Έφτασε το ηλεκτρονικό παράβολο

Με την χρήση ηλεκτρονικού παραβόλου να επεκτείνεται, ιδού βήμα – βήμα τι πρέπει να γνωρίζουμε για την έκδοσή του.

1. Δημιουργία e-παραβόλου: Συμπλήρωση της σχετικής ηλεκτρονικής φόρμας και έκδοση «μοναδικού κωδικού αριθμού» παραβόλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων: http://www.aade.gr/polites/e-parabolo.

2. Πληρωμή e-παραβόλου: Με χρήση του «μοναδικού κωδικού αριθμού» παραβόλου, η πληρωμή γίνεται μέσω e-banking, στα ΕΛ.ΤΑ με πιστωτικής / χρεωστικής / προπληρωμένης κάρτας.

3. Κατάθεση e-παραβόλου στον Φορέα: Κατάθεση -χρησιμοποίηση του e-παραβόλου στον Φορέα για τον οποίο το έχετε εκδώσει.

Για την έκδοση του e-παράβολου δεν χρειάζεται να έχετε κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet. Μπορείτε να το εκδώσετε και ως μη πιστοποιημένος χρήστης.

Δεν μπορείτε όμως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσής του, να το αναζητήσετε, να το επανεμφανίσετε, να το επανεκτυπώσετε ή να κάνετε μεταβολή του πεδίου ΙΒΑΝ, διότι απαιτείται η χρήση κωδικών TAXISnet. Εάν θελήσετε να κάνετε μία από τις παραπάνω ενέργειες θα πρέπει να πιστοποιηθείτε στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet μέσω της ιστοσελίδας www.aade.gr(επιλογή «Εγγραφή Νέου Χρήστη») και στη συνέχεια να εισέλθετε στην ηλεκτρονική εφαρμογή e-Παράβολο.

Οσα πρέπει να ξέρουμε για το e-παράβολο

1. Εάν δεν έχω ΑΦΜ μπορώ να εκδώσω e-παράβολο;

Ναι, αλλά εάν δεν χρησιμοποιηθεί το παράβολο, δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής της χρηματικής του αξίας. Επίσης, στην ηλεκτρονική αίτηση έκδοσης του παραβόλου, θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσετε το μητρώνυμο, την ημερομηνία γέννησης και τον τόπο γέννησης.

2. Πρέπει να δηλώσω υποχρεωτικά Κωδικό Λογαριασμό Τράπεζας (IBAN);

Η συμπλήρωσή του είναι αναγκαία σε περίπτωση που προκύψει επιστροφή χρημάτων. Στην περίπτωση που ο IBAN δεν έχει δηλωθεί κατά την έκδοση του e-παραβόλου, μπορείτε να τον συμπληρώσετε εκ των υστέρων, πριν το «Αίτημα επιστροφής

Χρημάτων».

3. Μπορώ να μεταβάλω τα στοιχεία του e-παραβόλου μετά την έκδοσή του;

Όχι, εκτός από την περίπτωση μεταβολής του πεδίου του ΙΒΑΝ. Η δυνατότητα αυτή δίνεται μόνο σε πιστοποιημένους χρήστες του TAXISnet.

4. Μπορώ να εκδώσω παράβολο για λογαριασμό τρίτου; Ποιον ΑΦΜ χρησιμοποιώ;

Ναι, γράφοντας τον ΑΦΜ και τα στοιχεία του αιτούντος το παράβολο. Εάν εισέλθετε ως πιστοποιημένος χρήστης θα πρέπει να αλλάξετε τα προσυμπληρωμένα προσωπικά σας στοιχεία (ΑΦΜ, , επώνυμο, κ.λ.π.) που εμφανίζονται, με αυτά του αιτούντος το παράβολο.

5. Ποιο είναι το χρονικό διάστημα, από την ημερομηνία πληρωμής ενός e -παραβόλου, για το οποίο μπορώ να το χρησιμοποιήσω; Το e-παράβολο έχει ημερομηνία λήξης;

Το e-παράβολο δεν έχει ημερομηνία λήξης και ισχύει εφόσον δεν υπάρχουν αλλαγές από τον Φορέα για τον οποίο έχει εκδοθεί (π.χ. κατάργησή του, αλλαγή του χρηματικού αντιτίμου κ.λ.π.).

6. Με ποιον τρόπο πληρώνω ένα e-παράβολο και πόσο άμεσα μπορώ να το χρησιμοποιήσω;

Για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άμεσα ένα e-παράβολο το πληρώνετε ηλεκτρονικά (web-banking, phone-banking) ή στις εξής τράπεζες ή

με πιστωτική/χρεωστική/προπληρωμένη κάρτα, που έχει εκδοθεί από ελληνική τράπεζα. Η πληρωμή μπορεί να γίνει και στις υπόλοιπες τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μετά από 1-2 εργάσιμες ημέρες.

7. Υπάρχει προμήθεια κατά την πληρωμή του e-παραβόλου;

Όχι δεν υπάρχει καμία πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση και δεν απαιτείται η τήρηση λογαριασμού στην τράπεζα που θα επιλέξετε για να το πληρώσετε.

8. Πόσες μέρες έχω προθεσμία για να πληρώσω ένα e-παράβολο μετά την έκδοσή του;

Κατά την έκδοσή του ορίζεται και αναγράφεται καταληκτική ημερομηνία πληρωμής.

9. Πώς χρησιμοποιώ το e-παράβολο στον Φορέα για τον οποίο το έχω εκδώσει;

Αφού έχετε εκδώσει και πληρώσει το e-παράβολο, στη συνέχεια το καταθέτετε στον Φορέα. Γίνεται ταυτοποίηση του μοναδικού κωδικού αριθμού του παραβόλου και στη συνέχεια ο υπάλληλος του Φορέα δεσμεύει το e-παράβολο προς χρήση. Μερικοί Φορείς ζητούν την προσκόμιση της έντυπης εκτύπωσης του παραβόλου.

10. Μπορώ να ακυρώσω ένα e-παράβολο που έχω δημιουργήσει και δεν έχω χρησιμοποιήσει;

Όχι. Το απλήρωτο παράβολο ακυρώνεται αυτόματα μετά την καταληκτική του ημερομηνία ενώ για το πληρωμένο e- παράβολο που δεν έχει χρησιμοποιηθεί μπορεί να γίνει «Αίτημα Επιστροφής Χρημάτων» μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή e-Παράβολο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, η επέκταση της εφαρμογής e-παράβολο στους δήμους, τα δικαστήρια και άλλους φορείς, αναμένεται να εκτινάξει τη χρήση των e-παραβόλων, η οποία αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, ενώ προχωρά και η έκδοση και πληρωμή τους μέσω ΑΤΜ και POS.

Η ΓΓΠΣ, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και το υπουργείο Εσωτερικών,
επεκτείνει τη δυνατότητα χρήσης ηλεκτρονικών παραβόλων σε όλους τους δήμους της χώρας.

Oι πολίτες, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «e-παράβολο», μπορούν ήδη να εκδίδουν τα παράβολα για την άδεια πολιτικού γάμου και την αναγγελία άσκησης επαγγέλματος. Εντός του 2018 θα έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν ηλεκτρονικά το σύνολο των παραβόλων των δήμων. Η ηλεκτρονική έκδοση των παραβόλων των δήμων υποστηρίζεται από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Οικονομικών και τον κόμβο υπηρεσιών της ΚΕΔΕ, ο οποίος φιλοξενείται στο πλέον σύγχρονο υπολογιστικό κέντρο του Δημοσίου, το G-cloud της ΓΓΠΣ.

Τους τελευταίους μήνες εντάχθηκαν στο e-παράβολο τα παράβολα της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών και μεγάλος αριθμός παραβόλων τού
υπουργείου Δικαιοσύνης για τα δικαστήρια της χώρας.

Παράλληλα, αναπτύσσονται νέες υπηρεσίες που θα προσφέρουν σύντομα τη δυνατότητα έκδοσης και πληρωμής παραβόλων μέσω των ΑΤΜ και των
συσκευών POS, χωρίς, δηλαδή, να απαιτείται μετάβαση και αναμονή των πολιτών στα ταμεία των τραπεζών. Η λειτουργία αυτών των νέων υπηρεσιών
υποστηρίζεται, επίσης, από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας του υπουργείου Οικονομικών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μέσω της ιστοσελίδας της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr), των ΚΕΠ και των τραπεζών, έχουν συνολικά διατεθεί πάνω από 14
εκατομμύρια e-παράβολα από την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής. Μόνο το 2017 εκδόθηκαν 5 εκατομμύρια e-παράβολα (αύξηση 25% από το 2016) και πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές ύψους 280 εκατ. ευρώ (αύξηση 47% από το 2016).

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί