ΟΗΕ: Οι διακινητές μεταναστών στη Λιβύη συνδέονται με τις επίσημες υπηρεσίες ασφαλείας

Οι περισσότερες ένοπλες ομάδες που εμπλέκονται με την παράνομη διακίνηση ανθρώπων στη Λιβύη συνδέονται με τις επίσημες αρχές της χώρας, ανέφεραν εμπειρογνώμονες σε απόρρητη έκθεση που υπέβαλαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ένα αντίτυπο της οποίας έχει περιέλθει στην κατοχή του Reuters.

Οι διακινητές ανθρώπων δρουν ανενόχλητοι στη Λιβύη από το 2014 οργανώνοντας το ταξίδι εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών προς την Ευρώπη, κυρίως στην Ιταλία.

«Ένοπλες οργανώσεις, που ανήκουν σε ευρύτερους πολιτικο-στρατιωτικούς συνασπισμούς ειδικεύονται στις παράνομες δραστηριότητες της διακίνησης, κυρίως ανθρώπων», αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες στο Συμβούλιο Ασφάλειας. Σύμφωνα με αυτούς, οι περισσότερες ένοπλες οργανώσεις «συνδέονται με επίσημους θεσμούς ασφαλείας».

Πρόσφυγες από την Ερυθραία κατήγγειλαν στους εμπειρογνώμονες ότι συνελήφθησαν από την Ειδική Δύναμη Αποτροπής (SDF), που είναι μια ένοπλη οργάνωση που συνδέεται με το υπουργείο Εσωτερικών της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Οι πρόσφυγες δήλωσαν ότι η Ειδική Δύναμη Αποτροπής τους παρέδωσε σε διάφορα δίκτυα διακινητών. «Ερευνούμε αν η ηγεσία της SDF γνώριζε ότι γινόταν διακίνηση ατόμων μέσα στις τάξεις της», επεσήμαναν οι εμπειρογνώμονες.

«Ανησυχούμε για την πιθανή χρήση κρατικών υποδομών ή πόρων από ένοπλες οργανώσεις και διακινητές προκειμένου να ενισχύσουν τον έλεγχο που ασκούν στις μεταναστευτικές οδούς», προσθέτουν.

Η SDF διέψευσε τις κατηγορίες. Η δύναμη αυτή «δεν έχει καμία σχέση με τη διακίνηση», δήλωσε ο εκπρόσωπός της Άχμαντ μπιν Σάλεμ στο Reuters. «Καταπολεμά την παράνομη μετανάστευση και έχει συλλάβει πολλούς διακινητές», πρόσθεσε.

Διεθνείς οργανώσεις δήλωσαν στους εμπειρογνώμονες ότι η Υπηρεσία Καταπολέμησης της Παράτυπης Μετανάστευσης της Λιβύης δεν ελέγχει τα 24 κέντρα κράτησης. Μετανάστες εξήγησαν ότι τοπικές ένοπλες οργανώσεις ελέγχουν τα κέντρα στα οποία διέμεναν.

Μέχρι στιγμής φέτος λίγοι περισσότεροι από 3.500 μετανάστες έχουν φτάσει από τη Λιβύη στην Ιταλία, σχεδόν 60% λιγότεροι σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος μετά την εξέγερση του 2011 που οδήγησε στην πτώση του Μουάμαρ Καντάφι, με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, μία διεθνώς αναγνωρισμένη και μία που υποστηρίζεται από πολιτοφυλακές να πολεμούν για τον έλεγχο της πετρελαιοπαραγωγού χώρας.

«Ξένοι μαχητές και ένοπλες οργανώσεις, που κινούνται μέσα και έξω από τη Λιβύη, εκμεταλλεύονται την ανεξέλεγκτη διακίνηση όπλων και σχετικού υλικού στη χώρα, με αποτέλεσμα τις τακτικές παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από τον ΟΗΕ», τονίζουν οι εμπειρογνώμονες.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί