Η ιστορία της σκευωρίας για την υπόθεση Novartis όσο περνάνε οι μέρες καταπίπτει και τελειώνει και στη συνείδηση του ελληνικού λαού, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», επισημαίνοντας την ανάγκη η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης να ρίξει «άπλετο φως, στο σκάνδαλο, που όλα τα κόμματα παραδέχονται ότι υπήρξε».
«Το πολιτικό μας σύστημα, όλοι μας σήμερα, δεν πρέπει με καμία κίνηση που κάνουμε να δείχνουμε στον λαό ότι πάμε να κουκουλώσουμε το πρόβλημα. Αυτό σημαίνει να προχωρήσει απρόσκοπτα η λειτουργία της επιτροπής, με γρήγορη λειτουργία, ώστε να ξαναγυρίσει ο φάκελος στους φυσικούς του αποδέκτες, δηλαδή τη Δικαιοσύνη» επισήμανε η κ. Φωτίου.
«Πιστεύω ότι το πολιτικό σύστημα χρειάζεται να μην κάνει αυτό το λάθος της καθυστέρησης, του άκαρπου στο τέλος, διότι αλλιώς όλοι πριμοδοτούμε τη Χρυσή Αυγή», πρόσθεσε, παραπέμποντας ως παράδειγμα προς μίμηση στη χθεσινή συνεδρίαση επιτροπής της Βουλής, που εισηγήθηκε την απόδοση μομφής σε βάρος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, μετά την υβριστική επίθεση σε βάρος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά.
«Ήταν μία σπάνια συνεδρίαση στη Βουλή, όπου πράγματι όλα τα κόμματα καταδίκασαν τη μισαλλοδοξία, τον ρατσισμό και τον ναζισμό στο πρόσωπο του αρχηγού της Χρυσής Αυγής και των βουλευτών που είχαν επιτεθεί εναντίον του Μουσταφά Μουσταφά. Η συνεδρίαση είναι καταπληκτική και για το ύφος και για το ήθος, που επέδειξαν όλα τα κόμματα. Σε αυτή θα ήθελα να παραπέμψω και να πω ότι έτσι πρέπει να προχωρήσουμε και για το σκάνδαλο Novartis» εξήγησε.
«Κανόνες λειτουργίας στη σκοτεινή ζώνη των Ιδρυμάτων»
Αναφερόμενη, εξάλλου, στον σχεδιαζόμενο νόμο πλαίσιο, που θα ρυθμίσει τη λειτουργία των προνοιακών ιδρυμάτων της χώρας, η αν. υπουργός επισήμανε πως επιχειρείται να μπει τάξη σε μία «σκοτεινή ζώνη», καθώς, όπως εξήγησε, «ουδείς ήξερε τον πραγματικό αριθμό των ιδρυμάτων, τα οποία βρίσκονται κάτω από διαφορετικά νομικά καθεστώτα –είναι άλλα ΜΚΟ, άλλα είναι σωματεία, άλλα είναι φιλανθρωπικά, εταιρείες, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου κ.λπ.».
«Ανοίξαμε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα και με νόμο αναγκάζουμε πλέον όλα τα ιδρύματα αυτού του τύπου, του πολυκαθεστώτος, να εγγραφούν με όλα τους τα στοιχεία στην πλατφόρμα. Με όλα τους τα στοιχεία σημαίνει το νομικό τους καθεστώς, τον ιδρυτικό τους νόμο, το καταστατικό τους, την περιουσία τους, τις δωρεές τους, τους ισολογισμούς κάθε χρόνου, τους ωφελούμενους –εν δυνάμει και πραγματικούς», ανέφερε, εξηγώντας πως μέσα από την καταγραφή αυτή «μέσα από αυτή την τεράστια χαρτογράφηση προέκυψε ότι εκεί που ξέραμε 350 -στην αρχή- πιστοποιημένους φορείς, στον δρόμο, λίγο παραπάνω, σήμερα βρήκαμε 1600 φορείς, οι οποίοι παρέχουν πρόνοια σε εγκαταλελειμμένα παιδιά, παιδιά ΑΜΕΑ, ΑΜΕΑ, χρονίως πάσχοντες και ηλικιωμένους».
Το νέο πλαίσιο θα κατατάσσει τα ιδρύματα σε τρεις βασικές ομάδες παροχών πρόνοιας, ανάλογα με τα άτομα στα οποία απευθύνονται και συγκεκριμένα σε «Παιδιά και ανήλικα ΑμεΑ», «ΑμεΑ και χρονίως πάσχοντες» και «ηλικιωμένους». «Από εκεί και πέρα», διευκρίνισε η κ. Φωτίου, «θα υπάρχουν τρεις κάθετες κατηγορίες, εκ των οποίων η πρώτη θα αφορά τις αρχές λειτουργίας των ιδρυμάτων, τις αναλογίες ωφελουμένων προς προσωπικό και εθελοντές και μητρώα εθελοντών, η δεύτερη θα αφορά το πώς λειτουργούν και διοικούνται τα ιδρύματα και η τρίτη ποια είναι η περιουσία τους, ποιος τη διοικεί και πώς την κατανέμει».
«Δεν μπορεί να έχουμε ιδρύματα, όπως το γηροκομείο Αθηνών, με μία από τις μεγαλύτερες περιουσίες του κράτους -μετά την Εκκλησία- και να είναι καταχρεωμένο, απλήρωτοι οι εργαζόμενοι εδώ και 40 μήνες και να υπάρχουν όλοι κι όλοι 100 ηλικιωμένοι περιθαλπόμενοι, ενώ η δυναμικότητα του γηροκομείου είναι τουλάχιστον 500», εξήγησε.
ΑΠΕ-ΜΠΕ