Πολάκης: Διώξαμε τους εργολάβους από 70 νοσοκομεία

Ανέφερε το παράδειγμα του Ευαγγελισμού, όπου οι 280 καθαρίστριες παίρνουν 300 έως 400 ευρώ παραπάνω τον μήνα και το νοσοκομείο εξοικονομεί παραπάνω από 1.000.000 ευρώ τον χρόνο

Υλοποιείται η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να διώξει τους εργολάβους από τα δημόσια νοσοκομεία και να τους αντικαταστήσει με συμβάσεις εργασίας με τους εργαζόμενους που δούλευαν εκεί ή που προσλαμβάνονται μέσα από διαγωνισμούς που διεξάγονται υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ και με μοριοδότηση ΑΣΕΠ, όπως αποκάλυψε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. Ήδη οι εργολάβοι φύλαξης, σίτισης και καθαριότητας έχουν αποχωρήσει από περίπου 70 νοσοκομεία σε σύνολο περίπου 130 νοσοκομείων.

«Δίνεται μια καθημερινή μάχη σε αυτό. Έχουμε δικαστικές εμπλοκές, έχουμε μια σειρά από προβλήματα, όμως σιγά σιγά κερδίζουμε αυτό το στοίχημα», τόνισε ο Π. Πολάκης κατά την ψήφιση της τροπολογία με την οποία ορίζεται ότι στις συμβάσεις έργου δεν θα συνυπολογίζεται η προϋπηρεσία στο σύνολο του 24μήνου για τις συμβάσεις εργασίας, προκειμένου να συμπληρώσουν 24μηνο με τις συμβάσεις εργασίας που έχουν υπογραφεί.

Η τροπολογία λύνει το πρόβλημα που προέκυψε όταν κάποιοι επίτροποι αρνήθηκαν να θεωρήσουν τα εντάλματα πληρωμής επειδή συνυπολόγιζαν αθροιστικά τον χρόνο των συμβάσεων έργου που είχαν υπογραφεί αρχικά και των συμβάσεων εργασίας που υπογράφονται τώρα. Παράλληλα, επιτρέπει σε αυτούς που σήμερα υπηρετούν να μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα για τις νέες συμβάσεις που θα φτιαχτούν στο ΑΣΕΠ χωρίς να μεσολαβεί το τρίμηνο διάστημα που πρέπει να είναι εκτός εργασίας.

Ο Ευαγγελισμός κερδίζει 1 εκατ. ευρώ

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι με την εκδίωξη των εργολαβικών συνεργείων υπάρχει «πολύ μεγάλη εξοικονόμηση πόρων» για τα νοσοκομεία, ενώ και οι εργαζόμενοι «αμείβονται πολύ καλύτερα από ό,τι πριν». Ανέφερε το παράδειγμα του Ευαγγελισμού, όπου οι 280 καθαρίστριες παίρνουν 300 έως 400 ευρώ παραπάνω τον μήνα και το νοσοκομείο εξοικονομεί παραπάνω από 1.000.000 ευρώ τον χρόνο.

Ωστόσο υπάρχουν και «πολλά παράδοξα», όπως είπε ο Π. Πολάκης. Έτσι στο Σωτηρία ο δικαστής αποφάσισε ότι είναι προς το συμφέρον του Δημοσίου και των εργαζόμενων οι προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας, αλλά μετά από 2 – 3 μέρες στο Γεννηματάς, που βρίσκεται δίπλα, άλλος δικαστής αποφάνθηκε ότι υπονομεύεται το κέρδος του εργολάβου και σταμάτησε τη διαδικασία των συμβάσεων εργασίας. «Δεν μπορεί να είναι η μέρα και η νύχτα η δικονομική κρίση», υπογράμμισε ο Π. Πολάκης και πρόσθεσε πως υπάρχει και δικαστική απόφαση που ουσιαστικά ζητάει την απόλυση των φυλάκων του Αττικόν οι οποίοι δούλευαν δυο μήνες.

Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ με τους εργολάβους…

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Γεωργαντάς ισχυρίστηκε ότι το άρθρο 103 του Συντάγματος επιβάλλει να υπάρχει τρίμηνη διακοπή χωρίς να κάνει διάκριση ανάμεσα στις συμβάσεις εργασίας και στις συμβάσεις έργου. «Δημιουργείται η προσδοκία μονιμοποίησης κατά παράβαση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης του νόμου», υποστήριξε. Η πολιτική ουσία της υπόθεσης είναι ότι αν δεν ψηφιστεί η τροπολογία, θα πρέπει έστω για κάποιο διάστημα να ξαναγυρίσουν οι εργολάβοι στα νοσοκομεία, είπε ο Π. Πολάκης και πρόσθεσε: «Αυτή είναι η ιερή αγανάκτηση του Γ. Γεωργαντά».

Και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Θεοχαρόπουλος εκτίμησε ότι αδικούνται όσοι δεν έχουν σύμβαση γιατί στον διαγωνισμό θα χάσουν τα μόρια της προϋπηρεσίας. «Και η προϋπηρεσία είναι μοριοδότηση και η ανεργία είναι μοριοδότηση. Δεν βρήκαμε καινούργια κριτήρια. Αυτά που ισχύουν βάζουμε», του απάντησε ο Π. Πολάκης. Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ «για 20 χρόνια παρέδωσαν αυτή την υπηρεσία σε εργολαβικά συμφέροντα. Και ξέρουμε για ποιον λόγο», κατέληξε.

avgi.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί