία ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μετά και την κατακραυγή των τελευταίων ημερών παραδέχεται ότι έχει καταθέσει την παραίτηση του στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ δηλώνει ότι αυτή δεν έγινε αποδεκτή», είπε ο κ. Τζανακόπουλος κατά την εισαγωγή στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Αναλυτικά η εισαγωγική τοποθέτηση του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:
Σήμερα είδε το φως της δημοσιότητας επιστολή του κου Γεωργιάδη, στην οποία ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μετά και την κατακραυγή των τελευταίων ημερών παραδέχεται ότι έχει ήδη καταθέσει την παραίτηση του στον Πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ δηλώνει ότι αυτή δεν έγινε αποδεκτή.
Καταρχάς να σημειώσω ότι αυτή η κίνηση αν και ομολογείται καθυστερημένα είναι καλοδεχούμενη όμως οφείλω ταυτόχρονα να πω από μόνη της κατεδαφίζει το αφήγημα της ΝΔ αλλά και των κων Σαμαρά Βενιζέλου, Λοβέρδου περί σκευωρίας. Οι πιέσεις εξάλλου που ασκούνται και από πρόσωπα του συντηρητικού χώρου για την παραίτηση του κου Γεωργιάδη συνηγορούν υπέρ αυτού.
Ωστόσο το γεγονός ότι ο κος Μητσοτάκης δεν έκανε δεκτή την εν λόγω παραίτηση δεν μπορεί παρά να σημαίνει ότι αναλαμβάνει ο ίδιος προσωπικά την ευθύνη για όσα έχουν ήδη αποκαλυφθεί αλλά και για όσα πιθανόν να αποκαλυφθούν στο μέλλον.
Η στάση του αυτή αποδεικνύει απολύτως ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι απλώς πιθανός σύμμαχος της Νοβάρτις όπως η ίδια η εταιρεία τον χαρακτήριζε τον Φεβρουάριο του 2017 αλλά βρίσκεται προσωπικά στον πυρήνα του σκανδάλου και της προσπάθειας συγκάλυψης του.
Είναι λοιπόν πάρα πολύ πιθανό ότι η υπόθεση Νοβάρτις θα αποδειχθεί θρυαλλίδα τόσο για τον ίδιο όσο και για την ακροδεξιά ηγετική ομάδα που έχει συγκροτήσει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.
Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της οικονομίας:
Είναι πλέον δεδομένο και καθημερινά επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία που ανακοινώνονται ότι η ελληνική οικονομία έχει περάσει σε μια φάση δυναμικής ανάπτυξης και επομένως υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.
Σε συνέχεια του θετικού ρυθμού μεγέθυνσης που κατέγραψε η ελληνική οικονομία το 2017 που σημειωτέων ήταν ο υψηλότερος της τελευταίας δεκαετίας μια σειρά από μεγέθη επιβεβαιώνουν ότι η ανάκαμψη στηρίζεται σε ισχυρά θεμέλια και αναμένεται να οδηγήσει σε ισχυρότερη μεγέθυνση το 2018.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία σημειώνει για το Φεβρουάριο την υψηλότερη επίδοση από το 2007
Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών για την μεταποίηση (PMI) υπέδειξε την υψηλότερη επίδοση από το 2000
Ενώ στην απασχόληση ακόμη και το δυσκολότερο παραδοσιακά δίμηνο του έτος έκλεισε με θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων.
Τέλος θετικά αποτιμάται και η περαιτέρω μείωση της έκθεσης των ελληνικών τραπεζών στον ELA κατά το τελευταίο δίμηνο.
Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται εντατικά για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης και για την κατάθεση του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου, το οποίο θα εμπεριέχει τους βασικούς πολιτικούς στόχους για την μεταμνημονιακή περίοδο και αναμένεται να παρουσιαστεί στο Eurogroup της 27ης Απριλίου.
Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι τεχνικές συζητήσεις για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους και το πλαίσιο της εποπτείας της ελληνικής οικονομίας μετά τον Αύγουστο του 2018, που θα συζητηθούν στο eurogroup της 21 Ιουνίου, όπως έχει δηλώσει και ο αρμόδιος επίτροπος κος Μοσκοβισί.
Στο ζήτημα των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να παίρνει διπλωματικές και πολιτικές πρωτοβουλίες για την διευθέτηση του προβλήματος και την εξασφάλιση της επιστροφής τους στη χώρα μας το συντομότερο δυνατόν.
Για το θέμα αυτό και για τον προσδιορισμό των επόμενων βημάτων και πρωτοβουλιών θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις πέντε το απόγευμα συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Υπουργό εθνικής άμυνας κο Καμμένο.
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις της διαπραγμάτευσης για την ονομασία της ΠΓΔ της Μακεδονίας όπως ενημέρωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών κος Κοτζιάς, το σχέδιο συμφωνίας έχει ήδη αποσταλεί στους γείτονες μας και πλέον αναμένουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους. Το σχέδιο έχει συνταχθεί με βάση τις πάγιες διαπραγματευτικές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ήτοι σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις πράγμα που συνεπάγεται και την ανάγκη για τροποποίηση του Συντάγματος στη γειτονική χώρα.
Την Πέμπτη 22 Μαρτίου το απόγευμα εξάλλου ο κος Κοτζιάς θα αναχωρήσει για την πόλη των Σκοπίων, όπου αναμένεται να έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της, την αντιπολίτευση και αλβανικά κόμματα της γείτονος ώστε να συνεχιστούν οι συνομιλίες με σκοπό την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Στις 30 Μαρτίου τέλος θα υπάρξει νέα συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ στην Βιέννη με τον κο Νίμιτς.