Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ διαφαινόταν ότι θα κέρδιζε τις εκλογές του Γενάρη του 2015, τα σενάρια για την πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα ξεκινούσαν με ένα δεδομένο: υπουργός Οικονομικών ή Οικονομίας θα ήταν ο Κρητικός Γιάννης Δραγασάκης. Τότε ο Αλέξης Τσίπρας επεφύλαξε έναν ευρύτερο ρόλο στον πιο στενό του, ίσως, συνεργάτη, αυτόν του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
Από εκείνη την πρώτη κυβέρνηση του Γενάρη του 2015 το όνομα του Γιάννη Δραγασάκη δεν ακούστηκε ξανά, ούτε σε αυτόν τον μίνι ανασχηματισμό. Κι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε για δεύτερη φορά την έκπληξη, τοποθετώντας τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του και υπουργό Οικονομίας- Ανάπτυξης, αρμόδιο δηλαδή για τις επενδύσεις, έναν εξαιρετικά κρίσιμο τομέα στη μεταμνημονιακή εποχή.
Φυσικά, όλα αυτά τα χρόνια ο Γεραπετρίτης πολιτικός δεν είχε κάποιο διακοσμητικό ρόλο. Ως αντιπρόεδρος συντόνιζε όλα τα θέμα της οικονομίας και της ανάπτυξης, ενώ φυσικά ήταν ο “αντί” του πρωθυπουργού. Αλλά, πέρα από το θεσμικό, ο κ. Δραγασάκης θεωρείται ένα πολύτιμος σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, “ρόλο” που έχει όχι μόνο σήμερα, αλλά από τα χρόνια που ο σημερινός πρωθυπουργός εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γ. Δραγασάκης στην πραγματικότητα έχει και το ρόλο του πολιτικού καθοδηγητή του πρωθυπουργού εδώ και πολλά χρόνια.
Γιατί υπουργοποιήθηκε τώρα ο Γιάννης Δραγασάκης; Με μια πρώτη ανάγνωση ήταν ο πλέον κατάλληλος να καλύψει αμέσως το κενό της παραίτησης Παπαδημητρίου. Αλλά δεν ήταν μόνο οι λόγοι ανάγκης. Ο έμπειρος οικονομολόγος έχει τον ουσιαστικό λόγο και τις επαφές για τις επενδύσεις και τα μεγάλα έργα. Ήλθε λοιπόν η ώρα να αναλάβει και εκτελεστικό- πέρα από τον πολιτικό συντονιστικό- ρόλο στη νέα προσπάθεια που πλέον ξεκινά με το τέλος της επιτροπείας.
Μια λεπτομέρεια: ο Γιάννης Δραγασάκης αναλαμβάνει για δεύτερη φορά στη ζωή του το ρόλο του υπουργού Οικονομίας, με διαφορά μάλιστα 29 χρόνων! Είναι το ένα από τα δυο μέλη της κυβέρνησης που υπήρξαν στο παρελθόν υπουργοί σε άλλη, μακρινή εποχή, στην κυβέρνηση Τζανετάκη. Ο Γ. Δραγασάκης υπήρξε και τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας, όπως λεγόταν το υπουργείο. Σ’ εκείνη την κυβέρνηση υπουργός Δικαιοσύνης ήταν και ο νέος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης.
Ο Γιάννης Δραγασάκης γεννήθηκε το 1947 στην Ανατολή Ιεράπετρας και είναι ο πρώτος βουλευτής που εξέλεξε η αριστερά στην Κρήτη τη μεταπολίτευση! Είχε εκλεγεί με τον ενιαίο Συνασπισμό βουλευτής Χανίων, τον Ιούνιο του 1989.
Το 1991 διεκδίκησε την γενική γραμματεία της ΚΕ μετά την παραίτηση του Γρηγόρη Φαράκου, εκπροσωπώντας την ανανεωτική πτέρυγα του κόμματος, αλλά στην ψηφοφορία έχασε από την Αλέκα Παπαρήγα καθώς συγκέντρωσε 53 ψήφους έναντι των 57 της κ. Παπαρήγα.
Υπήρξε επί σειρά ετών Αντιπρόεδρος της Βουλής, μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και Πρόεδρος της υπο-Επιτροπής για τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη. Ήταν επί πολλά έτη μέλος της διαρκούς Επιτροπής της Βουλής για την οικονομία και τον προϋπολογισμό. Συμμετείχε επίσης ως μέλος στην αντιπροσωπεία του ελληνικού κοινοβουλίου στον Ο.Α.Σ.Ε.
Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στα μαθητικά του χρόνια, ανέπτυξε δραστηριότητα ως μέλος της νεολαίας «Γρηγόρης Λαμπράκης». Ως φοιτητής συμμετείχε στην αντιδικτατορική δράση. Διετέλεσε Γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Λονδίνου. Υπήρξε ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ μέχρι το 1991 και του Συνασπισμού από την ίδρυσή του.
Στις εκλογές του Ιουνίου 1989, εξελέγη βουλευτής Χανίων με τον ενιαίο Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου. Συμμετείχε, ως Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, στην Οικουμενική Κυβέρνηση του Ξ. Ζολώτα (Νοέμβριος 1989 – Απρίλιος 1990). Επανεξελέγη βουλευτής Β΄ Αθήνας στις εκλογές 1996, 2004, 2007, Μαΐου & Ιουνίου 2012.